Advertentie
This story is over 5 years old
The Fashion Issue 2012

Vettige Shoegaze uit ons Patattenland

Deze jongens zijn de Vlaamse Horrors, maar dan zonder die lullige kapsels.

door tekst: Gert-Jan Luyckx
; foto: Kim Yasmin
10 juli 2012, 6:59am

Als ik de muziek van Movoco shoegaze noem, dan sla ik een nagel recht op zijn debiele kop. De reverb vloeit uit de Fender Jazzmaster als melk uit een kokosnoot en de zanger klinkt als een echoënde Ian Curtis. Omdat er voor mij nooit te veel shoegaze kan bestaan, wilde ik het West-Vlaamse trio graag interviewen. Tom (bas) en Hannes (drums) hadden het druk met het studeren voor verpleegkundige en vonden moeilijk tijd voor een interview. “Ze wassen liever penissen van oude mannen in Oostende”, vertelt zanger en gitarist Jelle me. Ik sprak met Jelle af op zijn kot, vlakbij de Overpoort in Gent. Tijdens het interview stond WU LYF op en Jelle gaf me gelijk toen ik zei dat ik de bassiste van Warpaint de lekkerste vond. Die mens heeft smaak, dacht ik bij mezelf. Jelle zag blijkbaar aan mijn gezicht dat ik dorst had én een broke ass motherfucker ben. We babbelden na het interview nog wat over goede muziek, Kevin Shields en Taal- en Letterkunde. Ik heb dat zelf ooit nog, euhm, gestudeerd.

VICE: Van waar kennen jullie elkaar?
Jelle:
Tom en ik kennen elkaar van het college in Nieuwpoort. Hannes woont al jaren in dezelfde straat als Tom, en we zochten een drummer. Een heel gewoon verhaal.

Waarom heet de groep MOVOCO?
Dat komt van Movoco Synthaca van Nacht und Nebel. Een fucked up nummer en een geschifte band. En het klinkt ook goed.

Soms doet Movoco me denken aan A Place to Bury Strangers.
Ja. Ik heb ze vorige week live gezien.

Ik wou ook gaan, maar had een te grote kater van de nacht ervoor.
Zelfs met kater zou ik nog gaan. Da’s eigenlijk de band waardoor ik noiserock en shoegaze beter heb leren kennen. Zij hebben op die manier een invloed op mij gehad.

Wat zijn jouw invloeden?
Joy Division, My Bloody Valentine, The Jesus and Mary Chain, The Cure. Dat zijn mijn voornaamste invloeden. Vooral muziek uit de jaren ’80. Tom luistert wel naar hetzelfde als ik. En Hannes luistert naar alles behalve die muziek eigenlijk. (lacht) Die zit altijd over The Mars Volta te zagen. Ik heb hem al dikwijls enthousiast horen zeggen dat ze naar België komen.

Zijn teksten belangrijk voor Movoco? Want ik versta ze niet.
Ik vind dat die goed moeten zijn, dat je geen idiote dingen staat te zingen. Ik vind het wel tof dat niemand kan verstaan wat ik precies zing. De zang is een beetje zoals bij My Bloody Valentine: gewoon één van de instrumenten.

Hoe komt een lied van MOVOCO tot stand? Uit jamsessies?
Ik heb meestal de grote lijnen al uitgeschreven. De baslijnen, de gitaar, de zang. Dan jammen we wat. Meestal komt de basis dus van mij.

Omdat jullie Verse Vis hebben gewonnen dit jaar, mogen jullie openen op het grote podium van Leffingeleuren. Hebben jullie al genoeg liedjes voor zo’n set?
Ik weet niet hoe lang die set zal zijn. Genoeg liedjes hebben we wel, denk ik, maar we moeten nog wat werken om een degelijke set te kunnen presenteren. We zijn ons nu niet specifiek aan het voorbereiden voor Leffingeleuren. Omdat we nog niet zo lang bezig zijn, ongeveer een jaar, waren we sowieso al bezig een sterke set in elkaar te steken. Het gaat vlotjes.

Jullie hebben ook studiotijd gewonnen.
Ja. Het is de bedoeling dat we daarmee één nummer opnemen, maar misschien krijgen we er meer uit. Dat wordt waarschijnlijk geen single. We willen nog niets officieel uitbrengen omdat we nog niet zolang bezig zijn. Voor hetzelfde geld staan we binnen een jaar niet meer achter een nummer dat we nu zouden uitbrengen. En er komt al zoveel uit. We hebben onlangs een split tape gemaakt met Maze, maar daar worden maar 25 exemplaren van uitgebracht.

Hebben jullie altijd al deze muziek gemaakt?
Ik kende Tom al in het middelbaar, en toen luisterden we vooral naar dingen als Arctic Monkeys. De britpop van toen. Toen Hannes erbij kwam, wisten we wel dat we richting new wave en shoegaze wilden gaan.

Zal MOVOCO ooit totaal andere muziek maken?
Binnen de shoegaze zelf zijn we al geëvolueerd. Misschien gaan we binnen dat genre nog veranderen. Misschien is dit wel het enige dat we kunnen. (lacht) Naar welke band luister je tegenwoordig vaak? Ik luister nu heel veel naar Grimes. Grimes heeft dat dromerige aspect dat wij ook hebben maar is uiteraard elektronische muziek. Hannes luistert heel de tijd naar The Mars Volta. Ik denk niet dat hij een andere groep kent.

http://vi.be/MOVOCO

Movoco speelt 15 september op Leffingeleuren

Tagged:
VICE Magazine
Muziek
Vice Blog
Jaargang 7 Issue 3