Advertentie
Drugs

Wat 100 procent pure cocaïne met je doet

Het klinkt misschien als een droom, maar wat gebeurt er met je lijf als je 100 procent pure cocaïne snuift?

door Tom Usher
24 juli 2019, 3:00pm

De hele zomer lang brengt VICE stukken over drugs en druggebruik in België. Bekijk ze allemaal in onze reeks 'Split Your Pill'.

De kans dat je in België 100 procent pure cocaïne in je envelopje ontvangt is nihil. Volgens cijfers van Sciensano, het Federale instituut voor volgsgezondheid, schommelde de gemiddelde zuiverheid van cocaïne de afgelopen jaren tussen de 60% en de 75%. Ook in Engeland zal je niet zo snel onversneden spul tegenkomen. Daarom was het wel even schrikken toen de politie in 2017 in de Engelse bejaardenbadplaats Eastbourne 100 procent pure coke aantrof. En dan hebben we het niet over “echt de allerbeste shit” van je lokale dealer, maar het soort pure poeder dat je eigenlijk alleen verwacht in een Peruviaans lab in de jungle.

En dan, zou je kunnen zeggen, iedereen wil toch altijd zo zuiver mogelijk spul? Maar is het wel verstandig om 100 procent pure coke in je lijf te stoppen? En wat gebeurt er dan?

Om daarachter te komen belde ik neurofarmacoloog David Nutt, die me vertelde wat de verschillen zijn tussen de coke die je van de meeste dealers krijgt en het pure, onversneden spul, en wat dat laatste met je doet.

De prijs

Je betaalt waarschijnlijk rond de 50 euro voor het standaard envelopje dat Peter Poeier je toestopt in zijn driedeurs Hyundai. Maar hoe zit dat met het zuivere spul?

Lang niet alle dealers weten hoe puur hun cocaïne is. Neurofarmacoloog David Nutt, voormalig drugsadviseur van de Britse overheid, zegt: “Puurder spul kan net zo goed voor dezelfde prijs verkocht worden als cocaïne van lagere kwaliteit.” Aan de prijs kan je dus niet aflezen hoe puur de coke is die je aanschaft. Aan het praatje van je dealer trouwens ook niet – de enige manier om echt te weten hoe puur jouw coke is, is om een sample in te leveren bij een drugstestpunt, en die zijn schaars in België. Tot op heden is er slechts één testpunt in Brussel. Is Brussel te ver, dan kan je altijd gebruik maken van de internationale drugtesteservice van Energy control in Barcelona. Zij werken anoniem en je sample stuur je gewoon per post op naar hun lab. Voor 70€ per sample krijg je de exacte testuitslag over het soort product dat je hebt en de zuiverheid in percentage. Ook nieuwe drugs kan je laten testen via Energy Control.

Het eerste lijntje

“Als de cocaïne erg versneden is of de gebruiker een tolerantie heeft opgebouwd, kan het zijn dat je van de kick weinig voelt,” zegt Nutt. Maar met coke in puurdere vorm word je direct overspoeld door een golf van geluk. Je wordt alerter en voelt je krachtig en energiek. “Eerst komt de euforie, en vervolgens voel je je zelfverzekerd en gelukkig,” zegt Nutt. Ook hebben gebruikers een sterke behoefte om te praten, dansen, neuken of iets anders te doen waarbij ze hun extra energie goed kunnen gebruiken.

Het tweede lijntje

Omdat het spul zo puur is, heb je zeker de eerste tien minuten geen behoefte aan een tweede latje. Zuivere coke kan extra lekker zijn, maar bedenk wel: het kan de negatieve effecten van coke ook versterken. Het maakt je misschien angstiger en impulsiever, of je raakt compleet in de stress door de plotselinge stoot energie en het harde pompen van je hart. Op dat moment kan het twee kanten opgaan: je gaat je helemaal fantastisch voelen, of je wordt helemaal gek en voelt je afschuwelijk.

De rest van de avond

Hier wordt het pas echt gevaarlijk. Blijf je doorsnuiven van het pure spul, dan loop je het risico op een hartstilstand of serieuze schade aan je hart.

“Cocaïne vernauwt de bloedvaten,” zegt Nutt. “De meeste mensen die door cokegebruik in het ziekenhuis belanden, hebben last van hartproblemen. Met pure cocaïne vergroot je niet per se de kans op verslaving, maar je loopt wel meer risico op hartschade of een ongevraagde overdosis.”

De meeste cokegebruikers zijn niet gewend aan zo zuiver spul. Als het pure spul vervolgens in dezelfde hoeveelheid wordt gebruikt, kan het echt gevaarlijk worden. Bij een derde of vierde lijn zit je al bijna aan een overdosis.

De dip

Nog een nadeel van pure kwaliteitscoke: zodra het begint uit te werken, komt er een afschuwelijke dip. “De dip ga je voelen op het moment dat het lichaam en de hersenen worden gezuiverd van alle chemicaliën. De gebruiker voelt zich lamlendig, somber of chagrijnig, angstig of paranoïde,” zegt Nutt. En hoe meer chemicaliën je binnenkrijgt, hoe meer je lichaam uit balans raakt, en hoe slechter je je achteraf voelt. “Voor sommige mensen wordt de drang om meer te gebruiken daardoor nog groter, omdat ze de dip zo lang mogelijk willen uitstellen.”

Zuivere coke heeft wel een pluspunt: het bevat minder versnijdingsstoffen en andere chemische troep, zoals levamisol, cafeïne en fenacetine. Maar, zegt Nutt, versnijdingsstoffen en andere chemicaliën zijn niet het grootste risico voor cokegebruikers. “We weten dat versnijdingsstoffen in cocaïne en andere drugs - bijvoorbeeld PMA in ecstasypillen - schadelijk kunnen zijn, maar het gevaar zit nog steeds vooral in de dosering van de cocaïne.” Een belangrijk verschil tussen versneden coke en zuivere coke is dat versneden coke meer stimulerend werkt omdat de meest voorkomende versnijdingsmiddelen in coke, cafeïne en levamisol sterke stimulantia zijn. Mensen die gewend zijn om versneden coke te snuiven en dan plots pure coke snuiven, denken meestal dat ze slecht spul hebben omdat ze die krachtige boost missen. Echte coke is subtieler, zachter, maar verfijnder qua high.

Het risico bestaat dus dat mensen van die voor het eerste zuivere coke snuiven, denken dat ze slechte coke hebben en vervolgens meer en meer lijnen leggen om toch dat stimulerende effect te krijgen dat ze gewend zijn. En dat is echt gevaarlijk want zuivere coke is extra belastend voor je hart.

Als je toch graag cocaïne gebruikt, maar het liever een beetje veilig doet, kun je een aantal dingen doen: stamp het poeder zo fijn mogelijk, wissel van neusgat tijdens het snuiven en wacht tot het effect is uitgewerkt voor je een tweede lijn neemt. En: geef je neus aan het eind van de avond nog even een goede spoelbeurt. Meer tips vind je hier.

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. We schrijven de hele zomer artikels en sluiten af met een debat over drugs tijdens Fire Is Gold.

Volg VICE België razendsnel op Instagram.

Schrijf je in voor onze newsletter, en krijg elke zaterdag onze beste verhalen, video’s en fotoreeksen.

Dit is een aangepaste versie van een artikel dat oorspronkelijk is verschenen op VICE UK.