Advertentie
Cultuur

Foto's van mannen met een paardenstaart

Fotograaf James Eisen wil dat je de magie van de mannelijke paardenstaart gaat waarderen.

door Wendy Syfret
07 maart 2020, 12:30pm

Alle foto's door James Eisen

Paardenstaarten lijken op het eerste gezicht onschuldig, maar bij nadere inspectie is het een beladen kapsel; meestal gedragen door schoolmeisjes en vrouwen met haast. Mannen met paardenstaarten zijn misschien wel de meest omstreden groep van de cultuur.

We hebben het niet over die mannen op festivals met hun knotjes die proberen een modestatement te maken, maar over de oudere man die voor je staat bij het tankstation en zijn haar dertig jaar niet heeft laten knippen. Dit fascineerde fotograaf James Eisen. Zijn nieuwe boek P*O*N*Y is een onderzoek naar deze groep, dat zeven jaar duurde. Aan het einde van het project had hij veel waardering voor de mannelijke paardenstaart. We vroegen hem waar die staart nu eigenlijk voor staat.

VICE: Hey James. Waarom een boek over mannen met paardenstaarten?
James Eisen:
Het idee kwam nadat ik Micheal Manns film Heat had gezien, waarin Val Kilmer een crimineel speelt met een paardenstaart - het was de eerste keer dat mijn interesse in paardenstaarten werd gewekt. Als je naar de geschiedenis kijkt zul je zien dat veel mannen er een hadden, zoals Napoleon, Marlon Brando, Prince, Danny DeVito en Karl Lagerfeld. Ik wilde erachter komen of deze mannen bewust of onbewust een vorm van androgynie wilde uitdrukken.

Had je er zelf ooit een?
Ik had langer haar toen ik jong was; mijn leraar op de basisschool deed mijn haar altijd vast in een paardenstaart, ik denk dat je omdat geen haar over je schouders mocht hebben. Dus ja, ik heb kort een paardenstaartperiode gehad.

Het is interessant om deze look in de tijd van de 'man bun' (oftewel het mannelijke knotje) te verkennen, maar je lijkt niet bezig te zijn met modestatements.
Ik heb niks tegen het type staart dat nu 'in' is; ik nam alleen foto's van paardenstaarten die ik tegenkwam. Ik denk dat er zoveel redenen zijn om een paardenstaart te dragen, het is moeilijk te zeggen of het een mode- of stijlkeuze is. Ik heb veel redenen gehoord; sommigen zeggen dat het een soort veiligheid geeft, anderen zeggen dat het je meer geloofwaardigheid geeft.

Zag je overeenkomsten tussen deze mannen met paardenstaarten?
Eerst zag ik ze niet, maar sommige mensen dachten dat elke foto van dezelfde persoon was toen ze voor het eerst in mijn boek keken.

Mannen met paardenstaarten worden nog weleens bespot, probeer je dit te veranderen met je boek?
Ik hoop vooral dat als iemand een man met een paardenstaart ziet, diegene even stilstaat en denkt: dat is een mooie paardenstaart.

man-paardenstaart

Krijg elke week onze 10 beste artikels en fotoreeksen gemaild: schrijf je nu in voor de gratis VICE-newsletter.

Volg VICE België op Facebook, Twitter en Instagram voor meer originele verhalen over alles wat ertoe doet in de wereld.

Dit artikel verscheen eerder op VICE DE.