Sådan overlever du når zombierne kommer

FYI.

This story is over 5 years old.

Sådan overlever du når zombierne kommer

I forbindelse med udgivelsen af det nye 'Call of Duty: Infinite Warfare', får vi gode råd fra overlevelseseksperten Herman Geijer i, hvordan man klarer sig gennem et zombieangreb.

Dette indhold er sponseret af Activision

Zombier er overalt. I bøger, film og computerspil, og der er endda nogen, der engagerer sig politisk på deres vegne. Computerspiludviklerne fra Activision har også gjort zombier til en integreret del af game-playet i deres first person shooter Call of Duty. Første gang de indtog spillet var i 2008 med Call of Duty: World at War, hvor et zombie-mode gav gamere mulighed for at udrydde de levende døde én gang for alle. Det var så populært, at den funktion har været en fast del af alle de følgende udgaver af Call of Duty: Black Ops.

Advertisement

I det nyeste spil, Call of Duty: Infinite Warfare, kan man som spiller prøve kræfter med Zombies in Spaceland, hvor man er en del af et omfattende handlingsforløb, der giver nyt liv til det velkendte Zombie-mode – uden at det går udover kerneelementerne. Der er tale om en multiplayer-kampagne, hvor man skal samarbejde, og undervejs bliver udsat for en del både grineren og gruopvækkende overraskelser.

Men hvad er det, der gør smitsomme, omvandrende lig med en smag for hjernemasse så dragende? For at finde ud af det, tog vi fat i Herman Geijer. Han er en svensk ekspert i hvordan man overlever et zombieangreb, som udover at holde foredrag, har skrevet en bog om katastrofeparathed i tilfælde af at zombierne overtager verden.

Herman Geijer

Hvad er det ved zombier, der gør dem så populære?
Jeg tror de afspejler en frygt, som i forvejen er udbredt i vores samfund. Zombier bliver på den måde repræsentanter for reelle trusler, der kunne ødelægge vores samfund. Vi lever i et system, hvor det er mest sandsynligt at store forandringer forårsages af en katastrofe - mere end noget andet. Drømmen om et post-apokalyptisk liv er længslen efter et mere simpelt liv, hvor man kan blomstre op og være den person man gerne vil være: Det gode, moralske menneske.

Er der noget man kan lære fra zombiespil, som kunne være brugbart i tilfælde af en rigtig katastrofe?
Jeg spiller ikke computerspil, så det har jeg ikke et helt klart svar på. Men jeg kan forstå, at der er nogle online spil, hvor det er en god ide at slå sig sammen med andre, men i realiteten kunne de andre lige så godt vende sig mod dig og skyde dig.

Advertisement

Samarbejde er essentielt i Zombies in Spaceland. Tror du folk ville samarbejde i tilfælde af en zombie-invasion?
Studier af katastrofer viser, at folk har tendens til at samarbejde. I sådan en situation bliver det helt tydeligt, at vi er sociale væsener, som fungerer bedst sammen med andre. Der er en myte om at folk bliver mere egocentriske og ikke tænker på andre end dem selv, lige så snart strømmen går, men der er ikke megen videnskabelig opbakning til den teori. Selvfølgelig er der eksempler hvor det er sket, men det er undtagelser, der bekræfter reglen. Det er ikke mord, overfald og tyveri, der definerer mennesker i en krisesituation. Kernen i mennesket er at gøre ting med, og ikke mod, andre mennesker, og det er sådan vi har udviklet os som art.

Formålet med zombiespil er normalt at dræbe zombier. Er det noget folk ville prioritere, hvis det virkelig gik ned?
De fleste ville nok holde sig væk fra zombierne. Hvis man dør i et spil, kan man bare starte forfra. Jeg tror mange ville være mere forsigtige når det gjaldt deres eget liv, og derfor ville man i højere grad fokusere på at gemme sig, undtagen i situationer, hvor det ville være nødvendigt at rydde et område eller en bygning, fordi man havde tænkt sig at slå sig ned der. Jeg vil mene, at det er en unødvendig risiko at udsætte sig selv for.

Du har tidligere udtalt at shotguns og motorsave ikke er særligt effektive våben når man skal nakke zombier. Hvilke typer værktøj er mere egnede?
Mit foretrukne våben er et koben. Man kommer ikke til at gå rundt med den falske tryghed som et gevær kan give, og man får ikke pludselig lyst til at spille helt. Desuden er det noget lort at have et våben, som kan gå i baglås eller løbe tør for ammunition, og det er heller ikke smart hvis det larmer og tiltrækker flere zombier. Det vigtigste er at have noget, som ikke kan gå i stykker.

Hvor kloge er zombier? Det virker altid som om de springer frem fra mørke korridorer og angriber i en koordineret indsats.
I visse film, bøger og tegneserier er zombier ret kloge og udvikler en bevidsthed. Så mister menneskerne deres strategiske fordel, for det er vores hjerne, der er vores bedste våben i kampen mod zombierne. I nyere værker udviser de gruppeadfærd. De samler sig og vandrer i tilfældige retninger.

Har vi nået kulminationen på vores zombiefascination endnu?
Jeg har ventet på det længe. Flere gange har jeg troet, at folk var mættede og at zombier var gået af mode. Men så kom der er et nyt spil, film eller bog, og pludselig var zombier på mode igen. De er svære at slå ihjel. I 90'erne var zombier totalt forældede, og vampyrer var i stedet det helt store, som alle talte om. Men siden årtusindskiftet er zombierne blevet populære igen, og er endda vokset i popularitet. Jeg tror, at de er kommet ud af den subkultur, de har tilhørt, og er blevet en del af mainstreamen. Så jeg kan ikke se en ende på det.

Call of Duty: Infinite Warfare kan købes nu. Læs mere på callofduty.com