Quantcast
Hoe voelt het om vluchtelingen uit de Australische wateren te vissen?

Terwijl een groot deel van de wereld steeds verder wegzakt in de poel van verderf, moeten de landen die nog enigszins bewoonbaar zijn zich voorbereiden op steeds grotere groepen wanhopige immigranten.

Terwijl een groot deel van de wereld steeds verder wegzakt in de poel van verderf, moeten de landen die nog enigszins bewoonbaar zijn zich voorbereiden op steeds grotere groepen wanhopige immigranten.

Zelfs het gigantische eiland Australië heeft ieder jaar te maken met duizenden illegale immigranten die stiekem de grens over proberen te steken. In 2012 kwamen patrouilleboten van ‘Operation Resolute’, een speciale eenheid van de Australische marine, meer dan tweehonderd boten met asielzoekers tegen.

Verwacht wordt dat het aantal vluchtelingen de komende jaren zal blijven stijgen. Dus buigt het parlement zich over nieuwe maatregelen, zoals de ‘turnaround policy’: een maatregel die klinkt als een beleefde term voor ‘met geweren zwaaien en de boten vertellen dat ze zo snel mogelijk weer op moeten rotten’. Hoeveel er momenteel ook in de Australische politiek over de boten wordt gepraat, er weten maar weinig mensen hoe het voelt om daadwerkelijk op zee rond te drijven. Om een beter beeld te krijgen van wat er zich precies op het water afspeelt, spraken we met een bemanningslid van een patrouilleboot. Hij beantwoordde onze vragen op voorwaarde dat hij anoniem zou blijven.

VICE: Wat doen jullie nou allemaal, tijdens zo’n dag op het water?

Anonieme marinier: Het doel van onze missie is algemene grensbeveiliging en het inspecteren van ‘foreign-fi shing vessels’ (buitenlandse vissersboten, oftewel FFV) en ‘suspected illegal-entry vessels’ (boten met illegale immigranten, oftewel SIEV). We houden ons tegenwoordig vooral bezig met de SIEV en hebben het er druk mee.

Hoe inspecteren jullie zulke boten?

Aan iedere boot kleeft een andere uitdaging. Soms is het vooral een gevecht tegen de elementen, op andere momenten heb je te maken met zieke kinderen of vervelende bemanningsleden. Als je pech hebt, moet je mensen uit het water vissen. Soms leven die mensen niet meer.

Heeft u dat weleens gedaan?

Het is weleens gebeurd. Je vergeet het nooit meer.

Hoe vinden jullie de schepen die worden gebruikt om mensen te smokkelen?

De boten in kwestie varen nooit recht op Australië af. Ze zeilen naar plekken als Ashmore Island of Christmas Island. Vanuit Sri Lanka of Indonesië hierheen komen op een SIEV is enorm gevaarlijk en de kans

bestaat dat de boot het niet haalt. Ze willen zo snel mogelijk gevonden worden, omdat ze weten dat ze veilig aan land worden gehaald zodra wij ze in het oog hebben.

Dat komt niet overeen met het populaire beeld van asielzoekers die op het strand aanspoelen nadat ze uit hun boot zijn gevallen.

Het is een absurd idee dat asielzoekers proberen om stiekem Australië binnen te dringen. Als ze het vasteland al zouden bereiken, denk ik niet dat ze enig idee hebben wat ze vervolgens moeten doen.

Hoe denkt u dat er door de gemiddelde mens naar u en uw collega’s wordt gekeken?

Mensen vragen me soms, waarom schiet je ze niet gewoon neer? Ik heb een keer gevochten met zo iemand. 

Wat gebeurt er met de boten nadat jullie de opvarenden hebben geëvacueerd?

Ze worden bespoten met een brandbare vloeistof en dan in brand gestoken.