FYI.

This story is over 5 years old.

News

Præsidentvalget er afgjort, siger alle (undtagen Trumps børn)

Henover weekenden begyndte prominente republikanere at anerkende, at Donald Trump formentlig taber valget den 8. november.
October 25, 2016, 11:26am

Denne artikel er oprindeligt udgivet af VICE News

Donald Trumps kampagnestab udsendte søndag eftermiddag en pressemeddelse med den forhåbningsfulde overskrift: "Eric Trump: I really believe we're going to win this." Men præsidentkandidatens søn er måske den eneste, som stadig er optimistisk, når det gælder en valgsejr til Trump.

Henover weekenden begyndte prominente republikanere at anerkende, at deres kandidat formentlig taber valget den 8. november, mens selvsikre demokrater skiftede fokus fra Det Hvide Hus til sammensætningen af den lovgivende forsamling i Kongressen.

Advertisement

Data fra de forudafgivne stemmer viser, at Hillary Clinton er på vej til en "meget stor og historisk sejr," udtalte hendes kandidat til vicepræsidentposten, Tim Kaine, ved et valgmøde i Florida søndag aften. Clinton havde dagen før afvist Trumps seneste angreb med køligt overskud, da hun udtalte: "Jeg tænker slet ikke på at svare ham længere." Og ved et valgmøde i Nevada søndag aften opsummerede Præsident Obama Trumps chancer med bemærkningen: "Han taber."

Mens demokraterne udtrykker selvsikkerhed, græmmer republikanerne sig. "Vi er bagud," medgav Trumps kampagneleder Kellyane Conway søndag til NBC. "Clinton har nogle fordele." De fordele tæller 150 mio. dollars til den sidste måneds kampagnedrift mod Trumps 75 mio. dollars.

"Jeg ser det ikke ske," sagde den garvede republikanske strateg Karl Rove om muligheden for en Trump-sejr til Fox News søndag. Og Trumps tidligere rådgiver Jim Dornan udtalte til Politico, at "Trump er færdig" medmindre Clinton "er involveret i en mordsag" eller en lignende skandale.

Trumps tal i meningsmålingerne har været så sløje de seneste par uger, at republikaneren – som tidligere var så glad for at læse meningsmålinger højt til sine valgmøder – i sidste uge sagde til sit publikum: "Jeg tror ikke længere på meningsmålingerne." Gennemsnittet af meningsmålingerne fra RealClearPolitics giver Clinton et forspring på 5,8 procent. The Upshots beregning siger, at Clinton har 93 procents chance for at vinde. FiveThirtyEight vurderer hendes vinderchancer til 86 procent.

Advertisement

Demokraterne er så sikre på Clintons sejr, at de kanaliserer penge og ressourcer til at få valgt demokrater til Kongressen for at kunne få gennemført hendes politiske agenda. Desuden bruger Clinton en million dollars i Indiana og Missouri for at hjælpe demokratiske kandidater til Senatet og guvernørposterne.

Præsident Obama tilbragte størstedelen af sin tid i Nevada søndag aften på at tale om senatvalget i staten: "Vi kan ikke vælge Hillary, og så at udstyre hende med en passiv kongres, som ikke engang vil prøve at gøre noget," sagde han. Demokraterne har en god chance for at vinde flertallet i Senatet og håber på kraftigt at kunne reducere det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus.

Obama hjælper også mere end 150 kandidater til delstatsregeringerne – et nærmest hidtil uset kampagnetræk for en siddende præsident.

I fredags anerkendte Trump, at hans politiske karriere måske nærmer sig enden. "I det mindste ved jeg, uanset om jeg vinder, taber eller det står lige – og jeg er næsten sikker på, at hvis folk dukker op, så vinder vi – at jeg vil være tilfreds med mig selv," sagde han til et valgmøde i North Carolina.

Hvis han vinder, ser det ud til, at det vil overraske selv ham.

Mere fra VICE:

En ekspert forklarer, hvad der vil ske, hvis Trump nægter at anerkende valgresultatet

Her er en dansk ekspert, som virkelig håber, at Donald Trump bliver præsident

Hvordan er det at hedde Donald Trump?