Mode

Deze ontwerper maakt bizarre slippers van onconventionele materialen

Ze gebruikt bewust vreemde sportattributen of snoepverpakkingen om de draak te steken met grote modemerken die zichzelf te serieus nemen.

door Laura Pitcher
11 mei 2019, 11:45am

Beelden eigendom Nicole McLaughlin. 

Krijg elke week onze beste verhalen en fotoreeksen: abonneer je op onze newsletter.

Er zijn twee dingen waar ontwerper Nicole McLaughlin altijd al goed in was: sport en zijprojecten. Dankzij die twee passies, en vanwege haar geupcyclede kleding en schoenen die ze maakt als ontwerper voor Reebok, heeft ze een cultstatus verworven.

McLaughlin heeft een ietwat onconventionele achtergrond. Ze hield als kind van tekenen, maar die hobby kwam op een laag pitje te staan toen ze een passie ontwikkelde voor gebarentaal. “Toen ik vijftien was had ik verkering met een dove jongen, waardoor ik genoodzaakt was om gebarentaal te leren,” vertelt ze. Uiteindelijk bepaalde dat haar keuze om logopedie te gaan studeren. Toen ze door alle lessen over neurologie en fonetiek toch weer behoefte kreeg aan wat meer artistieke expressie, besloot ze zich toe te leggen op ontwerpen en schreef ze zich in voor een opleiding Mediastudies.

slippers Nicole McLaughlin tennisballen

Het was dan wel geen kunstacademie, maar ‘s avonds en in het weekend bracht ze haar tijd door met eigen projectjes: grafisch vormgeven en fotobewerking. Uiteindelijk zocht ze een stage waar ze haar liefde voor ontwerpen kon combineren met haar passie voor sport. Zo kwam ze bij Reebok terecht.

“Ik was altijd erg sportief en deed aan lacrosse en hardlopen, dus besloot ik me aan te melden voor een stage van een jaar bij Reebok. Ik dacht niet dat ze me aan zouden nemen, aangezien ik geen creatieve opleiding deed,” vertelt ze.

Ze kreeg uiteindelijk een baan aangeboden bij Reebok, nog voor ze was afgestudeerd. Ze verhuisde naar Boston, waar ze nu nog steeds woont. De wereld van kleding was nieuw voor haar, dus wilde ze zoveel mogelijk vaardigheden leren.

“Ik moest alles leren over schoenen en kleding, ontwerpen en patronen, en de marketing die erbij komt kijken. Ik zat nog steeds in een soort studeermodus en werkte vaak ‘s nachts en in het weekend door.” Ze leerde zichzelf naaien en maakte een begin aan haar upcyclingproject. Hoewel ze in de ontwerpen oude en ongebruikte spullen een nieuw leven geeft, ging het haar aanvankelijk niet om iets duurzaams maken.

“Ik gebruikte oude kleding omdat dat goedkoper was, en ik me dan minder schuldig voelde als ik iets kapot knipte,” vertelt ze. “Mensen denken vaak dat duurzame mode er altijd op een bepaalde manier uitziet, dus ik vind het leuk dat ik met mijn ontwerpen kan laten zien dat duurzame ontwerpen ook interessant en mooi kunnen zijn.”

slippers Nicole McLaughlin jansport schoudertasje

Humor is een belangrijk onderdeel van haar werk. Zo gebruikt ze vaak vreemde sportattributen of snoepverpakkingen om schoenen van te maken – allemaal om de draak te steken met grote modemerken die zichzelf te serieus nemen.

Vorig jaar deed McLaughlin een residency van drie maanden bij Adidas (het moederbedrijf van Reebok). Door dit programma begon ze dagelijks te ontwerpen en haar creaties op social media te zetten, waar ze al snel veel volgers kreeg. Ze wil in haar werk bij Reebok ook meer van haar persoonlijke projecten meenemen, om zo het merk na te laten denken over duurzame oplossingen.

McLaughlins ontwerpen zijn vooralsnog niet te koop, want “niet alles wat je op Instagram ziet moet je meteen ook kunnen kopen.” Doordat ze haar project benadert als kunst, ziet ze wel mogelijke samenwerkingen in de toekomst, maar een eigen merk is niet iets wat ze ambieert.

Ze draagt haar eigen ontwerpen zelden, behalve als ze een foto maakt voor Instagram. De meeste creaties haalt ze daarna weer uit elkaar om het materiaal te gebruiken voor iets nieuws.

“Mensen denken vaak dat voor een groot bedrijf werken niet strookt met de idealen van iemand die duurzaamheid promoot,” vertelt ze. “Maar eigenlijk zouden mensen met deze duurzame mindset juist op dat soort plekken moeten werken, zodat ze daadwerkelijk iets kunnen veranderen.”

Meer geweldig vreemde slippers van Nicole vind je op haar Instagram.

Volg VICE België razendsnel op Instagram en Twitter.

slippers Nicole McLaughlin carhartt muts

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE US.