Jeg dopede min hjerne med superstoffet, der angiveligt kan kurere din afhængighed

FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Jeg dopede min hjerne med superstoffet, der angiveligt kan kurere din afhængighed

NAD+ øger angiveligt din energi, forbedrer dit stofskifte og får dig til at glemme alt om alkohol og stoffer. Det lyder for godt til at være sandt, så jeg prøvede det selv.

Illustrationer: Alex Jenkins

Denne artikel er oprindeligt udgivet af VICE UK

Der er god grund til at være skeptisk over for de såkaldte 'wonder drugs', fordi der som oftest ikke er noget wonder-agtigt over dem overhovedet. Så da en af mine kollegaer fortalte mig, at han havde opdaget en mirakelbehandling, der gav ham en kæmpe fordel over sine kollegaer, var jeg naturligvis skeptisk. "Jeg er fuld af energi hver eneste dag, og jeg er en helt ny person!" lovede han. "Jeg behøver ikke længere drikke otte kopper kaffe hver dag; det her er meget bedre, og jeg skal bare have en ny behandling med et par ugers mellemrum!"

Advertisement

Jeg tænkte, at han måske bare havde opdaget modafinil, eller et af de andre 'study drugs' som stræbere over hele verden har brugt i årevis. Jeg tog fejl. Han sendte mig et link til en klinik i South Kensington, der tilbyder intravenøse "Brain Reboot Infusions," hvilket lyder alt for meget som noget fra Minority Report til at være sandt. Jeg besluttede alligevel at lade tvivlen komme ham til gode og lave noget research.

Den primære ingrediens i den intravenøse cocktail er nikotinamidadenindinukleotid eller "NAD+". Det blev opdaget i 1906 og er et koenzym som findes i alle levende celler, som "dybest set sørger for at omdanne madenergi til cellenergi" ifølge Dr. Mark Collins, som er psykiatrisk konsulent ved Priory Hospital i Roehampton, London.

Internettet fortæller mig, at NAD+ er populært i "anti-aldrings miljøet" takket være en undersøgelse fra Harvard Medical School, som konkluderede, at NAD+ modarbejdede "aldersrelateret forgængelighed hos mus". Derudover virker det angiveligt godt til afgiftning efter alhohol- og stofindtag, at øge energi og fokus, reducere kronisk træthed, forbedre stofskiftet og kredsløbet.

Det lød stadig som noget fis, men den eneste måde at finde ud af det på, var at afprøve det selv. Jeg holdt mig fra at drikke netop den weekend, og som jeg havde læst på nettet, kunne den her behandling åbenbart hjælpe med at dæmpe min alkoholtrang, så timingen var perfekt: Jeg bookede en tid til dagen efter.

Advertisement

Zen Healthcare ligger lige rundt om hjørnet fra det prestigefyldte indkøbscenter Harrods og specialiserer sig i den slags, som man kunne forvente af en klinik i den dyre del af London: "specialdesignede vægttabs behandlinger", rejsevaccinationer til eksotiske destinationer, botox, "vampyrfacials" og så selvfølgelig Brain Reboot Infusions – som du skal slippe omkring 5000 kroner for (men for gennemsigtighedens skyld indrømmer jeg gerne, at jeg fik min gratis).

Jeg vågnede klokken syv morgenen efter og havde det ikke ad helvede til, hvilket er usædvanligt for mig. Faktisk havde jeg det fantastisk.

Jeg kom lidt for tidligt, men Dr. Yassine var der for at tage imod mig og forklare nogle af de bivirkninger, jeg ville kunne opleve, mens jeg modtog behandlingen.

"Du vil mærke en stramhed i brystet, og du får måske hovedpine," sagde han. "Men det går over."

Jeg underskrev nogle papirer og blev eskorteret ind i et rum, hvor Yassine målte mit blodtryk. Hvilket, du vil blive henrykt over at høre, var helt normalt.

"Har du det okay med nåle?" spurgte han.

"Ja, helt fint."

Yassine satte dropnålen i, og et øjeblik senere flød Brain Reboot-cocktailen gennem mine årer. Som han havde advaret om, kunne jeg mærke en stramhed i brystet. Efter en halv time begyndte jeg at tænke over, hvad fanden jeg havde gang i – jeg havde ondt i hovedet, ubehaget begyndte at blive bekymrende og jeg blev pludselig meget bevidst om, at en ukendt substans nu var fordelt i mine blodbaner. Jeg legede med tanken om at trykke på knappen, som Yazzine havde givet mig, hvis jeg ville afslutte behandlingen, men jeg besluttede at fuldføre behandlingen.

Advertisement

Efter 50 minutter begyndte en en rolig, positiv energi at sprede sig i min krop. Yassine kom ind og sagde, at der var ti minutter tilbage, og de fløj afsted. Da han tog droppet ud, spurgte han mig, hvordan jeg havde det.

"Meget drømmeagtigt," svarede jeg.

"Det siger de fleste. Vær forsigtig på vej hjem."

Jeg takkede Yassine meget kærligere, end jeg havde behøvet. Nu var det på tide at gå.

Jeg gik udenfor, og da ramte det mig: Jeg kunne mærke en bølge af energi, men uden nervøsitet eller irritation. Mit humør var mærkbart bedre. Jeg følte mig parat, positiv og pumpet op. Jeg kan huske, at jeg tænkte 'det her er for vildt,' hvorefter jeg sagde det højt. Jeg hoppede ned i metroen, som var lige så propfyldt som altid, men for en gangs skyld generede al den sved, og tanken om at man indånder det, mig slet ikke.

Jeg vågnede klokken syv morgenen efter og havde det ikke ad helvede til, hvilket er usædvanligt for mig. Faktisk havde jeg det fantastisk. Den drømmende følelse var væk, men mit energiniveau, mit fokus og min tankegang var forbedret. Det fortsatte resten af dagen og de efterfølgende otte dage. Med hvad med behandlingens påståede effekt på min ellers urokkelige kærlighed til øl?

"Det har været kendt i årtier, at en høj dosis af B3-vitamin – den fattige mands måde at hæve NAD-niveauet på – har en positiv effekt for alkoholikere, både i forhold til afgiftning og måske endnu vigtigere til at reducere trangen til alkohol og angstniveauet efter en afgiftning," siger Dr. Mark Collins i en email.

Advertisement

Og det lader til, at teorien stadig holder: I al den tid, jeg kunne mærke behandlingens effekt, havde jeg ikke brug for en kold øl en eneste gang.

Når det er sagt, så var min trang præcis det: en trang. Det er ikke fordi, jeg har en decideret Heineken-afhængihed; jeg kan bare godt lide alkohol. Så for at finde ud af, hvor brugbar NAD+ behandling er, når det gælder alkohol- eller stofafhængighed, bad jeg Dr. Yassine om at gennemgå for mig, præcis hvordan en Brain Reboot Infusion kan hjælpe en person med abstinenser.

"NAD+ spiller en betydelig rolle i at reducere abstinenser ved at genetablere signalstofbalancen, som reguleres, efter stoffet er blevet fjernet," forklarede han. "Som resultat oplever patienten næsten ingen symptomer under og efter at have fået en infusionsbehandling."

Nu arbejder Dr. Yassine selvfølgelig også på en klinik, der tilbyder den her behandling, så det giver mening, at han taler godt om NAD+. Men Dr. Collins – som specialiserer sig i afhængighed og ikke har nogen reel grund til at lovprise behandlingen – er også positivt stemt, omend lidt forsigtigt. "Jeg har set den blive brugt på mange patienter, og jeg er meget imponeret over de kortsigtede resultater," forklarede han i sin email og tilføjede, at "der tydeligvis mangler mere forskning, og især med undersøgelser af de langsigtede resultater."

Dr. Yassine satte mig i forbindelse med nogle patienter, på betingelse af deres anonymitet, for at høre, hvordan behandlingen har virket for dem.

Advertisement

"Jeg har taget kodein i de sidste par måneder," fortæller Jeff*. Det begyndte med, at jeg havde rygsmerter, og jeg tænkte aldrig, at jeg ville blive afhængig af det. Så forsøgte jeg at stoppe, men det var et helvede. Men efter at have prøvet NAD+ infusioner, så har det aldrig været nemmere at stoppe med kodein. Jeg følte slet ikke alle de invaliderende symptomer, som jeg mærkede tidligere."

Ian*, som var afhængig af crack og heroin, havde en lignende oplevelse.

"Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at tankerne om at tage stoffer igen, ikke kom til mig og kommer til mig ofte, men den dybe 'drift', som misbrugere kender til, er der ikke længere," fortalte han. "Jeg ser også en psykolog for at finde ud af, hvorfor jeg er draget mod den adfærd, men lige nu føler jeg en selvkontrol, som jeg ikke har haft i lang tid. Jeg skal stadig have flere behandlinger, og jeg tror altid, jeg vil have behov for terapi, men jeg er virkelig glad for, jeg fortalte om mit problem. Tingene kunne se meget anderledes ud."

Ians pointe er vigtig: NAD+ behandling – selvom den virker ifølge alle jeg talte med – er ikke en universalløsning. Selvom det måske dulmer abstinenserne hos nogle patienter, så virker det måske ikke for andre, og det kan tydeligvis ikke stå alene uden andre former for terapi eller behandling.

I mit tilfælde gjorde behandlingen præcis, som den hævdede, den ville, og der er tegn på, at det hjælper mod stof- og alkoholabstinenser. Men i forhold til NAD+'s angivelige anti-aldrings egenskaber og evne til at forbedre stofskiftet og kredsløbet, så er det for tidligt at konkludere noget. Som Dr. Collins pointerede, mangler der stadig meget forskning, før man kan sige noget med sikkerhed.

Mere fra VICE:

At stoppe på anti-depressiver var meget værre end min depression

Jeg tog på psykedelisk træningslejr og trippede i ni dage

Dræberstoffet fentanyl er kommet til Danmark