FYI.

This story is over 5 years old.

Drugs

Cannabis har vundet valget

Mens Trump valgt præsidentvalget, foregik et andet valg i USA, hvor hampplanten blev vinderen.

Denne artikel er oprindeligt udgivet af Motherboard og bringes her med bidrag fra VICE Danmark.

I forgårs blev satspuljepartierne i Danmark enige om en forsøgsordning med medicinsk cannabis. Forsøgsperioden starter i 2018 og varer fire år, og det er i første omgang kun patienter med kræft, kroniske smerter, rygmarvsskader og multipel sklerose, der er indbefattet af ordningen. Formålet er at lindre smerter for folk, der i forvejen medicinerer sig selv – på ulovlig vis – samt at indsamle erfaringer omkring konsekvenserne ved brugen.

Advertisement

I USA er de meget længere fremme, og i går tog landet endnu et syvmileskridt i legaliseringens retning. Samme dag som Trump vandt præsidentvalget, foregik et andet valg – og her var potten den store vinder. Ni stater skulle stemme om forskellige grader af legalisering, og i otte af dem gik lovforslagene igennem.

I Californien, Masschusetts og Nevada har de stemt for en reel legalisering, ikke kun til medicinsk, men også til rekreativ brug. Det ser ud til, at det samme kommer til at ske i Maine, selvom det ikke er alle stemmerne, der er talt op endnu. I Arizona lykkedes det ikke at gennemføre lovforslaget, selvom meningsmålingerne ellers viste et bredt flertal (som vi har lært de sidste par dage, kan man ikke altid stole på meningsmålinger).

Samtidig blev brugen af medicinsk cannabis godkendt i alle de fire stater, hvor forslaget var til afstemning: Florida, Arkansas, North Dakota og Montana. Med deres beslutning om at legalisere er der nu flere stater, der er for brugen af medicinsk cannabis end imod, og de få stater, der stadig har et forbud, vil sandsynligvis ændre deres politik indenfor en overskuelig årrække. Det er et bevis på, at hampaktivisternes indsats har givet pote, og at videnskaben bag de medicinske fordele ved cannabis endelig er trængt igennem til politikere og befolkning.

Ændringerne betyder, at over en fjerdedel af den amerikanske befolkning nu bor et sted, hvor de helt lovligt kan ryge sig en joint, og det forventes at markedet vil vokse voldsomt. De stater der i går legaliserede cannabis vil kunne regne med en øget indtægt på omkring 50 milliarder kroner.

Advertisement

I Californien alene forventes det at cannabissalget vil runde 25 milliarder om året i 2020. Staten er den sjettestørste økonomi i verden og hjemsted for 12 procent af den amerikanske befolkning, og derfor har Californien altid været en rollemodel for resten af landet, og sådan set også for resten af verden, når det kommer til ganja. Californien var den første stat, der legaliserede medicinsk cannabis i 1996, og det lovforslag for en reel legalisering, som netop er gået igennem, er tænkt som en skabelon, de andre stater kan benytte. I sidste ende er det meningen at udformningen kan bruges på landsplan.

Billede via Beverly Yuen Thompson/Flickr

Loven, der også er kendt som Proposition 64, gør det lovligt at besidde lige under 30 gram og have op til seks planter derhjemme, hvis man er over 21 år gammel. Der er 15% moms og en yderligere beskatning af dem, som dyrker til videresalg, og de indtægter er øremærket til forskning, uddannelse og miljøtiltag. Måske vigtigst af alt vil tusindvis af fængslede, og op mod en million tidligere straffede, få en ren straffeattest, hvis deres forbrydelser udelukkende er cannabisrelaterede.

I Massachusetts og Nevada vil folk over 21 også have mulighed for at rende rundt med op til 30 gram hash på sig, mens de i Maine vil tillade helt op til 75 gram. I Maine og Massachusetts bliver det lovligt at have op til tolv planter derhjemme. Beskatningen er lidt forskellig fra stat til stat, højest i Nevada, men lige meget hvad vil ændringerne give et tiltrængt tilskud til statskasserne.

Advertisement

Den nye lovgivningen omkring medicinsk cannabis i Arkansas, Florida, North Dakota og Montana giver et begrænset antal patienter med alvorlige sygdomme adgang til medicinsk cannabis. Florida havde i forvejen en lov, der tillod et ganske lille antal dødeligt syge patienter at indtage cannabis i form af olie, piller, indsprøjtninger eller vapor (damp). Lovgivningen indebar kun CBD, så det cannabis, de få patienter kunne få fingrene i, indeholdt maksimalt 0,8% THC. I Montana betyder den nye lov, at der ikke længere er en begrænsning på, hvor mange patienter en læge må anbefale cannabis til, og at politiet ikke længere har tilladelse til uanmeldt at ransage steder, hvor cannabis produceres.

Når man ser på alle de positive tilkendegivelser, giver det et håb om, at USA er på vej til at udrydde forbuddet fuldstændig. Efterhånden som flere stater legaliserer, vil det være uholdbart at opretholde det skæve misforhold mellem den landsdækkende lovgivning på narkoområdet og de enkelte staters forhold til cannabis.

"Det amerikanske folk har talt, og de har sendt et klart budskab: De vil ikke længere finde sig i deres lands forfejlede forbud. I stedet for et system, der straffer og fængsler, vil de have et system, der legaliserer og regulerer," udtalte Erik Altieri, der er chef for National Organization for the Reform of Marijuana Laws.

Så er det bare at vente og se, om de danske politikere følger i amerikanernes fodspor.

Læs mere på VICE:

I dag behandler politikerne et forslag om cannabis til syge

Nej, hash er ikke et gateway-drug

Når cannabis er den eneste medicin, der virker