FYI.

This story is over 5 years old.

guide

​VICE guider dig til de fem vigtigste ting i det nye regeringsgrundlag

Du tror måske, at regeringsgrundlaget er en omgang kedelig varm luft, men du tager fejl. Regeringsgrundlaget er særdeles konkret, vildt vigtigt – og super underligt.
November 29, 2016, 2:00pm
via flickr bruger

PROxlibber CC BY 2.0

Som du nok ikke har kunnet undgå at bemærke, har vi fået en ny regering. Nej, der er ikke blevet afholdt folketingsvalg bag din ryg. Borgens borgerlige partier har bare sat sig ned, talt lidt sammen og er så blevet enige om at fordele presset på skuldrene af tre partier i stedet for bare ét. Den selvbestaltede "Trekløverregering", eller blot VLAK, bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative, har lagt uenighederne til side for en stund og sat sig ned, udformet en plan for Danmark og derefter ladet champagnepropperne springe, inden turen gik til Amalienborg for at præsentere Danmarks nye regering for dronningen.

Advertisement

Planen er blevet til et regeringsgrundlag med den smågrandiose titel: "For et friere, rigere og mere trygt Danmark". Og med sådan en titel, er det jo svært ikke at glæde sig på landets vegne og blive nysgerrig på de mange konkrete tiltag, den nyslåede regering så har i støbeskeen.

"Vi vil skabe vækst og udvikling i hele Danmark," "Vi vil sikre familierne økonomisk tryghed," "Vi vil have god velfærd," og "Vi vil fortsætte den grønne omstilling og understøtte en varieret natur," er bare nogle af de ting, regeringen vil gøre, som det er svært for selv den mest venstredrejede overløber at erklære sig uenig i. "Det er jo også det, jeg vil," tænker du nok, "men hvordan vil de så gøre det?"

Det spørgsmål får lov at stå hen i det uvisse. Og dog. Gemt godt af vejen i de mørke afkroge af regeringsgrundlaget finder man nemlig nogle ret så konkrete tiltag, der skal gøre det lettere og bedre at være dansker. Dem vil vi gerne præsentere for dig, så du slipper for at skulle stave dig igennem pinefulde politikerformuleringer som for eksempel, at man har et "mål om at føre en politik," at man "vil sætte ambitiøse mål", og at "regeringen har et mål om…" Ja, tak. Det håber vi da så sandelig også, at I har.

Hermed de mest konkrete – og formentlig allervigtigste – dele af det nye regeringsgrundlag i en top-fem:

1) DE VIL SÆLGE VORES ALLE SAMMENS CAMPINGPLADSER

"Regeringen ønsker, at den offentlige sektor skal koncentrere sig om sine kerneopgaver. Regeringen vil derfor tage initiativ til, at staten påbegynder salg af sine 16 campingpladser."

Vi har som stat ejet 16 campingpladser, og det fortæller de os først nu?!? Jeg har aldrig været på camping! What the… Men ok, det er måske alligevel i orden, at regeringen ikke ser campingpladsdrift som en af sine kerneopgaver. Og at de overlader det til andre, måske mere kvalificerede campingpladsforvaltere og koncentrerer sig om at forvalte de 1000 milliarder, vi årligt smider efter dem. Og. Altså. Det er bare. Var det overhovedet nødvendigt at skrive det i regeringsgrundlaget?

Advertisement

2) HESTEVÆDDELØBSSPORTEN SKAL HAVE GODE VILKÅR

"Regeringen vil sikre gode vilkår for hestevæddeløbssporten i Danmark og vil derfor liberalisere spil på hestevæddeløb. Hestevæddeløbssporten skal have mulighed for at omstille sig og vil derfor i en overgangsperiode modtage støtte svarende til den nuværende støtte."

Ingen andre sportsgrene nævnes. Ingen. Overhovedet. It's so weird.

3) LIGESTILLING GENNEM KVINDELIGE IT-PROGRAMMØRER

"Hvis Danmark skal kunne klare sig i en globaliseret verden og fortsat skabe vækst gennem viden og kompetencer på højt niveau, er det nødvendigt, at der uddannes dygtige it-specialister og avancerede it-brugere til det fremtidige arbejdsmarked. I dag vælger kun få kvinder it og programmering. Regeringen ønsker, at alle talenter kommer i spil, og derfor vil vi igangsætte en indsats på tværs af virksomheder og uddannelsesinstitutioner, som skal fremme pigers og kvinders interesse for it og programmering – blandt andet gennem rollemodeller, praktik og aktiviteter."

Det er allerede blevet diskuteret heftigt, at de mest magtfulde poster i regeringen er gået til mænd. Ud af 22 ministertaburetter er ni gået til kvinder, og det er sådan set en fin statistik, men fra flere sider har der lydt kritik af, at det kun er ligestilling på overfladen, for i regeringens magtfulde udvalg (fx Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget) sidder der ikke en eneste kvinde. Men feminist, fortvivl ej, i kapitel 25 på side 83 i regeringsgrundlaget kan du læse, at Løkke og co. vil sikre ligestillingen ved blandt andet at nudge flere piger og kvinder til at interessere sig for it og programmering.

Advertisement

4) WEEEEEEEEE!

"Regeringen vil undersøge, om hastighedsgrænserne på en trafiksikkerhedsmæssigt forsvarlig måde kan forhøjes til 120 eller 130 km/t. på nogle motorvejsstrækninger og forhøjes til 90 km/t. på nogle landevejsstrækninger."

Man kunne jo blive poetisk og sige, at det er et billede på, hvordan alting i vores samfund skal ske; hurtigt. Vi skal være effektive, vi skal hurtigere igennem uddannelsen, hurtigere i job, effektivt gennem livet, og glemmer vi ikke at stoppe op og nyde udsigten og stilheden et øjeblik? Man kunne også bare trykke speederen i bund og sige; weeeee!

5) MADEN FÅR ET UDSPIL – OG DET HEDDER "GASTRO 2025"

"Regeringen vil komme med et udspil – Gastro 2025 – som sætter rammerne for en styrket udvikling af den danske gastronomi. Gastronomien skal bruges som løftestang for en styrket afsætning af danske fødevarer på eksportmarkederne, udvikling af bedre måltidsvaner, modvirke madspild og understøtte udviklingen af Danmark som en international turistdestination."

Der er styrke, der er løftestang, der er støtte og noget med international! Man tænker næsten; er Thomas Rode kommet i regering? Men altså, vi er da også glade for mad. Især vores Munchies-redaktion klapper i hænderne over, at kogekunsten har fået en så fornem og ikke mindst konkret plads i kapitel 7 på side 28 i regeringsgrundlaget…

Man mistænker pludseligt de 86 sider for at være alt, som i ALT, de tre partier på nogen måde kunne enes om, og campingpladssalg og wuhu til hestevæddeløb er i så fald de mest konkrete ting, regeringen kan blive enige om.

Advertisement

Good luck, Løkke, skal det lyde herfra.

Læs mere om politik fra VICE:

27 år og konservativ politisk ordfører: "Jeg fortryder, at jeg ikke havde bedre tid til at være ung."

Manden de kalder 'Mini-Tulle': "Jeg siger, hvad der passer mig"

Min generation kan ikke finde ud af at gøre oprør – så jeg bad Uffe Elbæk om hjælp