Publicitate
mediu

Australia e pe cale să devină unul dintre cei mai mari poluatori din lume

Arderea cărbunelui și a gazelor e principala cauză a crizei climatice, iar Australia e liderul la export în ambele situații.

de Gavin Butler
12 Iulie 2019, 4:00am

Imagine via Pxhere

Australia e pe cale să devină unul dintre cele mai mari pericole pentru mediu în următorii zece ani, conform unui raport nou al institutului Climate Analytics din Berlin. Cercetătorii au descoperit că Australia, lider la exportul de cărbune și gaze, ar putea deveni responsabilă de 17% din emisiile globale de dioxid de carbon până în 2030, a scris SBS. Doar cărbunele singur ar fi reprezenta 12% din toate emisiile.

„Raportul ăsta confirmă că Australia va contribui cel mai mult la poluarea mediului”, a zis Gavan McFadzean de la Australian Conservation Foundation (ACF), organizația care a comisionat cercetarea. „Arderea cărbunelui și a gazelor e principala cauză a crizei climatice, iar Australia e în prezent exportatorul principal pentru ambele, în contextul în care se preconizează că în următorii ani cantitățile vor crește și mai mult.”

„Când adaugi emisiile exporturilor din Australia la cele domestice produse de noi, ale ei sunt egale cu ale Rusiei, care-i pe locul al cincilea în topul celor mai mari poluanți din lume, după India, Uniunea Europeană, SUA și China.”

Exporturile locale de cărbune, petrol și gaze însumează 3.6% din transportul global, susține Climate Analytics. Dar când adaugi și emisiile domestice ale țării - care înseamnă 1.4% din totalul global - Australia are o amprentă de carbon care echivalează 5%. Și dacă se continuă cu dezvoltările din domeniul cărbunelui și petrolului ca în cazul minei Adani Camichael, numărul ar putea crește considerabil în următorul deceniu. ACF a avertizat că Australia ar putea deveni „o superputere a emisiilor de carbon”.

„Dacă mina Adani și alte mine de cărbune propuse pentru regiune ating producția maximă în 2030, Bazinul Galilee ar putea de unul singur să fie responsabil de 5.45% din poluarea climei în 2030”, a zis Gavan. „Și gazul natural lichefiat e o problemă serioasă pentru mediu, în contextul în care Australia e pe cale să devină cel mai mare exportator de așa ceva din lume, pentru că produce o cincime din GNL la nivel global.”

Ministrul Angus Taylor susține că industria GNL urmărește de fapt să scadă emisiile globale de carbon prin înlocuirea cărbunelui în Asia, Australia fiind responsabilă de soluția asta. Dar analiștii în energie au zis că-s puține dovezi că GNL australian înlocuiește cărbunele, conform The Guardian. După Tony Wood, directorul de programe pe energie la thinktank-ul Grattan Institute, afirmațiile lui Taylor sunt „contrafactuale - de nedovedit - cel mult speculative, însă discutabile”.

Raportul Climate Analytics susține că expansiunea în domeniul cărbunelui planificată în Australia e în discordanță cu eforturile globale pentru salvarea mediului și sunt în „contradicție cu tranziția globală necesară pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris care cer păstrarea încălzirii globale sub două grade Celsius și evitarea depășirii pragului de 1.5 grade”, spune Gavan.

„În loc să încurajeze proiecte noi pentru combustibili fosili, un Guvern Federal responsabil ar recunoaște că majoritatea rezervelor din Australia ar trebui să rămână în subteran și ar facilita trecerea rapidă la energie regenerabilă, curată, în timp ce sprijină activ comunitățile afectate de această schimbare”, a zis el.

Articolul a apărut inițial pe VICE AU.