FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

25 lette genveje til at blive lykkelig

Du skal bare finde kærligheden, blive gældfri, besøge mindst 25 lande og køre i en hurtig bil.

Denne artikel blev oprindeligt udgivet af VICE UK

Klokken var lidt i otte om morgenen, og jeg sad i en overfyldt bus klemt ind mellem ruden og en fyr, som spillede et YouTube-rip af Crazy Frog-sangen på sin højtaler, mens han sluprede en dåse Monster i sig. Jeg skulle hen og tilbringe endnu en dag i en mørk kælder med at sælge Twix og kokosnøddevand til udvekslingsstuderende, hvis forældre er langt rigere, end jeg nogensinde bliver. Mens bussen trillede gennem byen forbi et væld af genbrugsbutikker og Lycamobile-stande, gik det op for mig, at jeg nu havde stirret blankt ud ad vinduet i 20 minutter. Det var i dét øjeblik, at jeg overvejede, om jeg nogensinde ville kunne føle lykke igen.

Advertisement

Så faldt jeg over en rundspørge - som underligt nok var blevet foretaget i forbindelse med DVD-udgivelsen af Life of Pi - som havde bedt over "2000 voksne mellem 18 og 65 om at udarbejde en liste med 50 essentielle trin til en lykkelig tilværelse". Der er intet som crowdsourcede råd, der kan fylde en med positivitet og håb. Hvis jeg bare fulgte deres 50 trin til lykke, ville mine problemer fordampe som en varm håndbajer på Roskilde, og alt ville være godt igen.

Men så læste jeg listen. Det viser sig, at den slags mennesker, som køber Life of Pi på DVD, enten er usandsynligt optimistiske eller fulde af lort. (Sikkert begge dele.) Jeg besluttede at tage noter til hvert af de 50 trin, der blev anbefalet, for at se om de kunne lade sig gøre (selvom at jeg faktisk kun gjorde det til 25, fordi 50 er virkelig mange, og jeg er sådan en, der gør alting halvt). Kan det lade sig gøre for en doven mand i starten af tyverne med hang til at falde i søvn foran Netflix at ændre sit liv til det bedre?

Det måtte komme an på en prøve.

TRIN 1 - LAD VÆRE MED AT BEKYMRE DIG OM PENGE
Efter jeg blev færdig på universitetet, prøvede jeg kortvartigt det der med at have et job, men jeg flygtede hurtigt tilbage til læsesalens trygge, decibelundertrykkende omgivelser og begravede mig i en Ph.d. Penge er derfor mit livs største bekymring. Jeg tænker på dem hele tiden, og jeg drømmer om dem om natten. Jeg oplever fysisk ubehag, når jeg hæver en hund i hæveautomaten, og jeg smugler mine egne øl med på baren. Det er lige så sandsynligt, at jeg holder op med at bekymre mig om penge, som det er, at jeg giver min bankrådgiver et kald og rent faktisk ser min gæld i øjnene i stedet for at ignorere den.
KAN DET LADE SIG GØRE? Nej.

Advertisement

TRIN 2 - TAG PÅ FERIE TO GANGE OM ÅRET
Måske hvis myterne om afbudsrejser rent faktisk holder stik. Hvis ikke, så er det tætteste jeg kommer nok at se genudsendelser af Paradise Hotel i mine tømmermændsbukser, mens jeg kaster op i min guldfisks akvarium. Guldfiskene lever ikke ret længe hjemme hos mig.
KAN DET LADE SIG GØRE? Nej.

TRIN 3 - SÆT PRIS PÅ DE SMÅ TING I LIVET
Når det kommer til stykket, så er de der store, personlige gennembrud som fundamentalt forbedrer dig som person eller ændrer dit liv, en myte. Vend dig til tanken. Sæt pris på at finde en liter Ben & Jerry's på tilbud. Sæt pris på, at den gamle skolekammerat, du altid har hadet, poster en joke, som ingen liker. Sæt pris på, at uanset hvor ulykkelig du er, så er du ikke Natascha Nikita fra De Unge Mødre.
KAN DET LADE SIG GØRE? Ja. Det er en af de få ting i livet, som var med til at gøre mig lykkelig, før jeg læste den her liste.

TRIN 4 - ARBEJD FOR AT LEVE I STEDET FOR AT LEVE FOR AT ARBEJDE
God idé, men måske lidt upraktisk. Du ved, hvordan det er: Du arbejder hele dagen, du kommer hjem, og så har du bare lyst til at åbne en iskold Cocio og stene på sofaen, mens der er reklamer i tv. Og hvis det ikke er livet, så ved jeg ikke, hvad det så er.
KAN DET LADE SIG GØRE? Nej.

TRIN 5 - BLIV GÆLDFRI
Nå ja, hvorfor tænkte jeg ikke selv på det? Jeg kan da bare betale al min gæld af, og så behøver jeg slet ikke at bekymre mig om det længere. Det eneste lille problem er bare, at jeg kun har betalt en tiendedel af mit studielån tilbage på de to år, der er gået, siden jeg blev færdig. Så medmindre jeg finder et realityshow, hvor en millionær vil sponsorere en mand i start tyverne og hans hastigt svindende muligheder i livet, så har jeg stadig et godt stykke vej endnu.
KAN DET LADE SIG GØRE? Formentlig ikke.

Advertisement

TRIN 6 - VÆR TRO MOD DIG SELV
Hvad nu, hvis jeg er en selvhadende, selvmedlidende, selvsaboterende drivert, hvis "sand jeg" bare vil fede den i sengen hele dagen, mens han med ostepopsstøv på fingrene klikker rundt mellem rotten.com, PornHub og Netflix? Kan jeg så både være tro mod mig selv og lykkelig? Det håber jeg.
KAN DET LADE SIG GØRE? Ja, men det kan det vel også for en person i respirator?

TRIN 7 - KONCENTRER DIG OM DET DU HAR, I STEDET FOR DET DU IKKE HAR
Det er et fornuftigt råd det her. Omvendt er jeg usikker på, om det fører til en lykkeligere tilværelse, eller om det bare får mig til at foragte min evigt knuste iPhone-skærm, mit evigt våde håndklæde, min samling af Topman-underbukser i alt for stærke farver, som alle sammen har huller i pungen, fordi jeg købte dem for seks år siden, og det eksemplar af Eating Animals, som jeg fandt på gaden, mere end jeg allerede gør.
KAN DET LADE SIG GØRE? Knap og nap.

TRIN 8 - BOOK EN FERIE I SIDSTE ØJEBLIK
Da jeg blev droppet på mit første år på universitetet, gjorde jeg det eneste fornuftige og tog på en impulsiv tur til Barcelona med den pige, der havde slået op med mig. Jeg havde det fedt - bortset fra at jeg fik brækket mit håndled af en politibetjent for at have tisset op ad en dør under en demonstration - så jeg kan varmt anbefale det her trin. Fuck det, og lev lidt vildt.
KAN DET LADE SIG GØRE? Been there, done that, og jeg har stadig røntgenbilledet.

Advertisement

TRIN 9 - FIND KÆRLIGHEDEN
Det er virkelig sødt af de adspurgte personer lige at snige et enkelt, letopnåeligt mål med i guiden. Jeg mener, det er jo ikke fordi at behovet for at fylde vores meningsløse liv med den eneste ene har drevet mennesket til vanvid siden for evigt, vel?
KAN DET LADE SIG GØRE? Lykkes det overhovedet for nogen? Væn dig til tanken om et liv, der er ligeså ensomt som Van Goghs afskårne øreflip.

TRIN 10 - BESØG MINDST 25 LANDE
Det er lidt tricky, fordi det både kræver en stor sum penge samt geografisk tække (ingen gider at ende i Venice i Utah i stedet for Venedig). Men helt ærligt, ud over Ibiza og Disneyworld, så kan jeg ikke rigtig komme i tanke om et sted, jeg bare må se.
KAN DET LADE SIG GØRE? Nej.

TRIN 11 - BRUG NATUREN MERE
Mmmhm, det er uden tvivl en effektiv måde at føle sig mindre nede over sit liv. Stå op, tag et bad, start Google Maps og find et sted, der er præcis 10 kilometer fra dit hjem, gå derhen, køb en Marsbar og en Fanta i en kiosk, tag bussen hjem, fortæl dine roommates, hvor fantastisk det var med noget frisk luft, og hvor meget "energi du nu har", føl dig ovenpå, lav store planer om at gentage succesen hver weekend/fridag, gå den samme tur i regnvejr tre måneder senere med massive tømmermænd og gør det så aldrig igen.
KAN DET LADE SIG GØRE? Ja, men det virker ikke.

TRIN 12 - BESØG ALLE DE HISTORISKE MUSEER OG MONUMENTER I DIT OMRÅDE
Hvabehar? En dyr, anstrengende, uendelig tur rundt på palæer og godser for at se på rekonstruktioner af vikingeskibe? Dem, der stemte på det her, havde helt sikkert for meget fritid. Det lyder lidt som et tv-program med Puk Elgaard som vært, og det er sikkert endnu værre i virkeligheden.
KAN DET LADE SIG GØRE? Fuck nej.

Advertisement

TRIN 13 - PRØV ALLE SLAGS MAD
Altså, du mener flæskestegssandwich, thaimad, burgere og pizza, ik? Ja, alt det har jeg smagt, og jeg kan lide det hele. Det eneste, jeg ikke vil anbefale, er en pizzaburger. Uanset hvor flad du er, og om det eneste du har i skabet er en pose chips og et æg, så må du aldrig ty til pizzaburger. Pizzaen smager af burger, burgeren smager af pizza. Det er som at prøve at sluge et möbiusbånd – du aner ikke, hvor det ene ender, og det andet begynder, og det er mildest talt en skræmmende ting at udsætte sin mund for.
KAN DET LADE SIG GØRE? Ja.

TRIN 14 - BRÆND EN MASSE PENGE AF PÅ EN ENKELT SHOPPINGTUR, BARE FORDI DU KAN
Nogle gange kigger jeg på Juicy J's Instagram og tænker, 'Fuck mand, jeg ville ønske, at jeg havde så mange penge, der bare lå rundt omkring, investeret i alle mulige seje ting. Tænk på alle de vinylplader, jeg kunne købe! Alle de samlinger af moderne kritisk litteratur, der ville stå på mine boghylder! Jeg kunne forkæle mig med noget økologisk kylling i stedet for at leve på tørre gitter-fritter sidst på måneden!'

Og så kommer jeg i tanke om, at de eneste gange i mit liv, hvor jeg har haft mere end 500 kroner i kontanter, har været på fødselsdage. Dengang tog jeg ind til byen med min mor for at bruge dem. Jeg endte altid med at komme hjem med et eller andet Playstationspil, som jeg tvang min mor til at spille med mig. På en ekstra stor lønningsdag tillader jeg mig i dag at drømme om at handle i Irma. Drøm stort, du ved…
KAN DET LADE SIG GØRE? Hvis shoppingturen er i Tiger, så ja.

Advertisement

TRIN 15 - LÆR AT SPILLE PÅ ET INSTRUMENT
På mit barndomsværelse hænger der tre guitarer i alt 14 funktionelle strenge. Jeg kan spille omtrent tre akkorder og bassen til "So Fresh, So Clean" af Outkast og riffet i The Cures "Boys Don't Cry". Jeg lærte det, da jeg var 13, og jeg kom aldrig videre. Og så skulle jeg glo på alle de guitarspillende badboys i gymnasiet med tonsvis af piger i hælende til koncerter i baglokalerne på Irske Pubs. Fuck det og fuck dem.
KAN DET LADE SIG GØRE? Måske, men det er meget nemmere at nasse på mennesker du kender, som er med i et band. Hvem ved - måske får du lov at stå i merchandiseboden? Og så kan du stjæle deres penge.

TRIN 16 - STIFT FAMILIE
Ind imellem tager jeg mig selv i at dagdrømme om kone, børn, au pair, hund - og andre folk, jeg kan dele mit liv med. Så kommer jeg tilbage til virkeligheden, når mælken løber ned på de sokker, jeg har haft på i tre dage i træk, fordi jeg har DRUKNET MINE FUCKING FROSTIES I MÆLK IGEN, hvorefter jeg begynder at hulke hæmningsløst.
KAN DET LADE SIG GØRE? Ikke helt endnu.

TRIN 17 - FÅ ET KÆLEDYR
Fuck dyr. De lugter, de fælder, du kan ikke snakke med dem, og så skal du gå tur med dem. Det er spild af tid, kræfter og penge. Når det er sagt, så skal her gives respekt til alle de fyre, der købte en killing på første semester, så de kunne tage en masse Photobooth-billeder, hvor de iført en Green Day t-shirt kæler med førnævnte killing. Men hey, hvis du fik et handjob fra punkerpigen fra kunsthistorie ud af det, så var det vel det værd at skulle bo på otte kvadratmeter i en stank af kattemad og bruge alle weekendtimerne på at arbejde i Blockbuster, ikke kammerat?
KAN DET LADE SIG GØRE? Fuck det.

Advertisement

TRIN 18 - KØR I EN VIRKELIG HURTIG BIL
Hvor hurtig er "virkelig hurtig"? Hvor skal vi hen? Har vi råd til benzinen? Bruger man mere benzin, når man kører hurtigt, og bruger man dermed flere penge? Har du en forsikring? Kan vi køre omkring McDrive?
KAN DET LADE SIG GØRE? Se nedenfor.

TRIN 19 - BESTÅ DIN KØREPRØVE
Flyt til en rigtig by, venner. Der har vi noget, der hedder offentlig transport.
KAN DET LADE SIG GØRE? Nej.

TRIN 20 - TAG EN UDDANNELSE
Jeg har næsten taget to, og jeg er overhovedet ikke lykkelig.
KAN DET LADE SIG GØRE? Ja.

TRIN 21 - RED NOGEN, SÅ DU KAN SPILLE HELT
Sand historie: I syvende klasse var jeg på en skoleudflugt til Hadrians Mur på grænsen mellem England og Skotland. Om eftermiddagen, mens vi traskede rundt på de åbne vidder, gik vi nedad den her lidt stejle, lidt stenede bakke. Min bedste ven mistede balancen og begyndte at falde. Jeg så det hele i slow-motion. Han skulle lige til at smadre ansigtet mod nogle skarpe sten. Jeg kastede mig ud, fik fat i hans kondisko og hev ham tilbage. Jeg reddede hans liv og var dagens helt i skysovs. Det føltes virkelig godt og opvejede lidt dengang, jeg havde lavet et cirkelspark i hovedet på ham på legepladsen ligesom Law fra Tekken og næsten brækket hans næse.
KAN DET LADE SIG GØRE? Altså, jeg praler stadig af den her historie 12 år senere, så jeg kunne nok godt gøre det igen.

TRIN 22 - DATE EN PERSON, SOM ER VILDT SPÆNDENDE, MEN SOM ER HELT FORKERT FOR DIG
Opvejer den hurtige spænding virkelig de længerevarende, psykologiske skader? Det mener dem, der har stemt i hvert fald. Men husk nu, at der er en grund til, at du ikke normalt går efter piger, som klæder sig som Patti Smith og er aggressivt begejstrede for happy-hardcore og Chuck Palahniuk.
KAN DET LADE SIG GØRE? Altså, ja… det kunne det vel, men det lyder som en virkelig dårlig idé, så jeg springer over.

Advertisement

TRIN 23 - NÅ DINE KARRIEREMÅL INDEN DU FYLDER 40
Jeg har en bachelor i kreativ journalistik og en master i amerikansk litteratur. Jeg har ingen karriere i sigte og da slet ingen karrieremål
KAN DET LADE SIG GØRE? Neeeeej.

TRIN 24 - DRIK HELE NATTEN
Den her undrer mig, for jeg kan ikke se hvad, der skulle være særligt lykkeskabende ved at drikke natten igennem. Det kommer simpelthen for meget an på situationen: Har man sippet cocktails på en tagterrasse på Manhattan hele natten, mens man dovent ryger Davidoff Gold Slims, mens solen står op og man overvejer et hurtigt dyp i poolen inden morgenmaden i sengen? Eller hænger man i en hullet lædersofa efter en lorteaften på en lorteklub og bunder den ene håndvarme Slots-bajer efter den anden og kæderyger selvrullere af tobaksrester, mens man ser YouTube-videoer af folk, der falder på løbebånd?
KAN DET LADE SIG GØRE? Det første: Nej. Det andet: Ja.

TRIN 25 - KAST DIG UD I ADRENALINFYLDTE AKTIVITETER SOM FALDSKÆRMSUDSPRING ELLER BUNGEEJUMPING
Åh, hold nu kæft. Livet er spændende nok i forvejen uden den slags kunstige adrenalinkick. Hvem ved for eksempel, hvad der kan lande i din postkasse i morgen? Hvem ved, hvor længe du skal vente i køen på McDonalds for at bruge den rabatkupon, du klippede ud af gratisavisen i sidste uge? Hvem ved, hvor mange mennesker, man får lyst til at slå ihjel, fordi de går for langsomt på strøget? Livet er fuld af spænding!
KAN DET LADE SIG GØRE? Naah, en tur i Netto om lørdagen er min river rafting.

Advertisement

---

Jeg lærte to ting ved at læse og reflektere over listen her. Den første er essentiel, og det er, at penge er altafgørende. Jaja, vi ved alle sammen, at man ikke bliver lykkelig af penge. Men vi ved også alle sammen, at man heller ikke bliver særlig lykkelig af at spise pizzarester iført underbukser, mens man glor på sin roomie spille Tony Hawk, men det lader ikke til at holde nogen (mig) tilbage.

Der var alligevel noget underligt befriende ved, at næsten alle tingene på listen enten lå uden for mit budget eller var totalt spild af penge. Jeg fandt ud af, at jeg faktisk er lykkeligere med den smule jeg har, end jeg troede. Hvorfor tage på Safari, når man har uTorrent og Pornhub derhjemme?

For det andet, så var de gratis ting mere eller mindre et udtryk for en universel, kvalmende sentimentalitet, som er mere frastødende en tiltrækkende. Når det er sagt, så kan jeg godt forstå lysten til at prøve noget andet end det stenede liv, man lever. Som for eksempel at køre virkeligt stærkt i en tunet Fiat Panda eller noget.

Med bidrag af Søren Peter Knudsen.

Mere fra VICE:

25 ting du skal begynde på nu hvor du er 25

Tredive sætninger jeg først sagde efter jeg blev 30

Ting du lærer når dit parforhold brister i dine tyvere