ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τεχνολογία

Πώς Έστειλα Κατά Λάθος Όλες τις Φωτογραφίες μου στην Google

Το Google Photos κάνει αυτόματο συγχρονισμό όταν συνδέεσαι στο Wi-Fi. Αν τον ενεργοποιήσεις κατά λάθος έστω και μία φορά, μπορεί να ανεβάσεις όλες τις φωτογραφίες σου στους servers της Google.

Κείμενο Jason Koebler
23 Μάιος 2018, 4:45am

Φωτό: Shutterstock

Στον σύντομο χρόνο που έχουμε πάνω σε αυτήν τη Γη, ακόμη και οι καλύτεροι από εμάς κάποιες φορές βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας. Όπως θα σας επιβεβαίωναν και κάποιοι από τους συναδέλφους μου, εγώ το κάνω αρκετά συχνά, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να συμβαίνει όταν θέλησα να παρακολουθήσω ένα βίντεο με το καινούργιο κουτάβι κάποιου φίλου μου.

Πρόσφατα, πήγα σε μια συναυλία, ήπια μερικές μπίρες και ξύπνησα με hangover και με μια ειδοποίηση ότι το κινητό μου είχε μεταφορτώσει επιτυχώς 15.000 εικόνες και βίντεο στο Google Photos. Να τι έγινε.

Όταν ανακοινώθηκε η έναρξη της λειτουργίας του Google Photos το 2015, το κατέβασα. Δεν είχα καμία πρόθεση να ανεβάσω ό,τι φωτογραφία είχα βγάλει ποτέ στην εφαρμογή – η οποία τις κατηγοριοποιεί, τις περνάει από πρόγραμμα αναγνώρισης εικόνων, τρέχει αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου, φτιάχνει περίεργα slideshows και τις προσθέτει σε μια γιγάντια βάση δεδομένων με φωτογραφίες - παρόλα αυτά ήθελα να τη δοκιμάσω. Συνειδητοποίησα γρήγορα ότι δεν ήταν για εμένα, όμως δεν διέγραψα την εφαρμογή.

Αντ’ αυτού, είπα απλώς στο iOS να μην επιτρέψει στο Google Photos να αποκτήσει πρόσβαση στις φωτογραφίες μου, πράγμα που σημαίνει ότι η εφαρμογή παρέμεινε αδρανής στο τηλέφωνό μου για χρόνια. Θα μπορούσα -και θα έπρεπε- να είχα διαγράψει την εφαρμογή. Οι περισσότεροι μάλλον θα το είχαν κάνει.

Τέλος πάντων. Πριν από μερικές εβδομάδες, ήμουν σε μια συναυλία και στη διάρκεια ενός διαλείμματος, ξαφνικά θυμήθηκα ότι ένας φίλος μου είχε μόλις υιοθετήσει ένα κουτάβι. Του έστειλα μήνυμα, για να του ζητήσω να μου δείξει μια φωτογραφία και εκείνος ανέβασε ένα βίντεο στο Google Photos. Επειδή είχα εγκαταστήσει το Google Photos στο κινητό μου, πήγε να ανοίξει αυτόματα η εφαρμογή. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Google Photos σε iOS -ακόμη και για να δεις φωτογραφίες που σου έχει κάνει κάποιος share- χωρίς να δώσεις πρόσβαση στην εφαρμογή σε όλες τις φωτογραφίες του τηλεφώνου σου. Καθότι μεθυσμένος και επειδή ήθελα να δω το κουτάβι, άλλαξα τα δικαιώματα της εφαρμογής μου. Παρακολούθησα το βίντεο (πολύ χαριτωμένο, μπορείτε να το δείτε παρακάτω), η μπάντα ξεκίνησε και έβαλα το τηλέφωνο στην τσέπη μου.

Πήγα σπίτι και έπεσα για ύπνο. Ξύπνησα και σύντομα συνειδητοποίησα ότι κάθε φωτογραφία που είχα βγάλει ποτέ με το τωρινό κινητό μου, όπως και με τα προηγούμενα, είχε ανέβει στο Google Photos.

Το χειρότερο είναι ότι μπορείς να διαγράψεις μόνο 500 φωτογραφίες τη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κλικ και να σύρεις 30 φορές, να πετάξεις τις εικόνες στον κάδο και στη συνέχεια να τις διαγράψεις μόνιμα (επειδή παραμένουν στον κάδο για 60 ημέρες). Εν τω μεταξύ, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google είχε ταξινομήσει τις φωτογραφίες με βάση την τοποθεσία και τις είχε χωρίσει σε κατηγορίες με βάση το περιεχόμενο (οι κατηγορίες περιλαμβάνουν «παραλίες», «αυτοκίνητα», «χορός», «σχολικός χορός», «baseball», «softball», «selfies», «συνταγές» και πολλές άλλες).

Αν βρίσκεσαι στον υπολογιστή ή δεν έχεις το Google Photos στο τηλέφωνό σου, μπορείς να δεις τις εικόνες και τα βίντεο που μοιράζεται κάποιος μαζί σου σε έναν browser. Αν έχεις την εφαρμογή, ωστόσο, ανοίγει ένας σύνδεσμος που σε οδηγεί στη φωτογραφία κάποιου φίλου, όπου δεν επιτρέπεται να δεις την εικόνα, αν δεν δώσεις πρόσβαση στην Google για τις δικές σου φωτογραφίες. Επίσης, η προεπιλεγμένη ρύθμιση στο Google Photos είναι η «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και Συγχρονισμός» όλων των φωτογραφιών στη συσκευή σου, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή συνδεθείς σε Wi-Fi, μεταφορτώνονται όλες οι φωτογραφίες που βρίσκονται στη συσκευή σου στους διακομιστές της Google.

Ως κάποιος που έχει ξεκινήσει να γίνεται όλο και πιο προσεκτικός ως προς τις προσωπικές πληροφορίες που ανεβάζει στο Διαδίκτυο, το λάθος που έκανα ήταν πολύ ενοχλητικό. Ήμουν απρόσεκτος και χαζός, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να θυμάμαι κάθε ρύθμιση που έχω επιλέξει για κάθε εφαρμογή που έχω κατεβάσει και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από πιο τα ανησυχητικά πράγματα σχετικά με την ενημερωμένη συγκατάθεση (opt-in) για την προστασία δεδομένων. Ουσιαστικά, δεν δίνεις τη συγκατάθεσή σου, από τη στιγμή που δεν είσαι σίγουρος τι είναι αυτό στο οποίο συμφωνείς. Το να επιτρέπεις σε μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες της συσκευής σου σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές εφαρμογές και αν κάνεις λάθος έστω και μια φορά, μπορεί το μετανιώσεις πικρά.

Με την άδεια του ιδιοκτήτη του, εδώ μπορείτε να δείτε το κουτάβι. Άξιζε τη φασαρία:

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE US.

Για τα καλύτερα θέματα του VICE Greece, γραφτείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Περισσότερα από το VICE

Κωνσταντή, τι θα Έκανες αν Είχες Πατέρα ΜΑΤατζή;

Νεοναζί και Καλόγριες στη «Μεγαλύτερη Νεοναζιστική Πορεία» της Ευρώπης

Προσπάθησα να Μην Κάνω Καθόλου Σκουπίδια για μία Εβδομάδα στην Αθήνα

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.