FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Vi fandt manden bag J-dag og spurgte ham, om han har skabt et monster

Manden bag J-dag har ingen problemer med at være manden bag J-dag, viser det sig.

Billede via Carlsberg Group.

"Sneen" falder som varslet kl. 20:59 i aften, når en karavane af 41 lastbiler læsset med Tuborg Julebryg og en hær af blåklædte nissepiger kører ud til 456 barer for at hælde juleøl i svælget på folk, der ellers har fået rigeligt indenbords. Det er den dag, der kaldes J-dag. Om du kan lide den eller ej, så har du helt sikkert en holdning til den årligt tilbagevendende begivenhed, hvor nattelivsdanmark degenerer til en form for novemberkoldt Sunny Beach. Det er nok stærkt tvivlsomt, om der reelt falder sne i aften, (udover den sne, der ender i din næse) men hvis man kan kalde bræk i gaderne en form for nedbør, så skal Tuborg nok levere varen.

Advertisement

Det er en sindssygt populær begivenhed, som tilsyneladende bliver større år for år. 173.000 personer har liket Tuborg Julebryg på Facebook, og selvom der nok skal være et par stykker af dem, som ikke dukker op til selve fejringen, så regner både politiet og pushere med en ekstra travl nat. I øvrigt blev J-dag optaget i Den Danske Ordbog i 2008, og der er angiveligt en dokumentar på vej om fænomenet.

Spørgsmålet er bare, hvem der står bag J-dag? En hurtig google-søgning afslører, at J-dagens sande ophav er omgærdet af en vis mystik - man får unægteligt den tanke, at nogen rundt omkring på reklamebureauerne og bryggerier gruer for, at det en dag kommer frem, at de har lagt kimen til den forstadsfest af dødsdruk, som J-dag har udviklet sig til…

En pusher fortæller om, hvor travlt han har på J-dag

Sporet starter hos den legendariske reklamemand Peter Wibroe, der i 1984 stod fadder til den ikoniske reklamefilm, som har givet øllen sin kultstatus. Men da jeg spørger ham, om han selv mener, at der ikke havde været nogen J-dag uden hans reklamekampagne, er svaret ydmygt:

"Det kan jeg ikke tage æren for, men bureauet indgik jo i et meget snævert samarbejde med Tuborg. Jeg vil kun være én blandt flere. Men det er klart, at dagen opstod, fordi øllen blev så populær."

I stedet henviser han til Carlsberg, der som bekendt ejer Tuborg, for de må da om nogen kunne fortælle, hvem der bærer det personlige ansvar for dagen, mange elsker at hade at elske. Jeg ringer til Kasper Elbjørn, presseansvarlig for Carlsberg, og svaret er uomtvisteligt:

Advertisement

"Det er Henriks opfindelse, så han skal have den ære. Han har siddet med Tuborg Julebrygs kampagner, og det gør han faktisk stadigvæk."

Han henviser til reklamemanden Henrik Juul fra bureauet Wibroe, Duckert & Partners, som ganske rigtigt er manden, der dengang som i dag er ansvarlig for Tuborgs kampagner, og da jeg får fat i ham dagen efter, er han hurtig til at tage ansvaret på sig. Her er, hvad vi talte om.

VICE: Hej Henrik. Er du simpelthen manden bag J-dag?
Henrik Juul: Ja, det kan jeg nok ikke løbe fra, men min medsammensvorne var den daværende marketingschef i Tuborg. Det udsprang af, at vi havde fået den her folkekære reklamefilm, og vi kunne mærke, at vi virkelig havde momentum, så vi spurgte os selv, hvordan vi ligesom kom videre. Og så var det, at vi prøvede at gøre en begivenhed ud af selve lanceringen - som en slags ekstra helligdag, hvor folk fik mulighed for at drikke sig i hegnet. Sådan noget er altid rasende populært i Danmark.

Det kan da godt være, at man kalder det dårlig smag, men dårlig smag er sgu også okay.

Oprindelig lå lanceringen kl. 23:59 på en onsdag, hvilket blandt andet skulle give en lille håndsrækning til værtshusene på en dag, der normalt er lidt stille. Men så fik vi et helvedes besvær med blandt andet rektorerne, som brokkede sig over, at eleverne ikke kom til undervisningen dagen efter, og fagforeningerne, der krævede, at de mange bryggeri-ansatte, som var på ruterne, skulle have fri dagen efter på grund af de sene arbejdstider og så videre. Der var masser af bøvl.

Advertisement

Hvad synes du selv om J-dag?
Jeg synes, det er interessant at have været med til at lave noget, der er blevet optaget i nudansk ordbog. Men det har udviklet sig til noget, det ikke var tænkt som dengang.

Engang var det en charmerende og hyggelig begivenhed, der blev kendt på det ikoniske foto af Salman Rushdie, der blev fotograferet under et besøg i København med den blå nissehue på. Men det har jo grebet voldsomt om sig - nu er det en slags spring break, der handler om druk og gratis øl. Man kan ikke påstå, at der er tale om en intellektuel begivenhed. Men julebryggen har jo heller aldrig været fin på den.

Kan du holde det ud?
Ork ja. Tuborg er jo et enormt folkeligt bryggeri, som har tæft for at appellere til den jævne dansker, og heldigvis er det stadig sådan i det her land, at flertallet IKKE har en universitetsuddannelse. Og så kan det da godt være, at man kalder det dårlig smag, men dårlig smag er sgu også okay. Hvis du spørger mig, er det ikke værre, end det lort, DR og TV2 propper i hovedet på os hver aften.

Du må tænke på, at jeg ser på det her som reklamemand, og i min branche så har du virkelig opnået noget ypperligt, når reklame bliver til kultur, til folkelighed. Og det er J-dag jo. Det er sådan set ude af Tuborgs hænder nu.

I min branche er det sgu ikke så tosset at starte en kampagne, som bliver til en bevægelse.

Havde du regnet med, det ville blive så stort?
Nej, for fanden. Det er ligesom med Grøn Koncert. Jeg tror nærmest ikke, vi havde turdet gøre det, hvis vi havde vidst, hvor meget det greb om sig. Der var som sagt også en masse begyndervanskeligheder, men i dag har jeg indtryk af, at det kører på skinner.

Advertisement

Ikke nødvendigvis hvis man spørger politiet eller beboerne i København K, som beklager sig over endnu mere larm og fuldskab i gaderne… Har de mon et horn i siden på dig?
København K-typer har sgu et horn i siden på alt og alle, og politiet - nej, slet ikke. Jeg synes tvært imod, at meldingerne fra politiet har været positive, som da de til en J-dag for et par år siden lagde et billede ud på Twitter af en motorcykelbetjent med en blå nissehue på.

Men det går jo heftigt for sig derude. Jeg var selv til J-dag i Jomfru Ane Gade for et par år siden og der følte jeg, at jeg var i livsfare. Har det taget overhånd?
Ej, altså, værre er det jo ikke. Det er trods alt sjældent, at man kan få lov til at te sig som en total idiot i det offentlige rum, og når vi i Danmark er bedre til at finde på den slags anledninger end i så mange andre lande, så er det, fordi vi har hårdt brug for den ventil.

Når du ser de her drukorgier, der udspiller sig på J-dagen, får du så ikke den tanke, at du har været med til at skabe et monster?
Haha, nej, det gør jeg altså ikke. For hvis det ikke havde været mig, så var det en anden. Og det må sgu være op til folk selv at opføre sig ordentligt.

Skal du selv til J-dag i år?
Ja, jeg skal selv med ud på en rute for bare lige at tage temperaturen på begivenheden. Jeg glæder mig - det er sjovest for mig, når jeg kommer ind på de der skæve beværtninger, hvor man aldrig havde sat sine ben ellers.

Advertisement

Siger du så til folk, at du er manden bag J-dag?
Nej, det kunne jeg aldrig finde på - og hvorfor fanden skulle folk også tro mig? Jeg tror enten, det ville udløse en kasse øl eller en røvfuld.

Men det lyder på dig, som du grundlæggende er tilfreds med din kreation, J-dag, selv om den frastøder lige så mange, som den tiltrækker?
Ja. Det havde jeg måske ikke været, hvis jeg sidenhen var blevet professor i slavisk filologi, men i min branche er det sgu ikke så tosset at starte en kampagne, som bliver til en bevægelse. Man siger jo, at en kampagne starter stort og ender småt, mens en bevægelse starter i det små og bliver større og større.

Læs mere på VICE:

Et seriøst forsøg på at forstå, hvorfor Tove Lo ikke må onanere på YouTube

Vi bliver nødt til at tale om Joe & The Juices frygtindgydende hvervekampagne

Mød den unge filosof, der er bange for, at du har glemt, hvordan man drømmer