Călătorii

Cum au ajuns pe Google toate pozele făcute de mine vreodată după ce m-am uitat la un clip

Aplicația Google Photos sincronizează automat toate fotografiile atunci când te conectezi la internet. Dacă-l pornești chiar și o singură dată, din greșeală, s-ar putea să te trezești că ți-ai încărcat pe serverele Google toate fotografiile pe care le-ai
22.5.18
Imagine: Shutterstock  

În timpul scurt pe care îl avem de trăit pe planeta asta, chiar și cei mai atenți oameni o mai fac de oaie din când în când. Așa cum ar fi bucuroși să-ți povestească unii dintre colegii mei, eu o fac mai des decât mulți alții. Ultima dată s-a întâmplat când am vrut să văd un clip cu noul cățel al unui amic.

Am mers recent la un concert, am băut câteva beri și m-am trezit cu o mahmureală și cu o notificare care mă anunța că telefonul meu a transferat cu succes 15 000 de imagini și clipuri către Google Photos. Iată ce s-a întâmplat.

Publicitate

În 2015, când a fost anunțată lansarea Google Photos, am descărcat aplicația. Nu avem nicio intenție să trimit către Google toate fotografiile pe care le-am făcut vreodată – care le pune pe categorii, le trece prin niște algoritmi de recunoaștere facială, face niște prezentări dubioase și le adaugă în uriașa sa bază de date – dar am vrut s-o încerc oricum. Am realizat rapid că nu era pentru mine, dar n-am șters aplicația.

În loc s-o șterg, am programat sistemul iOS să nu permită accesul la fotografiile mele, ceea ce înseamnă că aplicația a stat neatinsă timp de trei ani. Aș fi putut și ar fi trebuit să șterg aplicația. Asta ar fi făcut majoritatea oamenilor.

ÎN ORICE CAZ, acum câteva săptămâni, eram la un concert și, între piese, mi-am amintit că prietenul meu a adoptat recent un cățeluș.

I-am dat un mesaj ca să-mi trimită o poză. El a răspuns cu un clip încărcat pe Google Photos. Pentru că aveam aplicația instalată, am încercat să-l deschid în aplicație. Nu poți să folosești Google Photos pe iOS – nici măcar ca să vezi fotografiile care îți sunt trimise – fără să permiți accesul la toate fotografiile din telefonul tău. Pentru că eram beat și pentru că voiam să văd cățelul, am schimbat permisiunile aplicației. M-am uitat la clip (foarte drăguț, l-am adăugat mai jos), trupa a început să cânte și mi-am pus telefonul la loc în buzunar.

M-am dus acasă și m-am băgat la somn. M-am trezit și am realizat rapid că toate fotografiile pe care le-am făcut vreodată cu telefonul – orice telefon – au fost încărcate în Google Photos.

Și mai rău decât atât, poți să ștergi doar 500 de poze dintr-un foc, ceea ce înseamnă că trebuie să dai click and drag de 30 de ori, să le pui în coșul de gunoi, apoi să le ștergi permanent (pentru că rămân în coșul de gunoi timp de 60 de zile). Între timp, algoritmul Google a sortat fotografiile mele în funcție de conținut și de locul în care au fost făcute (categoriile includ: „plaje”, „mașini”, „dans”, „bal”, „baseball”, „softball”, „selfies”, „rețete” și multe altele).

Publicitate

Dacă ești pe desktop sau dacă nu ai instalată aplicația Google Photos, poți să vezi în browser imaginile și clipurile care îți sunt trimise. Totuși, dacă ai instalată aplicația, se deschide un link cu fotografia prietenului tău în aplicație și nu ți se permite s-o vezi până nu permiți accesul la propriile tale imagini. Iar funcția standard în Google Photos e „Backup și Sincronizare”, ceea ce înseamnă că oricând ai internetul activat, îți încarcă toate fotografiile pe serverele Google.

Având în vedere că sunt o persoană din ce în ce mai atentă la informațiile personale pe care le distribui pe internet, asta a fost o greșeală enervantă. Am fost neglijent și cam prost, dar nu este întotdeauna ușor să-mi amintesc fiecare setare pe care am selectat-o în fiecare aplicație pe care am descărcat-o. Și cred că ăsta e unul dintre lucrurile îngrijorătoare când vine vorba de setările privind protecția intimității. Nu prea poți să-ți dai acordul dacă nu știi în ce te bagi. Fiecare aplicație îți cere altceva și dacă faci ceva greșit, chiar și o singură dată, ai putea s-o dai în bară rău de tot.

Oricum, las aici clipul, cu permisiunea stăpânului. A meritat.

Articolul a apărut inițial pe VICE US.