Ik vraag dit voor een vriend

Kun je kanker krijgen van een sigaretje af en toe?

Is dat ene sigaretje dat je soms op vrijdagavond rookt echt zo verschrikkelijk slecht?
19 augustus 2016, 9:21am

Oorspronkelijke afbeelding via Public Domain Pictures

Ach, vrienden. Ze zijn net familie, maar dan leuker. Je kan ze zelf uitkiezen, en ze zullen nooit dingen tegen je zeggen als "het is hier geen hotel". Als je op je bek gaat, dan zal er altijd eentje klaarstaan om je op te vangen. Maar hoe leuk je vrienden ook zijn, ze doen soms ook heel erg domme dingen. Dingen die, mocht iemand er ooit achter komen, elk greintje zelfrespect dat ze nog hebben zullen vernietigen. Dingen waar ze wakker van liggen, dingen die ze liever niet met de wereld delen. Dingen die vragen bij ze oproepen die ze maar wat graag beantwoord zouden zien. En daar is deze nieuwe column voor: zodat jij namens je vrienden beschamende vragen kunt stellen, en wij ze voor jou kunnen beantwoorden.

Het scenario: Je "vriend" bietst altijd sigaretten op feestjes, want als ze zelf zou kopen zou dat haar een echte roker maken.

De hoop: Dat het alleen kankerstaven zijn als ze een aanzienlijk aantal rookt.

De realiteit: Weinig roken is beter dan veel roken, maar het is nog steeds slechter dan helemaal niet roken. Veel slechter. Sorry.

Het blijkt dat roken zich niet houdt aan wat wetenschappers een "dosis-responsrelatie" noemen, waarbij het risico stapsgewijs omhoog gaat met elk trekje dat je neemt. Nee, de harde realiteit is dat zelfs een kleine blootstelling aan tabak ongeveer 70 procent van de nadelige effecten heeft als hevig roken heeft, volgens een analyse van een onderzoek naar sporadisch roken.

Vrouwen die tussen de een en vier sigaretten per dag roken hebben vijf keer meer kans op longkanker dan niet-rokers; mannen hebben drie keer meer kans. Eén of meer per dag geeft je ook een zeer hogere kans op slokdarm- en maagkanker: 140 tot 325 procent meer risico dan de gemiddelde persoon.

_"_Wacht eens even," zou je vriend kunnen protesteren. "Ik ben gewoon een gezelligheidsroker die minder dan een sigaret per dag rookt!" Nou. Hoewel er niet heel veel onderzoek is gedaan naar rokers die minder dan een sigaret per dag roken, suggereren de bestaande gegevens dat "de negatieve gezondheidseffecten [voor deze groep] gelijk zijn aan de gevaren die zijn waargenomen bij dagelijkse rokers, met name als het gaat om hart- en vaatziekten."

Er is ook de ongelukkige, maar reële mogelijkheid dat je vriend een spons is voor kankerverwekkende stoffen. "Sommige mensen zijn gebouwd om meer kankerverwekkende stoffen vast te houden, waardoor die niet zo snel het lichaam verlaten," zegt Alexander Prokhorov, een professor Gedragswetenschappen van het MD Anderson Cancer Center aan de Universiteit van Texas. "Als je niet weet of je genen je een hoger risico geven op een aan roken gerelateerde ziekte, is het net alsof je Russische roulette speelt, ook al ben je een sociale roker. Er is niet zoiets als een veilig aantal sigaretten."

Wat te doen: Als je vriend van het roken als een stoomlocomotief al langzaam aan het afbouwen is naar het slechts af en toe opsteken van een sigaretje, geef haar dan een schouderklopje en vertel haar dat ze door moet gaan met minderen. Maar als ze net begonnen is met roken, zelfs al is het maar bietsen in het weekend, begin dan met het opzetten van een stoppen-met-roken-strategie.