FYI.

This story is over 5 years old.

Motherboard

​Se Tjernobyl blive pakket ind i en enorm stålkuppel

Den 108 meter høje konstruktion er bygget for at erstatte den forfaldne betonsarkofag, der har indlemmet verdens værste atomkraftsulykke i over 30 år.

Denne artikel er oprindeligt udgivet af Motherboard

Mere end 30 år efter verdens største atomkatastrofe er den smuldrende beton- og bly-indkapsling kaldet "sarkofagen", der reddede europæere fra dødeligt radioaktivt nedfald, blevet erstattet – af en endnu større, mere kolossal stålkonstruktion, der er kendt som New Safe Confinement.

Det er strengt taget en stor bue af stål, der er 275 meter bred. Skjoldet passer henover det oprindelige beskyttende anlæg ved Tjernobyl-kraftværkets fjerde reaktor. Det oprindelige anlæg er hastigt opført af sovjetterne i kølvandet på katastrofen i 1986, men ikke før en giftig, radioaktiv sky hærgede Europa. Ifølge WHO (World Health Organisation) døde over 4000 mennesker af radioaktivt nedfald.

Advertisement

The New Safe Confinement, der blev døbt i denne uge af den ukrainske præsident, Petro Poroshenko, koster over 1,5 milliarder dollar (10,4 milliarder kroner) og burde kunne holde det radioaktive affald indkapslet i over 100 år – lang tid efter målsætningen om en fuld oprydning af området i 2065.

Vi kunne vælge at bombardere dig med al mulig fakta om det gigantiske skjold, som at det vejer 36.000 ton og er 108 meter højt (højere end Frihedsgudinden), men det er nok bedst bare at lade dig se den her video, der er skudt med drone og viser stålkuplen, før den blev hevet på plads.

Skjoldet måtte glides på plads gennem flere uger, og dets sponsor, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), siger at anlægget først vil være driftklart i slut-2017, når det endelige kontroludstyr er blevet installeret, og konstruktionen er lufttæt.

Derefter vil to fjernstyrede kraner demontere den oprindelige indkapsling. Suma Chakrabarti, der er præsident for ERBD, har udtalt: "Vi kan nu ikke længere se den gamle indkapsling, men vi vil aldrig glemme de menneskeliv, der blev krævet af uheldet i 1986, og i dag går vores tanker ud til ofrene for det uheld."

Læs mere fra VICE og Motherboard:

Hvem har ansvaret for den atombase på Grønland, der dukker op, når indlandsisen smelter?

SE: Mød biohackeren, der har opgraderet sig til gør det selv-cyborg

SE: Vi festede med Dr. NakaMats – verdens mest produktive opfinder