Reklame
Evrovizija

Tviter u suzama zbog ispadanja Crne Gore sa Evrovizije

Slavko Kalezić je imao sve šta je potrebno za Evroviziju, plus helikopter kiku - i nje uspeo da se plasira u finale, a Evropa je plakala.

pisao Jovana Netković
10 Maj 2017, 1:05pm

Skrinšto: Jutjub

Mnogo pre nego što je bilo kul imati gej prijatelja i ložiti se na treš postao statusni (snobovski) simbol u Srbiji, tačnije Beogradu, pravi fanovi Evrovizije koje sam poznavala bili su upravo LBGT ljudi radničke klase posvećeni šljokicama, glamuroznim nastupima, promovisanju slobode i iskakanju iz okvira na ovoj evropskoj manifestaciji. Razigrane koreografije, sjajni kostimi i lepa lica donosili su pesme upitnog kvaliteta, ali radost kojom su iznošene učinila ih je evergrinom. Balade su uvek tako isto zvučale, a pesme koje su ispevali "moćni glasovi", uglavnom žena u masivnim haljinama, nisu imale dug život nakon Evrovizije. Budite iskreni da li se pre sećate Ruslane ili one prelepe danske balade od pre neku godinu?

Sebe smatram umerenim fanom – odslušam obično pesme svih zemalja pre kvalifikacija, imam svoje favorite i ekipu sa kojom gledam finale. Ovogodišnji skromni nastupi i pesme koje idu na siguricu – MTV hitić koji se vrti mesec, dva - su me pomalo razočarali.

Jedino što mi je malo privuklo pažnju, a što je ispoštovalo sve ono šta bi Evrovizija trebalo da predstavlja je nastup Crne Gore, odnosno Slavka Kalezića i njegove helikopter kike.

Slavko na početku nastupa stoji statično nasred bine u pratnji jakih svetlosnih efekata. Savršenog torzoa ispod tila, u maksi suknji, koju u potezu skida u momentu kulminacije pesme i otkriva pantalone sa šljokicama i lancima, posle čega se valja po bini, skače i vitla umetnutom kikom ka Svemiru - kako se i zove pesma. A da, pesma je prava evrovizijska bomba – senzualnost, predaja, sloboda, govor tela, Boni i Klajd kao rakete koje lete ka svemiru uz zarazni disko ritam u super aranžmanu.

E sad, da je ovakav jedan nastup predstavljao neku skandinavsku zemlju, ne bi nam uopšte bilo čudno. Ali ovo pogiravanje rodom, potpuno napuštanje mačo imidža i avangardna pesma (ako izuzmemo Ramba Amaduesa i Who See), kao nešto što prvi put dolazi iz Crne Gore, u kojoj ne može da se desi Prajd bez nasilja, a i mnogi đetići i đetićke ne veruju da ovdašnji kršni momci mogu da se vole međusobno (o ženskoj seksualnosti se slabo priča, čak i o heteroseksualnim ženama, pa ni crnogorske lezbejke nisu tema). Uglavnom, ovakav nastup, za koji su mnogi Crnogorci rekli da je sramotan, bio je svakako hrabar.

Hrabrim ga čini i to što se našao u prvoj polufinalnoj večeri gde je dominiralo potpuno odsustvo zabave, koja je nekako postala sinonim za treš. Da nije Salvkove kike, vrhunac večeri bi verovatno bio momenat kada prošlogodišnja pobednica kaže da je najznačajnije što joj se desilo prošle godine to što se udala. Super, drago nam je zbog tebe, Džamala, tako jedna neobična stvar – da se žena uda za muškarca.

Da se razumemo, nastup Crne Gore daleko da je od neke velike raskoši, originalnosti i savršenstva, pre svega, moglo je da bude bolje i pevanje i koreografija – ali to je to – jedan prosečan energičan evrovizijski kvir nastup.

I šta se desi – Crna Gora ispadne u kvalifikacijama. Skandal!

Međutim, nije samo Balkan žalio što Slavko svojom kikom nije odleteo u finale, pa iz prve polu-finalne večeri nema nijednog predstavnika sa ovih prostora, mada je većina "naših" nastupa u drugom polufinalu. Na Tviteru smo mogli da vidimo mnogo negodovanja iz cele Evrope i tvrdnji da je Slavko pokraden. Izdvojili smo neke Tvitove u kojima se najviše žali za Slavkom.

"To što je Slavko ispao, to je zato što bacamo bisere pred svinje. Evropo, govno #eurosemi1 #esc2017 #MNE"

Delegacija Velike Britanije na Evroviziji smatra da je "Slavko pokraden".

Ovo je verovatno po uzoru na Đanija - "Nema Slavka, nema zabave".

"Crne Gora zaslužuje da prođe, oni razumeju koncept Evrovizije izneverili ste ih."

"Donald Tramp je izbrani predsednik Amerike. Australija je u finalu. Slavko je ispao. Mi smo kreteni."

"Ova slika Slavka nam slama srca. Volimo te. Raketama do svemira." - kažu sa bolga evropskih fanova.

"Slavko, zaista zaslužuješ bolje. Molim te, nemoj da prestaneš da praviš muziku i da vitlaš kosom."

"Zauvek ćeš biti u našim srcima. Najveća diva Evrovizije."

Rusi se pitaju: "Gde je Slavko?"

"Italija te voli! Želimo te u finalu! Stidi se Evropo."

"Slavko mora da se osveti."

Još na VICE.com:

Išao sam na seks žurku "Evrovizija"

Jurila sam Džastina Timberlejka po Stokholmu tokom Evrovizije

Evrovizija koju svi vole da mrze

Tagged:
LGBT+
crna gora
Eurosong
Slavko Kalezić
Helikopter kika