FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Vi fik en dansker i Rusland til at forklare os, hvorfor Danmark er så usselt i russernes øjne

En russisk blogger har skabt postyr ved at skrive en lang sviner om sin tid i Danmark. Vi bad en dansker i Rusland om at sætte det i perspektiv for os.
October 26, 2016, 9:48am
Screendump fra Gazeta.ru

Danskerne elsker at svælge i udlandets opmærksomhed, og vi viderebringer begejstret historier om vores lykkelige levevis, veludviklede cykelkultur og verdenskendte restauranter - desværre sker det også af og til, at en udlænding stikker lidt til vores grænseløse nationale selvtillid. Det er netop sket i en indflydelsesrig russisk netavis, Gazeta.ru, som bringer et flittigt delt blogindlæg fra en Tatyana Lukasjenko, der har boet fem år i Danmark og tilsyneladende hadet hvert sekund af sit ophold. Hun brokker sig over fødevarepriserne – fair nok – men så har hun også et problem med den måde, danskerne går klædt på: "Overalt går folk i beskidt, krøllet og iturevet tøj. Usoigneret hår samlet i en sjusket tot, sort hættetrøje over hovedet uden tørklæde, sorte tights og farvede sneakers", og derudover mener hun, at vi er så beskidte, at alle børnene er plaget af lus, og når de små skadedyrbefængte skravl leger på legepladsen, så sker det uden opsyn og med alskens horrible konsekvenser til følge.

Proapagandaen er så massiv, at når man kommer rundt i det russiske samfund, så bliver man mødt med helt vilde påstande om Danmark. – Helena Drewes

Læs bare her: "Børn har om sommeren ikke solhat på, og om vinteren render de rundt på bare fødder, uden vintertøj på eller endda helt nøgne, uden nogen tager sig af det. De er altid snottede eller har allergisk udslæt på huden."

"Børn får lov til alt. De må drikke vand af vandpytter, vælte rundt i mudder og smøre det i hovedet på sig selv."

Advertisement

Det er TV2, der har gjort sig den ulejlighed at oversætte den russiske sviner, så vi andre kan få indblik i, hvad en russisk kvinde går og mener om vores land og den måde, vi lever på.

Blogindlægget kommer i en tid, hvor den økonomiske krise stadig præger det politiske landskab, og hvor den russiske regering må se til, mens mange højtuddannede russere forlader landet til fordel for et liv i Vesten.

Men kan det virkelig være rigtigt, at det står så galt til med os i russernes øjne, eller er hende Tatyana kun ude med riven, fordi vestlige medier flyder over med negative historier om hendes elskede hjemland? Og er Tatyanas holdninger ægte – eller er hun bare en brik i en russiske propagandamaskine, der skal få russerne til at blive i Rusland?

Vi spurgte Helena Drewes, som bor i Rusland på 12. år, hvor hun arbejder med fødevarekvalitet og kulturformidling – hvor hun blandt andet underviser virksomheder i gensidig kulturforståelse.

VICE: Hej Helena. Kan man virkelig mene, at et korruptionsplaget autokrati, hvor uligheden når nærmest absurde højder, er et bedre samfund end en demokratisk velfærdsstat som Danmark?
Helena Drewes: Lige nu er der rigtig, rigtig mange historier, som handler om, hvor skrækkeligt det er at leve i Vesten. Og det er nogle historier, som russerne lapper i sig, og som medierne bruger meget krudt på at bringe frem i forreste geled. Proapagandaen er så massiv, at når man kommer rundt i det russiske samfund, så bliver man mødt med helt vilde påstande om Danmark. Her forleden sagde en russer til mig, at hun havde hørt, at folk dør af at spise vores mad. "Hvad?", sagde jeg. Det var så fordi, at vi havde haft et udbrud af listeria, hvilket er noget, der forekommer over hele kloden. I vores medier var det en historie om, hvor dygtige vi er blevet til at spore bakteriekilden, men i Rusland var det blevet kogt ned til, at vi slet og ret dør af at spise den mad, vi producerer.

Advertisement

Det andet spor er en klassisk kulturkløft, der ikke nødvendigvis handler om propaganda. Når en russisk kvinde kommer til Danmark og ser, at vi bare stikker hovedet ind under vandhanen og drikker, så tænker hun automatisk: Hvad er det for nogle grise? Det ville man aldrig gøre i Rusland. Man kan så indvende, at når hun har opholdt sig i landet i fem år, så bør hun vide, at vandet er rent nok til at drikke, og at det ikke er udtryk for fattigdom eller uhumskhed, at vi drikker postevandet.

En af de legepladser, hvor danske børn ifølge Tatyana Lukasjenko får lov til at passe sig selv.

Hvad med det her med, at vi vanrøgter vores børn – hvor kommer det fra?
Det er meget unikt for Danmark, det her med, at vi smider vores børn ud på legepladser i al slags vejr - at vi lader dem sove ude, det er en klassiker – det handler jo om, at vi har en tillid til hinanden i Danmark, som er fuldstændig utænkelig i Rusland. Og derfor kommer det til at fremstå som uansvarligt, når vi gør sådan. Og så har hun åbenbart set et barn lege i en vandpyt, og på den måde bliver en fjer til fem høns.

Russiske kvinder synes simpelthen, at danske kvinder ligner mænd.

Hvad med det her med, at alle børn i Danmark har lus? Hvad bygger hun det på?
Altså, når jeg er på besøg hos børnefamilier i Danmark, så er det jo ganske tilforladeligt at tale om, at børnene har haft lus. Men i Rusland der ville du aldrig nogensinde sige det højt. Det ville være flovt. Der hersker en mentalitet, hvor man gemmer alt det grimme væk. Det er nok det, det bunder i. Det skal så siges, at jeg heller aldrig har oplevet nogen børn have lus i Rusland, hvorimod de kravler rundt i hovedet på danske børnehavebørn - det er jo rigtigt nok.

Er det et udtryk for kulturforskelle, propaganda eller begge dele, når hun siger, at danskerne går usselt klædt?
En russisk kvinde vil altid synes, at en dansk kvinde går dårligt klædt. Det er et velkendt tema blandt russiske kvinder, der har prøvet at rejse til Nordeuropa. Når de kommer til Danmark og ser os gå rundt i flade sko og uden makeup, og håret der hænger osv. Så har de det sådan 'ej, nu må i sgu tage jer sammen'. De synes simpelthen, at danske kvinder ligner mænd. Men altså. Det handler om propaganda. Det er maskinen, der kører.

Advertisement

Er det overhovedet sandsynligt, at det er et menneske af kød og blod, der står bag blogindlægget?
Det ved jeg simpelthen ikke, og det ønsker jeg ikke at spekulere i. Forholdene er desværre sådan her i Rusland, at det kan give en som mig store problemer, hvis jeg kommer med beskyldninger og negative påstande om Rusland.

Men uagtet hvem der er afsenderen, er det så noget, der bliver taget for gode varer blandt læserne i Rusland?
Der er rigtig mange, der er skeptiske lige nu. Det må vi aldrig glemme. Der er en stor befolkningsgruppe, som er udmærket klar over, at det er ren propaganda. Men maskinen kører på så høje nagler lige nu, at det selvfølgelig vil have en effekt. Får man noget at vide tilstrækkeligt mange gange, ender man med at tro på det.

Læs mere fra VICE om seværdige påfund fra Østeuropa:

[Ungarn siger, at København er en "no-go zone" – så jeg spurgte ungarere i Danmark, om vi stadig er venner](Ungarn siger, at København er en )

Sindssyge billeder fra verdens største trompetfestival

Sandheden bag Serbiens notoriske hekse-subkultur