Korona virus

Izgleda da je “Moli te Srbija“ nova himna vanrednog stanja

Pet pitanja za osobu koja je odobrila da se ovo emituje na RTS-u.
07 April 2020, 9:57am
rts ovo je srbija
Printscreen: youtube

“A za kraj današnje emisije jedna muzička poruka,“ odjavila se voditeljka emisije Ovo je Srbija, nakon čega su gledaoci dobili tri minuta nečega za šta nikada nisu znali da im treba - novog hita posvećenog virusu korona, na melodiju svima poznate pesme, a koje druge nego Ovo je Srbija.

Kako je voditeljka rekla, emitovana pesma rad je “Milice Stanković, učenice drugog razreda specijalizovanog računarskog odeljenja vranjske gimnazije “Bora Stanković,“ mada na prvu loptu, neiskusnom gledaocu može zaličiti na nešto što bi napravila satirična stranica Pomazimo konje Zvonka Bogdana. Jednostavni slajd šou generičkih fotografija lekara, virusa, bolesnih ljudi, pa onda jedna fotografija postave iz serije Uvod u anatomiju, normalno, i jedan naš, a svetski Ivan Bosiljčić sa ostatkom ekipe iz serije Urgentni centar.

Ovu pesmu mlada autorka namenila je, kako se čini, mlađoj publici i koncipirana je kao molba, a ujedno i prozivka za sve one koji ne poslušaju svet “poslušaj doktoraaaaa.“ Ali RTS ju je izgleda zamislio kao nekakvu himnu ili makar koračnicu u borbi protiv korona-virusa - i to im je uspelo preko svake mere, sudeći po tome koliko je pesma od sinoć šerovana. Doduše, iz pogrešnih razloga.

E sad, iako od novinara RTS-a čovek stvarno ne treba da očekuje previše, a uzevši u obzir i onu staru narodnu “razumeš se u to kao novinari RTS-a u internet,“ kao i ideju o tome da je autorka ove pesme, ako je verovati istim tim novinarima, neka verovatno i dalje maloletna devojka, postavlja se nekoliko pitanja namenjenih urednicima RTS-a.

Šta vas je inspirisalo da ovu numeru ubacite na kraj emisije?

Da li je u pitanju večita potraga za prijemčivim edukativnim sadržajem? Želja za pronalaskom novih načina da se dopre do publike? Potreba za drugačijim, multimedijalnim pristupom koji bi trebalo da zainteresuje mlađu publiku, iako se čini da je prosečan uzrast gledaoca ove emisije negde između 72 i 75 godina? Ništa ne razumem.

Je l’ moguće da niste mogli da nađete nijednu drugu?

Kao što sam već istraživala i pisala, pesama o korona virusu na Jutjubu ima kol’ko ti srce ište. Ipak, kanal mlade Milice na koji je ova pesma prvobitno okačena trećeg aprila ima samo 18 subova, i u pitanju je jedini video na kanalu.

Kako ste uopšte došli do ove pesme? Lično se inače bavim traženjem sumanutog sadržaja po Jutjubu, ali na ovakav biser se ne nailazi često. Previše je dobro da bi bilo istinito. Što nas dovodi do sledećeg pitanja.

Da li ste baš VI naručili ovu numeru?

Zaista ne vidim drugi razlog da se baš ovo emituje. A, sa druge strane, zaista podseća na nešto što bi se moglo nazvati “RTS stil“ - usiljeno, dramatično a ujedno i domoljubivo, ima neku spiku al’ nije to to. U svakom slučaju, dvoumim se da li da kažem da se pesma savršeno uklopila, ili da je možda bilo bolje da su je emitovali u okviru, šta znam… Šta znam.

Da li vam se stvarno dopada?

Hajde da se makar malo uozbiljimo - stvarno, ali stvarno je loše, ili u najmanju ruku baš krindž. Dozvoliću sebi da kažem da nijedan muzičar za ovu numeru ne bi rekao da je dobra. Da smo u šou Ja imam talenat, Tasovac bi verovatno dao jedno veliko ne. A o potencijalnom komentaru Ane i Raste da ne govorim. Ipak, čini mi se da ni muzički neobrazovano uho ne može biti neosetljivo na ovako bolan sadržaj.

Je li moguće da vam nije bilo bar malo žao?

A kada malo bolje razmislim, možda im i jeste bilo žao. Isključeni komentari na originalnom videu govore više od hiljadu reči, a i više od hiljadu nikako lepih reči može se naći u komentarima na reuploadovanom video snimku, što, uzevši u obzir da je autorka, ponavljam, verovatno maloletna, nikako nije okej.

Ipak je Ovo je Srbija svima draga pesma, a sa nekim toliko dragim stvarima stvarno se ne treba igrati. Ili bi to bilo narušavanje umetničke slobode? Svakako, na kraju cele priče ostaje pitanje - zar vam nije bilo žao da ovako nešto emitujete?