stoffer

Bag om “julemix” – det legendariske narkofænomen fra forstadsdanmark

Vi forsøgte at nå til bunds i en jule-klingende narko-cocktail, som stadig er populær blandt unge i Danmark.
December 22, 2016, 10:36am
Arkivfoto.

"Har hørt fra en ven, at der er kommet noget, der hedder "Julemix". Efter sigende skulle det indeholde en blanding af mdma og ketamin. Jeg synes, det lyder temmelig farligt og risikabelt. Det kan godt være, det bare er mig. Nogen der kender det, eller kan bekræfte/afkræfte, at det er farligt?" Sådan skriver brugeren Techno-Tramperen d. 5. December 2007 på debatforummet psychedelia.dk, og det er så vidt vides det første digitale tegn på julemixens eksistens. Julemix er, som technotramperen er inde på, en potent blanding af ketamin og mdma, der tænder kemiske julelys i øjnene på narko-nostalgikere og andet godtfolk. Og i anledning af højtiden, som julemixen er opkaldt efter, har vi besluttet os for at kigge nærmere på den mytologiske narkotika-cocktail, som stadig er populær i Danmark.

Ketamin er jo en downer – et introspektivt stof, der i Danmark typisk tages under kontrollerede omstændigheder inden for hjemmets fire vægge. Når det mixes med mdma, får det mere karakter af et partystof med et twist. – Jakob Demant, sociolog, KU

Søger man videre i psychedelia.dk's arkiver, vælter det frem med eksotiske beskrivelser af den effekt, man får ud af tage julemix. Sådan her skriver brugeren NeedFunStuff om sin oplevelse:

"Ketamin blandet med mdma (julemix) er luksus! 50/50 plejer at virker for mig. 
Har oplevet de vildeste ting på julemix – at jeg tydeligt kunne se, jeg var i en ørken. Og at mine venner sad og handlede med gamle krukker osv. Har også set biler imens. Og lige pludselig lød det, som om biler ville overtage mit liv. Ret sjovt, filmen blev ved at snakke til mig."

Advertisement

De fleste brugere får deres julemix gennem næsen, men der er også dem, der foretrækker at sluge det i bomber. Blandingsforholdet mellem de to ingredienser er til debat, men der lader til at herske en vis enighed om, at 50/50 er et godt udgangspunkt. I den sammenhæng skal det siges, at doseringen af de to stoffer er afgørende for effekten. Jo mere ketamin, desto større er sandsynligheden for, at du kommer til at hallucinere om krukkehandlende homies. Grundlæggende trækker ketamin oplevelsen i en psykedelisk, indadvendt retning, mens mdma'en virker centralstimulerende og euforiserende. Men oplevelsen varierer alt efter, hvem man er, og – selvfølgelig – hvor meget man tager.

Jakob Demant, som er lektor i sociologi på Københavns Universitet, har i mange år beskæftiget sig med unges stof- og alkoholvaner. I 2008 så han nærmere på brugen af ketamin som rusmiddel i Danmark, og det var i den sammenhæng, han første gang stødte på fænomenet julemix. Han forstår godt, hvorfor blandingen er populær, fordi ideelt set giver den brugeren det bedste fra to verdener:  "Ketamin er jo en downer – et introspektivt stof, der i Danmark typisk tages under kontrollerede omstændigheder inden for hjemmets fire vægge. Når det mixes med mdma, får det mere karakter af et partystof med et twist," siger han og understreger, at det på ingen måde skal tages som en opfordring til at fylde næsen med julemix. Han advarer både mod at blande stoffer og især mod at kalde dem et eller andet tilforladeligt, der lyder som noget, man har liggende i en skål ved siden af brunkagerne og pebernødderne.

Advertisement

"Grundlæggende er jeg ekstremt kritisk over for tendensen til at kalde stoffer og kombinationer af stoffer for noget, de ikke er. På den måde aner folk ikke, hvad det er, de tager, og det er stærkt problematisk i forhold til skadesreduktion. For meget slang slører fakta og øger uigennemskueligheden." Fordi Jakob Demant har en sociologisk interesse i stofbrug, spørger jeg ind til hans tanker om selve navnet, julemix.

"Julen er jo noget, man forbinder med hygge foran pejsen, fordybelse og ro. På den måde kan der være et slægtskab med den rus, folk får ud af at tage julemix. Med det navn forsøger man at ramme en særlig stemning."

Men udover den symbolske betydning mener han ikke, at man kan kæde julemix sammen med julen.

"Jeg vil vove at påstå, at ketamin er noget, der indgår i de færreste familiers juletraditioner. Men det er jo interessant med et sæsonbetonet navn, der knyttes sammen med vinter og juletid. Hvor sommeren er fuld af energi og party, har vinteren et downer-agtigt element over sig." Henrik Rindom er psykiater med speciale i alkohol- og stofmisbrug og en af landets førende eksperter på området. Han er fast tilknyttet Stofrådgivningen og taler i sit daglige arbejde med unge, der har stoffer tæt inde på livet. Han hører stadig snak om julemix, og han genkender billedet af stofblandingen som noget, der er mest udbredt i forstads- og provinsmiljøer såvel som i eksperimentelle kredse, men derudover tør han ikke spå om udbredelsen. Rindom slår fast, at man løber en højere risiko ved at blande de to stoffer.

Nørderne inde på psychedelia.dk løber en langt mindre risiko end teenageren til privatfesten, som bare putter et eller andet i sig, fordi han ser, at vennerne gør det. Og det gælder i høj grad også for julemix – Henrik Rindom

"Nu er mdma jo ikke i sig selv et af de tunge stoffer, men i kombination med et så potent bedøvelsesmiddel som ketamin opnår man en anden og langt mere intens rus, fordi man blander uppers og downers. De unge, jeg har talt med, beskriver det som en meget underlig rus, hvor man er ved bevidsthed, men ikke orienteret om, hvad der foregår omkring en. Man kan opleve hukommelsestab og meget ubehagelige psykotiske oplevelser – men det er mest, hvis man overdoserer ketaminen," siger Rindom og fortæller en skræmmehistorie: "For et par år siden var der en ung mand, der sprang ud fra et tag, fordi han var så påvirket. Han overlevede heldigvis, men det siger lidt om den tilstand, man kan komme i, hvis man får for meget."

At der foregår en levende diskussion om effekt og dosering på hjemmesider som psychedelia.dk, er til gengæld i alles interesse. Tager man stoffer, bør man i det mindste gøre det på et oplyst grundlag, påpeger Henrik Rindom. "Nørderne inde på psychedelia.dk løber en langt mindre risiko end teenageren til privatfesten, som bare putter et eller andet i sig, fordi han ser, at vennerne gør det. Og det gælder i høj grad også for julemix. De udviser ikke altid den nødvendige respekt, venter ikke længe nok, holder ikke øje med hinanden og så videre."

Advertisement

"Dem, der er seriøse i deres tilgang til stoffer, har et broderskab omkring det, hvor man deler viden, opmåler doser meget præcist og følger sikkerhedsreglerne. Jeg ville ønske, at flere havde den tilgang til stoffer," siger Henrik Rindom.

Tilbage står spørgsmålet om, hvem der "opfandt" julemix. Det spørger jeg Fanny Brandt om. Hun er mangeårig administrator på psychedelia.dk og en af de bærende kræfter bag sitet.

"Jeg tør ikke sige, hvem der har stået fadder til julemixen – men et godt bud vil være, at det er nogle personer i inderkredsen omkring forummet," siger hun og griner.

Hun har aldrig selv kombineret de to stoffer, men husker tydeligt, da det blev en ting.  "Det passer nok meget godt med 2007.  Et par år forinden var ketamin begyndt at boome, og så gik der ikke længe, før julemixen kom til verden. Jeg har aldrig helt kunnet forstå det. Det der med at rage rundt i nattelivet på ketamin… Men det har vel sin helt egen magi, når man blander det med mdma."

Min egen uvidenskabelige undersøgelse af julemix' oprindelse peger i retning af Lyngby – men det handler nok mest om min egen omgangskreds, hvor en del har rødder i den nordkøbenhavnske forstad. Flere kilder i miljøet giver dog udtryk for, at det vitterligt ikke ville være en overraskelse, hvis julemixen blev opfundet i Lyngby.  "Med den mængde stoffer, som folk har taget derude gennem tiderne, ville det ikke komme bag på nogen. Faktisk tror jeg, de fleste ville synes, det var ret sejt," siger Kristian – en stolt Lyngby-søn med masser af julemix på samvittigheden, der af åbenlyse årsager ikke har lyst til at få sit efternavn frem, men hvis identitet, jeg af lige så åbenlyse årsager er bekendt med.

Advertisement

I øvrigt er det værd at bemærke, at julemix har sit eget, sommerlige modstykke. Sommermix - eller "Calvin Klein", som cocktailen også kaldes - består af coke og ketamin. Men det er en anden historie, som du passende kan få om et halvt års tid.

Læs mere om stoffer fra VICE:

Dræberstoffet fentanyl er kommet til Danmark

Taberspeed, rottegift og narko-isterninger: Her er fordommene om stoffer i Danmark

Vi spurgte seks unge danskere, hvordan stoffer påvirker deres parforhold