Σεξ

Αφαίρεσε με Ασφάλεια τις Γυμνές Φωτογραφίες από το Κινητό σου (Πριν το Πουλήσεις)

Στην εποχή των μεταδεδομένων, δεν αρκεί ένα "delete".
TB
Κείμενο Tarek Barkouni
Ein iphone zwischen 500-Euro-Scheinen
 imago images / imagebrokerEuro - imago images / blickwinkel

Ήρθε η ώρα: θα πάρεις καινούργιο κινητό. Όπως είναι φυσικό θα θέλεις να πουλήσεις το παλιό, αλλά ξέρει πολλά για σένα – ίσως υπερβολικά πολλά. Για παράδειγμα υπάρχει εκείνη η φωτογραφία με το περίεργο εξάνθημα στο μπούτι σου που το έστειλες σε μια φίλη για μια δεύτερη γνώμη.

Πριν δώσεις το κινητό σου σε νέο ιδιοκτήτη, διάβασε τον οδηγό μας για χρήστες Apple και Android – και προστάτευσε το εξάνθημά σου, μην τυχόν και πέσει σε λάθος χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΔΕΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ IPHONE

Αν έχεις iPhone, είσαι τυχερός. Ακόμα κι αν είναι εξαετίας, μπορείς να το πουλήσεις κανένα κατοστάρικο. Και αν έχεις και το αρχικό κουτί, παραδόξως αξίζει περισσότερο.

1. Το watch πρέπει να φύγει

Αν η φάση σου είναι το Apple Watch, πρέπει να το αποσυνδέσεις από το iPhone σου. Μην ανησυχείς, θα κάνει αυτόματα backup στα δεδομένα σου. Θα πρέπει να βάλεις τις δύο συσκευές πλάι πλάι όσο αποσυνδέονται.

Άνοιξε το Apple Watch app> "My Watch" tab> Πάτα το i button> Αποσύνδεσε το Apple Watch.

2. Όσο πιο ασφαλής, τόσο καλύτερα

Τώρα, πάμε στο κινητό. Μη χάσεις τα δεδομένα που θέλεις να ασφαλίσεις – κάνε backup. Αν δεν έχεις λογαριασμό στο iCloud, ξεκίνα να κάνεις backup στο iPhone σου, αρκεί να έχεις WiFi. Αλλιώς χρησιμοποίησε το iTunes.

Για Backup: Settings> Apple ID> iCloud> iCloud Backup> Backup Now.

3. Κάνε sign out από το Apple ID

Αν δεν το κάνεις, τα δεδομένα που έσωσες πριν μπορεί να σβηστούν στη συνέχεια.

Apple ID: Αν χρησιμοποιείς iOS 10.3 ή πιο πρόσφατο: Settings> Apple ID> Sign Out

Αν χρησιμοπιείς iOS 10.2 ή παλιότερο: Settings> iCloud> Sign out> "Delete from my iPhone"> Settings> iTunes & App Store> Apple ID> Sign out

Πολύ σημαντικό: σβήσε όλα σου τα μηνύματα

Settings> Messages> "iMessage" slide to "Off"

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Σβήσε φωτογραφίες και εφαρμογές μεμονωμένα

Θέλει τρομερή υπομονή, διότι η Apple δεν σου επιτρέπει να σβήσεις όλες τις φωτογραφίες μαζί. Πες ότι κάνεις ένα ταξιδάκι (μεγαλούτσικο) σε γλυκιές αναμνήσεις.

5. Αν δεν χρειάζεσαι πια το iMessages, σβησ’το

Αν δεν πάρεις Apple ξανά, καλύτερα να σβήσεις τον αριθμό σου. Για να το κάνεις αυτό, κάνε κλικ εδώ και ακολούθησε τις οδηγίες.

6. Το μεγάλο κόκκινο κουμπί: εργοστασιακό reset

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να πατήσεις το ενσωματωμένο κουμπί reset της Apple. Τo reset θα σβήσει αμέσως το passcode σου και το Find My iPhone.

Εργοστασιακό Reset: Settings> General> Reset> "Erase All Content and Settings"

Χάρη στη δυνατή κρυπτογράφηση της Apple δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι κάποιος θα βρει παλιές γυμνές σου φωτογραφίσες. Βγάλε τη sim σου και πούλα το.


Σκηνοθετώντας το Μέλλον

Παρακολουθήστε όλα τα βίντεo του VICE, μέσω της νέας σελίδας VICE Video Greece στο Facebook


ΑΔΕΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ  ANDROID

Έχε υπόψη ότι ανάλογα με τη μάρκα, οι ρυθμίσεις μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά διατυπωμένες.

1. Κράτα τα δεδομένα σου ασφαλή

Backup: Settings> System> Backup

2. Απενεργοποίησε την προστασία κλοπής

Για να αντιμετωπίσει την κλοπή, η Google εφηύρε το κουμπί "Factory Reset Protection" (FRP), που δεν επιτρέπει να γίνει εύκολα reset στο κινητό σου χωρίς τη συναίνεσή σου. Για να το απενεργοποιήσεις, πρέπει να κλείσεις το κλείδωμα οθόνης σε κάποιες συσκευές και μετά να αφαιρέσεις τον λογαριασμό Google. (παρακάτω).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απενεργοποίηση FRP: Settings> Security or Screen Security> Screen Lock switch to "Off"

3. Κάνε log out από το Google

Δεν χρειάζεται να κάνεις μεμονωμένα logout από εφαρμογές όπως το Facebook, το TikTok και το Instagram, αλλά πρέπει να κάνεις log out από τον λογαριασμό Google. Έτσι δεν θα σβηστούν τα δεδομένα σου από το backup όταν κάνεις reset.

Logout από το Google: Settings> Accounts> click on Google account> "Remove Accounts".

4. Κλείδωσε την εξώρποτα: ενεργοποίησε την κρυπτογράφηση

Αυτό είναι σημαντικό. Επειδή ένα απλό reset δεν σβήνει απαραίτητα όλα τα δεδομένα, θα πρέπει να κάνεις κρυπτογράφηση της συσκευής σου. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου – ακόμα κι αν προσπαθήσει. Για χρήστες Android 6.0 Marshmallow και πιο πρόσφατα, η κρυπτογράφηση ενεργοποιείται αυτόματα.

Κρυπτογράφηση: Settings> Security> Advanced> Encryption & access data> Encryption on "On".

5. Ανέβασε μερικά ψεύτικα δεδομένα

Ακόμα κι όταν σβήσεις τα δεδομένα σου, τα κινητά Android θα τα κρατήσουν μέχρι κάτι να αποθηκευτεί πάνω τους. Οπότε, αν θέλεις να είσαι ασφαλής, θα πρέπει να καλύψεις οτιδήποτε υπάρχει κάτω από την επιφάνεια. Μπορείς να κατεβάσεις άσχετα βιντεάκια για να γεμίσεις τον χώρο ή να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή όπως το Secure Eraser που κάνει αυτή τη δουλειά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6. Tο μεγάλο κόκκινο κουμπί

Έκανες μεγάλο αγώνα να σβήσεις όλα τα ίχνη σου από το κινητό σου. Ήρθε η ώρα για reset.

Reset: Settings> System> Advanced> Reset options> Erase all data (factory reset).

7. Κάνε το Google να ξεχάσει ότι συνέβη

Μόλις πάρεις το καινούργιο κινητό στο χέρια σου θα ξεχάσεις αμέσως το παλιό, αλλά το Google δεν ξεχνάει και τόσο εύκολα. Για να διαγράψεις το κινητό σου από τον λογαριασμό Google, πήγαινε στο Google device management, πίεσε τις τρεις τελίτσες και κάνε log out από τη συσκευή.

Ό,τι μάρκα κι αν έχεις, το κινητό σου τώρα είναι έτοιμο να περάσει στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Οι φωτογραφίες και οι λογαριασμοί σου είναι ασφαλείς – και έβγαλες και μερικά λεφτά.

Για τα καλύτερα θέματα του VICE Greece, γραφτείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Περισσότερα από το VICE

«Κι ο Θεός θα Ήθελε να Πεθάνει Εκεί» - Το Ταξίδι Ενός Πρόσφυγα Από τη Μόρια στη Γαλλία

Οδηγός Eyefucking: Ο Ιδανικός Τρόπος να Φλερτάρεις από Μακριά

Έξι Λόγοι για να Σβήσεις το WhatsApp

Ακολουθήστε το VICE σε Twitter, Facebook και Instagram.