Billeder fra virkelighedens 'Fight Club' i Moskva

FYI.

This story is over 5 years old.

Travel

Billeder fra virkelighedens 'Fight Club' i Moskva

Vi tog til det ugelange kursus, der lærer russere at være rigtige mænd.
August 15, 2013, 4:11pm

Det kan nok ikke komme bag på nogen, at folk i Rusland tog filmen Fight Club (1999) virkelig fucking seriøst. Det virker som om, at der altid er vold i luften i Rusland, uanset om det kommer til udtryk ved homofobiske overfald, tortur i hæren som fører til kastration af unge mænd eller selveste præsident Putin, der forsøger at vinde folkets kærlighed ved at rende rundt i bar overkrop og slå ting ihjel med en riffel.

Advertisement

I 2008 besluttede to tidligere medlemmer af en undergrunds-kampklub i Moskva at starte en pendant til Fight Club, som de døbte Ronin Family. For 6000 kr. kan enhver magtfuld erhvervsmand få adgang til ubegrænset tæsk og ydmygelse i en hel uge foran totalt fremmede. Ifølge stifterne er målet med Ronin Family at gøre veluddannede byboere til rigtige mænd via fysisk og psykisk tortur.

Den russiske freelance fotograf Maria Turchenkova tilbragte en uge sammen med Ronin Family og dokumenterede den bizarre boot camp. Vi tog en snak med hende om, hvad hun oplevede.

VICE: Hej Maria. Hvordan hørte du først om Ronin Family?
Maria Turchenkova: Jeg faldt over en reklame for dem på nettet. Der stod, "Du er ikke kun det, du ejer - dit job, din bil eller din bankkonto. Hvis du vil ændre dit liv, skal du vække krigeren i dig til live og bekæmpe din indre fjende - kom og vær med!" Jeg ringede bare til arrangørerne og spurgte, om jeg måtte lave en reportage om dem. Det havde de ikke noget problem med.

Det lyder nemt nok. Og folk skulle betale for at få adgang til klubben?
Ja, alle deltagerne skulle betale omkring 6000 kr. for et ugelangt kursus. Trænerne var til gengæld medlem af en rigtig fight club, hvilket sikkert var fascinerende for de mindre erfarne kæmpere. Alle, der havde lyst til at slås, skulle fremvise en sundshedsattest til klubben og gå til en samtale for at blive optaget.

Hvad er det præcis for en slags øvelser, som deltagerne kaster sig ud i?
Den første udfordring finder sted på den anden træningsdag. Det er en psykologisk opgave, hvor de bliver bedt om at tænke på det værste, de nogensinde har gjort i deres liv, og som de aldrig har fortalt til nogen. Derefter skulle de fortælle det til hele gruppen, der på tur måtte spørge ind til så mange detaljer, de ville. De fleste af mændene begyndte at græde under øvelsen.

Advertisement

Bagefter var det tid til den fysiske prøve. Øvelserne var virkelig hårde, og hvis nogen stoppede midt i øvelsen, fik de tæsk og blev tvunget til at starte forfra. De, der ikke ville fortsætte, blev smidt ud fra træningscentret og fik ikke lov at komme tilbage. Hvis de alligevel kom tilbage, blev de totalt ydmyget, og det var på en måde meningen med træningen.

På et af billederne kan man se, at mændende holder hinandens arme. Hvad går det ud på? Og hvad sker der med knivene?
Det var en slags team-building øvelse. Når en af dem begyndte at føle sig svag, så skulle hans makker støtte ham. Ellers ville de begge to fejle og være nødt til at starte forfra. Bagefter kom det med knivene. De var lavet af træ, men opgaven var at lade som om, at man kæmpede for sit liv, så de gjorde rimelig meget skade på hinanden.

Hvad ved du om Ronin Familys stiftere?
Det er to sporty fyre, men de har ikke nogen rigtig forbindelse til hæren. Den første hedder Igor Lunyakov, men kalder sig "Gary", og den anden hedder Anton Rudakov, men kalder sig "Razor". Alle i klubben fandt på et eller andet kriger-navn som Wolf, Director, Balls eller Artist. De kaldte holdet for "New Sparta".

Hvad er formålet med klubben?
At finde troen på sig selv og overkomme frygten for smerte. Det var tydeligt, at det dybest set handlede om psykologi. "Fighterne" skulle først ydmyges og derefter konfronteres med deres moralske svaghed, så når den fysiske udmattelse kom, kunne de overmande deres "indre fjende" og endelig tro på sig selv.

Advertisement

Tror du, at arrangørerne ser sig selv som en slags missionærer?
Helt sikkert. De ville oprigtigt gerne hjælpe de her fyre. For nylig blev Gary og Razor uenige om, hvordan klubben skulle drives og var nødt til at lukke den. Gary syntes åbenbart ikke, at der var nogen idé med alle de psykologiske øvelser, mens Razor gerne ville bevare programmet, som det var.

Men til at starte med var deres motivation meget enkel. Ifølge Gary og Razor, så er det fælles for alle i den moderne verden, at man brokker sig mere, end man burde have lov til.

Hvad lå bag Garys ønske om at ændre programmet?
Gary fortalte mig på et tidspunkt, at han så livet som et lotteri. Hvis en person er stærk, finder han en måde at åbne sit sind på og finder sig selv. Man kunne ikke stille noget op med en svag person ifølge Gary. Den her slags træning kunne endda gøre det værre.

For mig virker hele den her fascination af at "overvinde sin frygt" ret amerikaniseret. Det klinger lidt af "enhver er sin egen lykkes smed" og den slags.
Jeg tror ikke, at det er en amerikansk ting. Den oprindelige idé stammer måske fra Fight Club, men i et større perspektiv kan jeg godt se, hvorfor mænd i storbyer kunne dele den slags verdenssyn. Især dem som arbejder for store, ansigtsløse virksomheder, eller som mistede deres job under finanskrisen. Følelsen af at være ubrugelig, anonym og mangle håb for fremtiden er ret universel. På samme tid er det ligeså specifikt for Rusland, som det ville være for ethvert andet sted. Det kan godt være, at der er vækst i verden og derfor mange muligheder lige for tiden, men der findes ikke noget system, som integrerer folk i den globale verden og i markedsøkonomien. Samtidig lagde jeg mærke til, at alle deltagerne var 30-35 år, så måske er det også en midtvejskrise ting.

Advertisement

Tak skal du have, Maria.