FYI.

This story is over 5 years old.

Drugs

Det du ikke lærte om stoffer i skolen

Vi afliver alle de skræmmehistorier, du er blevet fortalt igennem din ungdom.
October 31, 2015, 1:36am

Skolernes holdning til stoffer er som regel - og bør også være - den samme som dine forældres: Lad være. Du bliver pissehamrende stigmatiseret af det.

Men voksne lyver for deres børn hele tiden for at beskytte dem. En af mine forældres venner fortalte mig engang, at dine negle rådner væk, hvis ikke du holder hænderne over dynen som en god dreng, men der er så mange grunde til, at det aldrig nogensinde kunne ske, at jeg ikke mager at remse dem op. Men pointen er: De voksne respekterer ikke din intelligens.

Advertisement

Så jeg tænkte, at jeg ville gøre dig en tjeneste og aflive nogle af de myter, som du har lært jer om stoffer igennem din ungdom. Som jeg ser det, så holder folk ikke op med at tage stoffer, uanset hvor lang tid timer politiet bruger på at gennemrode folks lommer, så du kan lige så godt få klar besked.

En fyr tager to dosis syre, hvilket du ikke skal gøre, hvis du prøver det for første gang (Billede af Ben Shapiro)

Du flår ikke huden af dig selv efter en enkelt omgang syre

Det er måske lidt af en kliché , men lad være med at prøve syre, medmindre du er 100 procent sikker på, at du har lyst til det, og at din hjerne kan håndtere det. Hvis du ikke er klar til det, så lad være. Hvis du er, så fint nok. Hvis nogen putter det i din drink, så nik dem en ordentlig skalle og find et dejligt roligt sted, hvor du kan drikke en spand koldt vand.

De fleste gange vil en enkelt dosis ikke have den store effekt. Du kommer ikke til at skalpere dig selv med en brødkniv eller kaste dig ud over en balkon, fordi du tror, du kan flyve. Det gør farverne lidt stærkere, og du kommer til at grine en del. Når det er sagt, så vær altid meget opmærksom på doseringen. Hvis du tager mere end én dosis, så vent på virkningen af den første, og lad være med at tage en masse på én gang.

Et regelmæssigt LSD-forbrug kan føre til depression, angst og flashbacks, som kan vare i op til et år. Medmindre du er venner med typen, der tager på Burning Man og højlydt praler af, at de ikke vasker deres hår, så er regelmæssige syretrips rimelig anstrengende for dig og alle omkring dig. Der er ikke nogen, der gider at hænge ud med nogen, som hele tiden snakker om at udvide deres bevidsthed.

Ketamin er virkelig et taberstof

Jeg skal nok afholde mig fra smagsdommeriet – der er sikkert gode ting ved de fleste stoffer, og der er dårlige ting ved dem alle sammen – men helt objektivt set, så er ketamin en fucking joke. At sniffe hestebedøvelse er ikke bare utroligt dumt – og et af de mest skadelige stoffer – det er også populært blandt de typer, som synes, at electro-swing er super fedt, og som tegner glimmerhjerter på kinderne af dig og forsøger at overbevise dig om at holde op med at bruge shampoo med kemikalier i (lige inden de sniffer et halvt gram über skadelige kemikalier på én gang).

Din lærer siger formentlig, at ketamin er fuldstændig ligesom alle de andre stoffer i pulverform – mega skadeligt og kun for tabere uden indkomst. Men de burde faktisk gå hårdere til den, for det er virkelig noget lort. Alt for mange ender med at gøre det alt for ofte, og for meget af stoffet ødelægger din blære. Så er du nødt til at gå til skriftlig matematik med en utæt stomipose, der drypper up på eksamensvagtens sko.

Nogle stoffer slår dig ihjel, men de fleste gør ikke, medmindre du opfører dig som en idiot

De fleste historier, man får fortalt om stoffer i skolen og af sine forældre, handler om, at man kradser af, hvis man så meget som bare siger "ko-ka-in" højt. Yep, du prøver måske et lille skud MDMA en fredag, hvor Justin Bieber rocker anlægget, og lørdag morgen er du på forsiden af Ekstra Bladet med overskriften "STOFFERNE TOG HAM" klasket henover dit seneste skolefoto.

Tanken om, at din mor grædende knuger din livløse krop ind til sig, netop som din far har sagt ja til at slukke for respiratoren, er ikke så fed, vel? Så vær nu fornuftig. Når det kommer til diskoteksstoffer – som formentlig er den slags, du prøver kræfter med i første omgang – så er mådehold nøgleordet. Med ecstasy kommer du måske ud for, at pillerne indeholder PMA i stedet for MDMA. PMA har en meget højere responskurve end MDMA, hvilket betyder, at det tager længere tid om at virke, hvilket så igen betyder, at folk tager en pille mere, inden effekten indtræder og i sidste ende kollapser, når det endelig sker.

Advertisement

Hvis du bevæger dig ind i crack, GHB og heroinland, så sker skaden som regel langt hurtigere. Så hold dig væk fra skidtet. Hvad angår stoffer har det i de fleste den omvendte effekt at male fanden på væggen, men engang imellem redder skræmmebillederne dig fra at tage en dødelig dosis. Vær fornuftige og stol på jeres mavefornemmelse, kære unger.

Foto: Chris Bethell

Det er meget lettere at blive afhængig af kokain, hvis du vender dig til at tage det, når du er fuld

Medmindre du er en stenrig narkobaron, som er vant til sniffe baner på ballerne af solbadende ludere ved poolen i dit hus på Cayman Islands, så går dit kokainforbrug formentlig hånd i hånd med dit alkoholindtag. Du drikker dig stiv og begynder at blive lidt træt og svimmel, så du får noget opkvikkende leveret af en fyr med hættetrøje, som kommer rullende i en Honda Civic.

Men pas på. Når du blander de to ting, danner det et helt nyt stof kaldet cocaethylene, som ganske vidst producerer en følelse af eufori, men som også kan være meget giftigt for hjertet. Og så er det fucking dyrt. 500-600 kroner og en stoppet næse hver eneste gang, du lige skal have 'en enkelt' med vennerne. Det er bare ikke holdbart i længden.

I øvrigt: Du skal virkelig rykke meget pulver for at miste skillevæggen i næsen. (Som i flere gram om dagen i månedsvis). Så medmindre du arbejder på Wall Street eller har hovedrollen i en HBO-serie, så behøver du ikke at bekymre dig om det. Du har vitterligt ikke råd til at slide din næse op på den måde.

Du bliver ikke afhængig første gang, du prøver heroin

Omkring 23 procent af dem, som tager heroin, bliver afhængige. Ikke 100 procent. Men det er stadig bedst bare at undgå det helt, ligesom jeg nævnte før, medmindre du virkelig gerne vil svede som et svin og forsøge at sælge dine fingernegle for penge.

stofAfhængige er ikke automatisk dårlige mennesker

Den stereotype skildring af en afhængig person er et kløende, snøftende vrag med halvt åbne øjne, der pisser i bukserne. Men i virkeligheden har afhængigheden mange forskellige ansigter. Folk, der drikker sig stive hele tiden, er afhængige. Folk, der ryger 10 gram hash om ugen, er afhængige. Og de fleste af dine yndlingsmusikere er fucking afhængige.

Pointen er, at den slags fremstilling får dig til at behandle afhængige mennesker som latterlige. Det er mennesker, som er sårbare i forvejen, så det er bedst at lade være med også at håne dem for de dårlige valg, der har bragt dem i den situation. Prøv i stedet at høre dem, om de er okay.

At snakke om stoffer er ikke sejt, og det bliver det heller aldrig

Når du går i skole, har du en vanvittig trang til at imponere andre. Du vil gerne have folk til at tro, at du er #thatguy og har flere Snapchatfølgere end hele parallelklassen tilsammen.

Det er fint nok at prale lidt over, at din storebror har skaffet dig en spliff, når du er 14, men hvis du stadig er #thatguy, når du bliver ældre, så ender du med at prøve at imponere folk på Tinder med, at du kan rive et gram speed i én streg. Der er i sagens natur ingen, der kan lide #thatguy. Ingen bliver sejere af at tale om hvilke og hvor mange stoffer, de tager.

(Foto: Sreebot via)

Tag den med ro i starten, når du ryger hash

Lad være med at starte ud med flergrenede joints, bare fordi du var vild med Pinapple Express. Hvis du vil prøve cannabis, så er det igen alting med måde. Få fat i noget skodweed til at starte med. Bare et eller andet som giver dig en lille buzz.

Hvis du starter med at fyre op for tulipanjoints til højre og venstre, ender du bare med at knække dig og falde i søvn ovre i hjørnet, hvorefter dine homies uden tvivl vil pranke din bevidstløse krop ved at stikke ting op i næsen på dig, mens du ligger med bræk i munden og bukserne nede om anklerne.

Advertisement

Mens vi er ved det. Lad os lige tage den der med, at hashrygning fører til andre stoffer. Ud af de adspurgte forbrugere af stoffer i en undersøgelse i Storbritannien havde 93 procent prøvet ganja. Betyder det så, at 93 procent også jævnligt skyder sig i armen? Selvfølgelig ikke. Weed er ikke et 'gateway drug' mere end cigaretter og alkohol. Hvem du omgås med, er en meget større indikator for, om du ender med at tage hårde stoffer.

(Foto: David Hudson)

Ecstasy er ikke så slemt som sit rygte

Ecstasy laver ikke huller i din hjerne. Størstedelen af dødstilfældene, som sker på grund af ecstasy, er i virkeligheden på grund af PMA – det der slow burn-snask, jeg nævnte tidligere. På en skala over farlighed, som den tidligere stofrådgiver for den britiske regering David Nutt har udarbejdet, rangerede ecstasy lavere end næsten alt andet (inklusiv alkohol og nikotin) - dog udover svampe og LSD.

Jeg siger ikke, at du skal skynde dig ud og fylde dig med ecstasy. Det er stadig mere skadeligt at tage piller, end det er ikke at tage piller, og det vil altid være risikabelt at tage stoffer i nogen udstrækning. Men sandheden er, at rigtig mange prøver det og oplever en smuk euforisk følelse, som intet ikke-kemisk stof kan matche. Hvis du tager stoffer, er det vigtigt at være meget forsigtig, at være påpasselig med doseringen og at lade være med at gøre noget dumt - som at drikke for meget alkohol eller for lidt vand.

Men det er værd at huske, at nogle stoffer nogle gange bliver omtalt unødigt negativt.