​Rå og grumme billeder fra 1970’erne og 80’ernes Tokyo

FYI.

This story is over 5 years old.

Travel

​Rå og grumme billeder fra 1970’erne og 80’ernes Tokyo

"Når de sidste tog, forretningsfolkene, de studerende og alle bar- og restaurantpersonalet er væk, titter 'Tokyos andet ansigt' frem," skriver fotografen Masatoshi Naito om sin nye fotobog.
October 18, 2016, 7:54am

Denne artikel er oprindeligt udgivet af VICE USA

Alle billeder af Masatoshi Naito via Super Labo

Masatoshi Naito er en hyldet japansk fotograf, hvis arbejde er blevet udstillet over hele verden siden 60'erne på steder som MoMA og Barbican. Han er mest kendt for projektet Ba Ba Bakuhatsu (Bedstemor Eksplosion), som dokumenterer japanske riter, asketisme og folkeminder, der dyrkes i bjergregionen Tohoku, men hans dokumentation af det japanske gadebillede mellem 1970 og 1985 afslører en anden form for subkultur i landet.

Advertisement

Tokyo: A Vision of Its Other Side er udgivet i 1985 og genudgivet i år af Super Labo, og skildrer storbyen som en "kæmpemæssig levende organisme." Billederne afdækker en mere sjælden set side af organismen. Naito dokumenterede Tokyos nedre samfundslag – hjemløse, sexarbejdere og alkoholikere – "dem, der opholder sig i byens mørkeste kroge."

Masatoshi Naito skrev følgende om fotobogen:

Mellem 1970 til 1985 fotograferede jeg Tokyo intenst. Der var radikale ændringer undervejs i Japan, fordi landet var midt i en rivende økonomisk udvikling. Gamle huse og bygninger blev revet ned og erstattet af nye, moderne skyskrabere – en udvidelse af Tokyo, der stadig er i gang i dag.

I dag ser jeg store menneskehorder, der myldrer rundt i byen fra morgen til aften. Horderne er der altid – fra det første tog til det sidste tog på Yamanote-linjen, Chuo-linjen, metroen og diverse private togbaner. Men når de sidste tog, forretningsfolkene, de studerende og bar- og restaurantpersonalet er væk, ligger Tokyo øde. Det er på det tidspunkt, at 'Tokyos andet ansigt' titter frem.

Der er nogen, der går rundt og samler den mad op, der er blevet smidt ud af restauranter. Andre samler papkasser og dåser, der måske kan sælges. Der ligger folk og sover på gaden. Nogle af dem drikker alkohol. Hjemløse liver op rundt omkring. Tokyo viser sig som en 'kæmpemæssig levende organisme.'

Tokyo: A Vision of Its Other Side er ude og kan nu fås via Super Labo. Den kan også købes hos Printed Matter. Se flere billeder fra bogen herunder.

Advertisement