FYI.

This story is over 5 years old.

Sex

Nej, du bruger ikke Tinder til at finde venner, din løgner

Vi prøvede at finde folk, der rent faktisk bruger Tinder til at finde venner. Det lykkedes ikke.

Denne artikel er oprindeligt udgivet af Broadly USA

Inderst inde ved du jo godt, at dit parforhold ikke kører på skinner. Det er en måned siden, I har knaldet, I har begge to brugt mere og mere tid sammen med vennerne og mindre tid på virkelig at lytte til hinanden brokke jer over arbejde, og I føler jer både seksuelt og følelsesmæssigt negligerede. Det kan også være, jeres forhold er fint, men at du bare keder dig og er lidt af et røvhul. Uanset hvad, så er det fredag aften, du er alene hjemme, og tanken rammer dig: Du kunne knalde med en anden, hvis du ville.

Advertisement

I vores moderne samfund behøver du ikke engang droppe dine joggingbukser for at finde spændende ny menneskelig kontakt. Med et lille fingerknips har du downloadet Tinder. Du siger til dig selv, at du sletter det igen senere, og at det bare er et sjovt lille eksperiment. Eller også ytrer du den største Tinder-løgn, en person i et monogamt forhold kan sige til sig selv: "Jeg bruger det bare til at finde venner."

Det handler meget om ego. Du vil gerne vide, hvem der synes, du er attraktiv. Du vil gerne vide, hvor du står.

"Jeg ville bare gerne finde en god veninde," siger Aiden* til en ven over en drink. Han havde lige besluttet at komme tilbage på Tinder i al hemmelighed, selvom han havde en kæreste. "Min kæreste kaldte mig totalt på den og sagde: 'Du var på fucking Tinder! Du var der ikke for at finde venner, du var der for at få noget fucking fisse!' Og jeg var sådan, 'OK, OK ja, det var jeg vel'," fortæller Aiden. Men at blive afsløret var ikke nok til at få ham til at droppe det. "Jeg slettede aldrig min konto, så da min kæreste bad mig slette appen fra min telefon, gjorde jeg det også… men så hentede jeg den igen. Det var mest for sjov, men det handler meget om ego. Du vil gerne vide, hvem der synes, du er attraktiv. Du vil gerne vide, hvor du står."

Selvom den rent moralsk ikke er helt god, så er det unægteligt en menneskelig handling. Hvis man ser bort fra non-monogami – åbne forhold eller polyamorøse konstellationer, hvor man er ærlig om at have andre partnere – så har Tinder gjort det ekstremt nemt at tjekke ud, hvad der ellers findes derude, hvis forholdet skranter eller egentlig er slut, uden man er klar til at indrømme det. "Folk siger, at de 'bruger det til at finde venner,' men det er ret usandsynligt. Det, de egentlig gør, er at tjekke deres plan-B for at se, om de stadig appellerer til andre, og om de stadig er attraktive," siger psykolog og parterapeut Dr. Barbara Greenberg. "Det er helt sikkert både til underholdning og egopleje," erkender Aiden.

Advertisement

Aiden er bestemt ikke den eneste, der fortæller sig selv eller sin partner, at han bare bruger en dating-app til at finde venner. Reddit er fuld af fortællinger om fyre, der bruger "jeg leder kun efter venner"-undskyldningen på deres profil i tilfælde af, at kæresten ser den.

Selvom Reddit-bevismaterialet støtter fordommen om, at heteroseksuelle mænd er de mest oplagte kandidater til at downloade Tinder, mens de har en kæreste, så er de ikke de eneste skyldige. Jeg har selv gjort det. For noget tid siden var jeg i et langdistanceforhold, som sang på sidste vers. Jeg var ensom. Jeg var liderlig. Og jeg manglede helt seriøst kvindelige venner.

Jeg spurgte min eks, om jeg måtte downloade Tinder for at "møde nogle kvindelige venner og måske finde en, vi kunne have en trekant med." Han sagde OK, og jeg mødte en pige. Men så knaldede vi – bare os to. Selvom jeg var ærlig over for min kæreste om, hvad der var sket, så var der en klar forskel på, hvad jeg havde foreslået, og hvad der rent faktisk skete.

Læs også: Den 'platoniske overnatning' er slet ikke så uskyldig, som du tror

Der er også nederen over for de andre på Tinder. Selvom hende jeg mødte var i et lignende forhold, og vi var på samme side, så er det vanvittigt irriterende for folk, som rent faktisk prøver at få et knald eller finde en kæreste, når folk skriver #hereforfriends på deres profiler. "Jeg tror de fleste, der bruger dating-apps og tydeligt skriver, at de har en kæreste og bare leder efter venner, formentlig bare vil have et ego boost og noget bekræftelse uden for deres forhold," siger Jon, som swipede forbi et par af den slags profiler, inden han i sidste ende besluttede, at Tinder ikke var noget for ham og slettede appen.

Det er bestemt en udfordring at finde venner som voksen, når man samtidig skal balancere en karriere, et sexliv, de nødvendige Netflix-binges og søvn. Det giver mening, at folk i bedste tro har forsøgt at bruge Tinder til at finde venner i mangel på bedre metoder. "Jeg downloadede engang Tinder for at finde nogle venner, efter nogen havde foreslået det på Reddit," fortæller Bianca. "Men jeg er gift – jeg ville ikke have, at folk skulle se min profil og tro, at jeg var der af nogen anden grund. Men det er appen bare ikke bygget til." Efter at have konkluderet, at Tinder ikke var behjælpelig med at finde venner, slettede Bianca også appen.

Flere udviklere har forsøgt at skabe Tinder-lignende venskabsapps, men man kan forestille sig, at de hurtigt ville blive et redskab til at finde hook-ups – bare se hvad der er sket med LinkedIn. Da jeg spurgte, hvad hun ville folk anbefale at bruge, hvis man leder efter venner i en ny by, foreslog Dr. Greenberg MeetUp.com

Min erfaring med at bruge Tinder, mens jeg var i forhold, var i sandhed ikke mit stolteste øjeblik, og jeg var ikke ligeså ærlig over for min daværende kæreste, som jeg burde have været. Vores forhold sluttede, selvfølgelig. Selvom mit Tinder-match og jeg ikke mødtes igen for at have sex, så mødtes vi igen efter noget tid, da vi begge var i nye forhold. Det viste sig, at jeg traf en virkelig god beslutning ved at swipe til højre, for hun er fucking nice, og i dag er hun min bedste veninde. Nogle gange kan hemmelig Tinder-swiping på badeværelset føre til præcis, hvad man har brug for.