FYI.

This story is over 5 years old.

VICE Student Guide

Dit zijn de goedkoopste (en geweldigste) nog beschikbare koten in België

Wie nu nog een kot zoekt, is best wel gescheten. Maar geen nood, wij zochten de beste last-minuteaanbiedingen in Antwerpen, Gent, Brussel en zelfs Luik.
Foto links via ikot.be, rechts via Kot-Liège.

Eerst en vooral: VICE België zit nu ook op Instagram .

VICE duikt volop in het studentenleven, en alles wat daarbij komt kijken — van smartdrugs en soa's tot TD's en studiestress. Lees meer in de VICE Student Guide.

Verder studeren draait niet om kennis en arbeidskansen, het gaat om op kot gaan. Waar leer je anders hoe je fishsticks moet bereiden zonder frietketel (in de pan), waarom je lege flessen Eristoff niet naar de glasbak moet brengen (ze dienen al decoratie) of hoe je een triootje kan hebben op een hoogslaper (geen idee)?

Advertentie

Helaas zijn veel studenten te laat, te blut of te student om een fatsoenlijk kot te fixen voordat het academiejaar is begonnen. Maar geen nood, ik help je graag verder en lijst daarom hieronder twaalf fantastische, spotgoedkope studentenkamers op.

ANTWERPEN

200 euro - Isabellalei

Antwerpen-goedkoop-kot-isabellalei

Foto via Studentenkotweb.

Tweehonderd euro is echt geen geld voor een kamer in het (bijna) centrum van Antwerpen. Voor deze kleine som kom je terecht in een pand met slechts negen koten, en meer specifiek in een kamer met een revolutionaire bedkast. Pessimisten zouden dit meubel kunnen afdoen als een kast met een matras op, maar aan dat ouderwetse denken doen wij niet mee. Tweehonderd euro is zoals gezegd geen geld, zeker niet voor een gemeubeld kot. Klopt, gemeubeld. Dat betekent dat die ergonomische bureau-/klapstoel ook gewoon voor jou is.

De enige vermelde meerkost is acht euro per maand voor internet en nog eens acht voor vuilniszakken en toiletpapier. Stel dat van die laatste acht euro vier naar vuilniszakken gaat en vier naar toiletpapier, dan heb je telkens een jaarbudget voor vuilnis en wc-papier van:

4 euro x 12 maanden x 9 koten = 432 euro.

In Antwerpen kost een vuilniszak voor restafval 0,75 cent, en toiletpapier van de Aldi kost 2,99 euro voor negen rollen. Voor bovengenoemd budget biedt dit studentenhuis je dus 1300 rollen wc-papier en 576 vuilniszakken. Een absolute buitenkans dus.

200 euro - Romain Looymansstraat

Antwerpen-goedkoop-kot-romain-looymansstraat

Foto via Studentenkotweb.

Studenten die twijfelden tussen de universiteit en het klooster, vinden in dit kot the best of both worlds. Verhuurder Robert biedt de kamer namelijk ‘enkel voor een meisje’ aan (heel woke hoor, Rob) en er hangt een kruisbeeld in de studeerhoek. Het pand bevindt zich op Linkeroever, ver weg van alle stedelijke verlokkingen. Gelukkig is er een stapelbed, zodat er af en toe iemand uit de verre stad op bezoek kan komen, al zijn waarschijnlijk enkel meisjes toegestaan. Wanneer er geen bezoek is, kan de huurder dan weer afwisselend boven of beneden slapen, zodat de compacte kamer (9m²) blijft verrassen.

Advertentie

Een laatste troef is de door Robert aangeboden optie volpension. Voor 250 euro per maand krijgt de inwonende studente ‘alle maaltijden’, alsook ‘alle voedsel en drank’. 500 euro all-in dus, gewoon doen!

200 euro - Familiestraat

Foto via Studentenkotweb.

Blijkbaar is 200 euro de algemeen aanvaarde minimumprijs voor een kot in Antwerpen. Goed nieuws dus voor wie iets zoekt met een krap budget, slecht nieuws voor wie zich in de luren heeft laten leggen en nu met een veel te duur kot opgezadeld zit. Al helemaal als je beseft dat er in dit vermoedelijk beste studentenhuis van de stad nog een kamer vrij is.

Beste van de stad? Oordeel zelf op basis van de waanzinnig hippe tuin. Die boom schreeuwt 'laid back', de muren zijn prachtig edgy (of toch bijna) en de BBQ schreeuwt om een openlucht paaaar-tay. We kunnen dit pand nog zo lang bespreken als we willen, maar als deze feesttuin (en bijhorende kotgenoten met dreads) je niet overtuigen, dan kun je beter helemaal niet op kot gaan.

BRUSSEL

250 euro - Mirabellensquare

Foto via ikot.be.

Brussel is duurder dan Antwerpen, sorry. Wat wel even verschieten is: het goedkoopste kot van onze hoofdstad ligt in Ukkel. UKKEL! In deze poepchique gemeente met een gemiddeld inkomen van waarschijnlijk een half miljard euro per gezin, is iemand zo zot om een kamer aan te bieden voor amper 250 zakken. Toegegeven, je zal moeten wonen op 7m², maar je woont dus wel in Ukkel. Bovendien woon je in het meest zuidelijke puntje van de gemeente, zodat je bijna weer in Vlaanderen bent. Misschien verhoogt dit het veiligheidsgevoel van angstige jonge Vlamingen die amper in onze hoofdstad durven komen studeren.

Advertentie

Trouzens: in vastgoed zijn drie dingen belangrijk: LOCATION! LOCATION! LOCATION! Dus wat dat betreft, zit je met deze kamer goed. Het is waarschijnlijk je enige kans om ooit in Ukkel te wonen. Ook al slaap je dan in wat de verhuurder - waarschijnlijk verarmde adel - met enige zelfkennis ‘un lit simple’ noemt.

250 euro - Doolegtstraat

Foto via ikot.be.

Van het zuidelijkste punt van Brussel trekken we naar het meest noordelijke: Evere. In een flatgebouw dat vooral studenten Geschiedenis van het communisme zal inspireren, wordt aangeboden om deze studio te delen. Behalve een topwoning, kun (of moet?) je hier dus ook een soulmate vinden. Veel weten we niet over je toekomstige flatgenoot. We weten wel dat hij/zij een passie voor beeldschermen koestert. Zo staat er een computerscherm op de keukentoog én een televisie op de koelkast. Misschien iets voor filmstudenten?

Volgens het zoekertje beschikt de studio ook over een tuin. Dat moet je met een korreltje zout nemen, aangezien de woonst op minimum de zevende verdieping gelegen lijkt te zijn. Maar twijfel niet: met 250 euro zonder extra kosten, een nieuwe beste vriend en een panoramisch uitzicht over Brussel is deze studio de vastgoedopportuniteit van het jaar.

262,50 euro - Wemmelsesteenweg

Foto via MyKot.

Het op twee na goedkoopste kot in Brussel is geen kot maar een project, meer bepaald een solidair woonproject in Jette met de inspirerende naam Oasis. Zes studenten moeten hier de samenhang met bewoners van verschillende achtergronden bevorderen. Al zal dat niet met muziek gebeuren, want muziekinstrumenten zijn hier volgens het huishoudelijk reglement niet toegestaan. Bye bye, Wonderwall.

Advertentie

Alles inbegrepen kost dit kot 340 euro, maar op geluk en goede daden kun je geen bedrag plakken. Een buitenbeentje … euh, -kansje. Een buitenkansje!

GENT

200 euro - Wolterslaan

Foto via ikot.be.

Er is nog een kot vrij in Gent! En het is super fancy! En het kost slechts 200 euro! En het is 24m² groot! Zit er dan geen addertje onder het gras! Tuurlijk wel!

Gent is niet de gemakkelijkste stad om een kot te vinden, maar als je bereid bent om er wat extra taken bij te nemen, dan kun je een prachtig dealtje sluiten. Net zoals je in Brussel een nieuwe beste vriend kon vinden, kun je hier deel worden van een nieuwe familie. Je betaalt namelijk amper 200 euro all-in, of zoals de aanbieders het zelf formuleren: “De huurprijs is voordelig”, maar in ruil moet je wel elke dag kinderen Lou (5) en Gus (3) van school halen. Waar zitten die studenten Leerkracht kleuteronderwijs, Pedagogie of Pediatrie?

Volgens de ouders - die het ongetwijfeld ‘druk, druk, druk’ hebben - moet je per maand 20 uur op de kids passen. Als je die 20 uur echter in een studentencafé werkt aan 10 euro per uur, dan kun je je ook een kot van 400 euro veroorloven. Meer bepaald dat hieronder.

400 euro - Groenestaakstraat

Foto via ikot.be.

Tweede goedkoopste kot in Gent? 400 ballen. Dat klinkt inderdaad veel, maar niet als je ziet wat je ervoor in de plek krijgt. Je woont in een villa in de residentiële Groenestaakstraat in een rustig stukje Mariakerke. Je hoeft niet eens op iemands kinderen te letten. Integendeel, je hebt zelfs een kuisvrouw. En die is nodig, want deze kamer/balzaal kun je onmogelijk zelf onderhouden.

Advertentie

Heb je dat dubbele bed gezien? Daar passen minstens twee scharrels per nacht in. Je flesje Ice-Tea Green voor de nadorst - de ultieme immotruc - staat ook al klaar. Zo verdomd overtuigend.

1.425 euro - Slinke Molenstraat

Foto via ikot.be.

Derde goedkoopste kot in Gent? 1425 schijven! Nee, wacht, luister. Dit is echt een koopje. Al wat je nodig hebt zijn drie vrienden en een oog voor potentieel. Voor 1425 euro krijg je namelijk een volledig charmant rijhuis in een opkomende buurt in Gent met vier ruime kamers. Het huis is recent gerenoveerd en dat is eraan te zien. De gevel werd stijlvol opgeknapt, de binnendeuren in een modieus fel rood geschilderd en elke kamer werd voorzien van de onder studenten onmisbare lavabo/urinoir.

Volgens onze berekeningen betaal je hier all-in 378,50 euro. Als je dus nog drie vrienden hebt die net zo sukkelig waren als jij en nog steeds geen kot hebben… én ook nog met je willen samenwonen.

LUIK

230 euro - Bois Delawe

Foto via Kot-Liège.

In Luik is op kot gaan praktisch hetzelfde als een penthouse kopen. Toch als we deze meevaller moeten geloven. Waar vind je anders voor 230 euro een studio met - ga even zitten: keuken, eetkamer, wc, douche, bureau, boekenkast, bed, nachttafeltje en een (soort van) kunstwerk? Misschien denk je nu: da's te mooi om waar te zijn. Misschien heb je gelijk, elektriciteit moet je namelijk zelf regelen en er komen 40 euro vaste kosten bij. Maar waar vind je voor een dikke 270 euro een studio met: keuken, eetkamer, wc, douche,… Als je dit nog steeds aan het lezen bent, dan ben je duidelijk niet op zoek naar een kot in Luik.

Advertentie

Nog een laatste toevoeging: volgens de verhuurder is het pand enkel bereikbaar met de auto, dus daar moet je ook wat extra budget voor voorzien. Maar waar vind je voor een dikke 270 euro en een bescheiden maandelijkse afbetaling een studio met: keuken, eetkamer, wc, douche,…

260 euro - Heid du Moulin

Foto via Kot-Liège.

Nee, bovenstaande foto is niet met een groothoeklens getrokken. En ja, deze indoorsporthal is te huur voor slechts 260 euro. Daar komen 50 euro kosten bij, maar 310 euro is nog steeds heel weinig geld. Bovendien woon je in een groene buitenwijk op amper een kwartiertje van de universiteit. Een kwartiertje met de auto. Dat betekent nochtans niet dat je een auto moet kopen. In dit villaatje in een doodlopende straat wonen namelijk nog drie andere studenten. Met een beetje geluk kunnen jullie dus carpoolen. Voor werknemers is dat fiscaal aftrekbaar. Voor studenten waarschijnlijk ook.

Het is jammer dat je je hier niet mag domiciliëren, maar wel begrijpelijk. Welke student zou na zijn studies anders nog willen verhuizen uit dit ‘studentenkot’.

280 euro - Rue Reynier

Foto via Kot-Liège.

Last but not least: het beste goedkope kot van het land. In dit duplex appartement in de Rue Reynier is alles zoals het moet zijn. Deze woning is het resultaat van het architecturale inzicht van een ingenieuze doe-het-zelver. Een kot wordt dus ook niet Belgischer dan dit. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte slaapt de student in de nok van het dak, bereikbaar via een artisanale trap die tevens dienst doet als vestiaire. De kamer is bovendien voorzien van de gekende lavabo/urinoir, een zithoek en een veel natuurlijk licht. Hier trouwens geen verdoken kosten. De prijs van 280 euro is met alles inbegrepen.

Dat deze kamer er eentje is voor een student met een zekere savoir-vivre bewijzen niet enkel de moderne architectuur, maar ook de elegante zeteltjes en bovenal de poster van stadsfestival Tempocolor. Er is maar één reden dat deze kamer nog beschikbaar is: het is er eentje voor de fijnproevers. Voor jou dus.

Volg VICE België razendsnel op Twitter en Facebook - en mis niets meer van alles wat we maken.