Umetnica predivnim aktovima slavi žensku seksualnost

Poslednja instalacija umetnice Magi Vest – “98” je referenca na podatak da je na svakih 98 sekundi neko seksualno uznemiravan u Americi – a ona dozvoljavam svojim subjektima da izraze seksualnost pod svojim uslovima.

|
sep 24 2017, 6:00am

Ovaj tekst je prvo objavljen na Broadly.

Amber Rouz je ovog puta pokidala najavom redovnog godišnjeg skupa Slutwalk u L.A-u sa ciljem da protestuje protiv okrivljavanja žrtve, ponižavajućih etiketa, rodne neravnopravnosti, razbijanje koncepta "rape culture". Ove godine velika obojena staklena instalacija prikazuje portrete 40 golih žena, koje je napravila Magi Vest stajaće solidarno sa onima koji prisustvuju, a rad se zove "98".

Vest je odlučila da na ovaj način predstavi statistiku prema kojoj na svakih 98 sekundi neka osoba doživi seksualno uznemiravanje. To je poslednji rad Vest koji je napravila u seriji koja podržava program Planned Parnethood i tokom ove godine objavila knjigu koja se usmerava na rodnu inkluzivnost – sa naslovnicom koja predstavlja intersekcionalni feminizam.

Od prebacivanja priče sa čednosti na javnu golotinju, Vest govori o inspiraciji za "98" koja predstavlja seks radnice, trans žene i žene koje nisu bele.

BROADLY: Kako je tvoj rad stigao do toga da će biti na Slutwalk-u?

Megi Vest: Pre tri meseca, videla sam poziv za umetnike koji žele da izlažu radove. Prošlog novembra sam učestvovala na dobrotvornoj izložbi za Planned Parenthood, i tad sam objavila knjigu, koja se bavi intersekcionalnošću, rodom i seksualnošću – pa sam mislila da je moj rad relevantan za Slutwalk.

Odakle ti inspiracija za instalaciju?

Svidela mi se ideja da imam galeriju koja je deo neke grupne manifestacije. Zbog boja I čiste kompozcije, bilo je lako napraviti instalaciju, pa je bilo zanimljivo igrati se sa idejom obojenog stakla u vidu zida ili plafona – samo umesto svetaca na njima bi se nalazile žene koje slave seksualnost.

Da li si imala neki kriterijum prema kom si birala fotografije svake osobe?

Zapravo nisam ja birala fotografije; svako od modela je birao svoju. Meni je najvažnije da se osećaju prijatno i da im se sviđaju fotografije. To ne mogu da radim svaki put, kao u knjizi.

Pogledajte još fotografija u nastavku:

Više na VICE
VICE Channels