Foto's door de auteur
Foto's door de auteur

FYI.

This story is over 5 years old.

Identiteit

We vroegen twintigers of ze inderdaad steeds minder vrienden overhouden

Volgens de wetenschap verlies je veel vrienden na je 25ste. Ik was benieuwd of twintigers in Nederland hier net als ik ook last van hebben, dus vroeg ik het een aantal vrouwen die ik tegenkwam op straat.

In de beginjaren van het digitale tijdperk sloot ik bijna elk sms'je en msn-gesprek met mijn BFF's af met het klassieke 'NWLY' (never want to lose you). En ik meende dat van harte. Nu probeer ik jeugdreünies te ontwijken met excuses: 'ik moet werken,' 'ik ben in het buitenland,' of 'mijn kat gaat waarschijnlijk net bevallen die avond'. Van mijn onrealistisch grote poel aan jeugdvriendinnen is nu nog ongeveer een kwart over.

Advertentie

Een recent onderzoek toont gelukkig aan dat het niet alleen aan mij ligt. BFF's en NWLY blijken behoorlijke wankele constructies te zijn. Sterker nog: vriendschap is van zichzelf een wankele constructie. De Universiteit van Aalto en de Universiteit van Oxford onderzochten het sociale netwerk van mannen en vrouwen. Ze kwamen tot de conclusie dat we rond ons 25ste levensjaar een vriendschapspiek beleven – op die leeftijd hebben we het meeste vrienden en vriendinnen ooit.

Dat is geweldig nieuws voor iedereen die jonger is dan 25; voor de rest betekent het dat je vriendengroep vanaf dat punt alleen maar krimpt. Met andere woorden: je gaat gestaag een hoop vrienden verliezen. Ik herken dit, en dat geldt vooral voor mijn vrouwelijke vrienden. Ik ben bijna 27, en de jongens waarmee ik mijn woelige tienerjaren bevriend ben geraakt, staan nog steeds als trouwe labradors aan mijn zijde. Het zijn vooral vriendinnen die langzaam maar zeker verdwijnen. Dat ging soms gepaard met extreme pijn en soms met extreme onverschilligheid.

Ik vroeg me af of andere twintigers die verandering ook opmerken in hun vriendengroep, dus vroeg ik het een aantal vrouwen die ik tegenkwam op straat.


Annemarie (29)

Ziet jouw vriendenkring er nu anders uit dan pakweg vijf jaar geleden?
Ja. Rond mijn 25e werd ik ondernemer en vanaf dat moment werd mijn werk even belangrijk als mijn sociale leven. Ik geloof dat het ondernemen ervoor gezorgd heeft dat het kaf zich van het koren is gaan scheiden. Een hele hoop vriendinnen heb ik bewust achter me gelaten.

Advertentie

Hoe ging dat filteren precies?
Ik moest bijvoorbeeld kiezen tussen iemands verjaardagsfeestje of werk. Ik koos vaak voor werk. Op die manier verwaterden vriendschappen. Dat waren vaak ook de vriendschappen waar ik minder energie in wilde stoppen, bij vriendinnen die de burgerlijke kant opgingen – huisje-tuintje-kindje. Ik ben daar een beetje rebels in, ik wil dat helemaal niet. We hadden niet veel raakvlakken meer en dus niet veel meer om over te praten. De vriendinnen die overgebleven zijn, zijn degene met wie ik een klik ben blijven voelen.

Heb je dat filteren als positief of negatief ervaren?
Als ontzettend positief. Bevrijdend eigenlijk. Vroeger maakte ik lijstjes met alle vriendinnen die ik nog moest contacteren. Ik voelde stress en druk om alles na te komen wat ik wilde nakomen. Ik moest die nog bellen, afspreken met die en een avondje stappen met die. Nu doe ik dat nooit meer. Het is gewoon niet mogelijk om zoveel contacten te onderhouden. En niet nodig.

Denk je dat het hebben van een relatie ook invloed heeft op de band met vriendinnen?
Ik heb een relatie, maar mijn vriend en ik werken allebei in het nachtleven. We hebben dus een hele sociale baan. En van al mijn vriendinnen, ben ik juist het meest gek op m'n vrijgezelle vriendinnen.


Jo (32)

Had jij veel vriendinnen toen je 25 was?
Enorm veel. Zoveel dat ik altijd met mijn eigen vriendengroep bezig was en weinig nieuwe mensen leerde kennen. Ik leefde voor mijn vriendinnen.

Advertentie

En nu?
Nu is dat minimaal de helft minder.

Ervaar je dat als een positieve of negatieve verandering?
Vreselijk positief. Wat heb je nou aan dertig vriendinnen? Ik heb liever vijf goeie, waarop ik kan rekenen.

Hoe komt het dat die cirkel vriendinnen gekrompen is, denk je?
Ik heb me heel lang vastgehouden aan vriendinnen van vroeger, totdat ik besefte dat het aantal jaren dat je iemand kent niet de basis is van vriendschap. Zo kreeg ik bijvoorbeeld appjes van meiden waarmee ik vroeger in klas zat om af te spreken en bij te kletsen in een of andere reunie. Ik merkte dat ik daar geen zin meer in had. Ik dacht: wat heb ik jou nog te vertellen? Soms moeten we gewoon accepteren dat er geen connectie meer is. En connectie hoort juist de basis van vriendschap te zijn.

Was dat nooit pijnlijk?
Jawel. Ik heb dit jaar een vriendschap verbroken met een meisje waarvan ik lange tijd dacht dat ze een goeie vriendin was. Ik kende haar al achttien jaar, maar ze bleef me dingen flikken. Soms kleine dingen, zoals dat ik haar laatste sigaret niet mocht bietsen. Als we daar moeilijk over gaan doen, wat is dan nog de betekenis van vriendschap? Ondertussen gaf ik alles gratis weg. Er gebeurden ook ergere dingen en elke keer was ik het die moeite deed om het uit te praten. Initiatief nemen om problemen op te lossen is voor mij een teken dat iemand energie wil stoppen in de vriendschap. Ik had daar steeds minder zin in, en uiteindelijk heb ik de band doorgesneden. Gemeenschappelijke vrienden zeggen nu nog steeds vaak: 'Kom op, fiks het, jullie kennen elkaar al zo lang.' Maar het is onzin om vriendschap te baseren op de aantal jaren dat je elkaar kent.

Advertentie

Vielen ook vriendinnen weg omdat ze een relatie kregen?
Weinig. Ik denk dat vakantie hier een ontzettend belangrijke rol in speelt. Kijk, deze zomer ga ik weer met een groep van tien vriendinnen naar Ibiza. Zeker de helft daarvan heeft een vriend of vriendin. Toen we jonger waren dan 25, gebeurde het sneller dat meiden wegvielen omdat ze een relatie kregen. Plots denken ze dat alles met hun vriend moet en dat romantische reisjes naar Kreta de enige optie zijn. Ga lekker met je vriend naar Kreta, maar maak ook tijd om met je vriendinnen op stap te gaan.

Denk je dat mannen hun vriendschappen op een andere manier beleven dan vrouwen?
Ja, het is gemakkelijker voor mannen om hun vrienden te behouden. Dat komt omdat het zoveel meer geaccepteerd is dat zij een avondje gamen met hun matties, of bier gaan drinken. Met vrouwen is dat toch anders. Die gaan in de namiddagzon een pot koffie drinken met een vriendin. Eigenlijk moeten we ons meer gaan opstellen als mannen, en af en toe lekker een dagje naar Walibi gaan of zo.


Lara (24)

Hoeveel vriendinnen heb je?
Wat zijn vriendinnen? Zijn dat ook collega's? Wat moeilijk. Ik heb er best veel denk ik.

Volgens onderzoek heb je in dit levensjaar het meest aantal vriendinnen ooit. Hoe hard ben jij daar nu van aan het genieten?
Hard! Ik heb twee baantjes en zit ook in de muziekwereld. Daardoor ken ik heel veel mensen en ik heb ook nog contact met vriendinnetjes van vroeger.

Advertentie

Ben je ooit bang om vriendinnen te verliezen?
Dit kan ik wel even opbiechten: toen mijn beste vriendinnetje, die toen ook mijn huisgenootje was, een vriend had, was ik heel blij voor haar. Maar ik was ook jaloers dat ze zo vaak naar hem toe ging. Ik dacht, shit, nu wil ik eigenlijk met jou chillen. Ik wil je niet verliezen. Maar uiteindelijk krijg ik van haar en van mijn andere vriendinnen genoeg bevestiging dat dat een irrationele angst is. We weten wat we aan elkaar hebben.

Heb jij een vriend?
Ja. Al anderhalf jaar ongeveer.

Merk je veranderingen in je band met vrijgezelle vriendinnen?
Nee, eigenlijk niet. Ik ga nog steeds even graag met ze uit en dan ben ik gewoon wing woman.

Wat is het geheim achter het behouden van al je vriendinnen?
Het is niet omdat er meer afstand is, dat de vriendschap minder sterk is. Een vriendinnetje is een tijd geleden verhuisd naar Maastricht en daardoor zien we elkaar maar drie keer per jaar. Elke keer als we elkaar zien is het weer even leuk. Verder zijn mijn vriendinnen ook vooral stoere chicks. Er wordt net zoals bij mannelijke vriendschappen heel chill met elkaar omgegaan. Ik denk dat dat ook helpt.


Linda (28)

Hoeveel vriendinnen heb jij?
Ongeveer tien goede vriendinnen waarmee ik regelmatig afspreek.

Volgens onderzoek verlies je na je 25e een hoop vriendinnen. Merk jij verandering in je vriendengroep?
Voordat ik 25 werd, had ik inderdaad heel veel vriendinnetjes. Toen kregen we allemaal een relatie en zagen we elkaar een stuk minder vaak. Een tijdje terug ging het uit met mijn vriend. Toevallig gebeurde rond dezelfde periode hetzelfde bij mijn vriendinnen. Best grappig. Nu hangen we weer ontzettend veel met elkaar. Het ging dus van vriendschapspiek, naar dal en terug naar piek.

Advertentie

Hang je nu je vrijgezel bent nog evenveel met je bezette vriendinnen?
Toch een stuk minder. Ik merk dat ik eerder vrijgezelle vriendinnen ga opzoeken. Niet per se omdat dat leuker is, maar als ik op zondag bijvoorbeeld vrij ben, denk ik niet dat mijn vriendinnen met een relatie zitten te wachten op mijn sms'je. Zij zitten lekker op de bank met hun vriend. Mijn single vriendinnen hebben meer vrije tijd om leuke dingen te doen, dus contacteer ik hen sneller.

'Geniet van je vriendinnen voordat je 25 wordt en ze allemaal verliest.' Waarheid of onzin?
Onzin. Het is niet omdat je ouder bent dan 25, dat je geen nieuwe vriendinnen meer kunt maken. Elke nieuwe omgeving biedt nieuwe mogelijkheden. Werk, bijvoorbeeld, en hobby's. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik nu minder vriendinnen heb dan toen ik jonger was.

Hecht je nu andere belangen aan vriendschappen dan een aantal jaar geleden? Wie blijft over?
De oprechte vriendinnen blijven over. De valse – waarmee zogenaamd alles altijd perfect gaat – heb ik achter me gelaten. Bewust hoor. Ik zeg wel nog hoi als ik ze zie, maar ik ga sowieso nooit meer drankjes met hen doen.

Denk je dat mannen vriendschappen op een andere manier ervaren dan vrouwen?
Mannen hebben denk ik minder nood aan vrienden om mee af te spreken om over hun gevoelens te praten. Als ik me ergens slecht over voel en ik spreek af met een vriendinnetje om erover te spreken, kan ik me op de fiets naar huis weer helemaal opgeladen en vrolijk voelen. Met mannen heb ik die connectie niet.

Advertentie

Britt (27) en Judith (26)

Hoe lang zijn jullie al lang vriendinnen? Britt:
Al lang.
Judith: Zeker al zeven jaar.

Is je aantal vriendinnen in de laatste vijf jaar veel veranderd?
Judith: Ik ken nog steeds meiden van mijn basisschool, mijn middelbare school en van andere plekken. In de afgelopen paar jaar zijn er niet meer veel bijgekomen. Drie misschien. Enkele zijn ook weggevallen. Een vriendin die ik vanaf mijn geboorte ken, bijvoorbeeld. Ik stak heel veel energie in haar, maar kreeg er weinig voor terug. Ze heeft me aan de kant gezet, en als ik eraan denk dat ze niet op mijn huwelijk zal zijn, doet dat pijn. Gelukkig heb ik andere vriendinnen die dat ruimschoots goedmaken.
Britt: Ik had vroeger bijna geen vriendinnen. Ik ging alleen maar om met jongens, omdat ik meer van het in-bomen-klimmen was. Eigenlijk heb ik pas de laatste jaren meer vriendinnen gekregen, en dan vooral na mijn 25e. Zo ging ik in mijn eentje op surfreis en daar was nog een andere chick alleen. Nu zijn we goeie vriendinnen.

Is je visie op wat een goeie vriendin is veranderd in de laatste vijf jaar?
Britt: Vroeger zocht ik in een vriendin een soort totaalpakket. Een vriendin moest iemand zijn waarmee ik én leuk op vakantie kon, én het leuk kon hebben op feestjes, én serieuze gesprekken kon voeren. Nu vind ik het belangrijk om niet alles te verwachten van een vriendin. Het is niet omdat je niet alles kan, dat het een halflege vriendschap is.
Judith: Ik heb dat denk ik met jou wel, dat ik alles kan.
Britt: Ja, je bent eigenlijk een van de weinigen waarmee ik dat heb.
Judith: Ik denk dat vriendinnen altijd onbewust weten wat ze aan elkaar hebben. Of dat nu alles in één is, of alleen stappen, of alleen over emoties praten.

Verandert de vriendschapsband als vriendinnen een relatie krijgen?
Judith: Ik heb al zeven jaar een relatie en Britt is een van mijn weinige single vriendinnen, maar daar merk ik niet veel van.
Britt: Ja, bijna al mijn vriendinnen hebben een vriend, maar ik ben niet bang om hen te verliezen. Soms zien we elkaar heel veel per week, en soms heel weinig. Soms spreken we alleen af, soms in een groep of soms spreek ik af met hun vriendje - wij zijn ook gewoon vrienden. Dat is eigenlijk allemaal prima.
Judith: Fijne vriendschap hebben we toch!

Denk je dat jongens vriendschap op dezelfde manier beleven als meisjes?
Britt: Hun vriendschappen zijn minder turbulent.
Judith: Juist. Jongens sluiten vriendschappen op de middelbare school en die zijn dan ook voor het leven.
Britt: Meisjes maken meer nieuwe vrienden, ook na hun studie of op vakantie. Niet omdat ze 'trouwere' vrienden zijn, maar omdat ze elkaar sneller accepteren. Wij denken nogal vaak: ugh, waarom ging ik ooit met haar om? Jongens zijn daar gemakkelijker in.

-

Vrouwen praten misschien veel, maar we horen ze te weinig. Daarom is Broadly Nederland er. Like onze pagina.