FYI.

This story is over 5 years old.

Entertainment

Du skal se den her kortfilm, fordi den handler om dit liv

Her er 'Living in an Unreal World: A Film By Adam Curtis For Readers of VICE,' med smagsprøver på dokumentaristens næste BBC-projekt.

Skærmbillede fra 'Living in an Unreal World: A Film By Adam Curtis For Readers of VICE'

Denne artikel er oprindeligt udgivet af VICE UK

Adam Curtis er en af de bedste filminstruktører på hele planeten. Hver gang en af hans nye film kommer ud, skriver vi om det, fordi de altid er vigtige. Den her er en teaser for hans nye BBC-projekt, som han har lavet særligt til os. Du kan læse mere om Adam og hans arbejde her, her og her.

Ingen taler om magt nu til dags. Vi bliver opfordret til at se os selv som frie, uafhængige individer, der ikke styres af nogen, og vi har dyb foragt for politikerne, som vi opfatter som korrupte og idéforladte.

Advertisement

Men magten er overalt – den er bare muteret og optræder i dag et massivt system af administration og kontrol, hvis tentakler penetrerer samtlige dele af vores liv. Men vores forældede syn på magten – politikere, der dikterer vores liv – gør os for blinde til at se den.

Formålet med den film, jeg har lavet – HyperNormalisation – er at sætte fokus på den nye magt og vise dens sande dimensioner. Den udgår fra en supercomputer højt oppe i det nordøstlige USA's bjerge, der formidler og styrer over syv procent af verdens rigdom, til de komplekse algoritmer, der konstant overvåger alt, hvad du foretager dig på internettet, til moderne, videnskabelige ideer om hvad 'det normale menneske' bør være – fra vægt, til følelser, til humør.

Alle de her systemer er forbundet af en altoverskyggende nødvendighed: at holde verden stabil. At undgå forandring. Supercomputeren sammenligner konstant begivenheder, der finder sted rundt omkring i verden med ting, der er sket i fortiden. Hvis den registrerer et farligt mønster, flytter den omgående rundt på sine trillioner af kroner for at holde verden stabil. Det er magt. Algoritmer på sociale medier finder konstant sammenhæng i det, du kan lide, og fodrer dig med mere af det – så du går ind i et ekkokammer, hvor alt giver genlyd. Igen er der intet, der ændrer sig – og du lærer ikke noget nyt, der kan modsige de ting, du allerede føler. Det er også sand magt.

Advertisement

Resultatet er et system, der pakker os ind i vat og får os til at føle os trygge. Og det betyder, at vi er blevet rædselsslagne ved tanken om enhver forandring. Men den frygt for forandring spiller en nøglerolle i et system, der ønsker at holde alt stabilt. Og forhindrer os i nogensinde at udfordre det.

Men det er umuligt at holde verden i tomgang for evigt. Verden er dynamisk. Der sker ting, som man aldrig havde kunne forudse bare ved at analysere fortiden. Det er derfor, vi i stigende grad bliver ramt af begivenheder – rædslerne i Syrien, Brexit, Trump, flygtningekrisen – som hverken vi eller vores ledere er rustet til at forstå endsige gøre noget ved det. Fordi vi har ladet os forføre af drømmen om, at verden kan holdes tryg, sikker og stabil.

Den kortfilm, jeg har lavet til VICE, handler om at tage et skridt tilbage og betragte sin hverdag – hvor du vil kunne skimte den anden side af den osteklokke, vi lever i. Der er så meget i den moderne verden, der er begyndt at føles mærkeligt, uvirkeligt og nogle gange falskt. Det tror jeg er de dynamiske kræfter udefra, der er begyndt at prikke vej igennem, i takt med at systemet begynder at gå til grunde.

Og det vil det – fordi et magtsystem, der ikke har nogen vision for fremtiden, vil aldrig kunne vare ved. Det kan ikke håndtere forandring. Vi bliver nødt til at se os selv udefra - helt udefra. For der er mere derude…

'HyperNormalisation' er tilgængelig via BBC iPlayer.

Læs mere om den virkelige verden her på VICE:

Fremtidens krige vil blive livestreamet

Webserien 'One Two' skildrer backstagelivet i København, når det er mest akavet, beskidt og uglamourøst

Fire grunde til at du bør give en fuck for sessionslogning