Izbeglička kriza

VICE Srbija film "Grad u gradu" na festivalu posvećenom izbegličkoj krizi

U okviru "Routes festivala" u Dorćol Placu, sa početkom od 12 časova, biće prikazan dokumentarni film o položaju migranata i izbeglica koji su živeli u napuštenim barakama u Beogradu.

pisao VICE Srbija
19 Avgust 2017, 7:09am

Fotografija: Lazara Marinković

U nedelju 20. avgusta u Dorćol Placu održava se jednodveni Routes Festival u organizaciji Refugee Aid Serbia, humanitarne orgaizacije koja je tokom protekle izbeličke i migrantske krize bila jedna od ključnih aktera na liniji borbe za pomoć ugroženim izbeglicama.U okviru celodnevnog programa Routes festivala, sa početkom u 12h, biće prikazan i VICE Srbija dokumentarni film "Grad u gradu: Priča o Abdulu".

Ovaj dokumentarac, autorke Lazare Marinković, se bavi životom i položajem migranata i izbeglica koji su tokom 2016. i početkom 2017. godine živeli u jednom od najvećih samoorganzovanih izbegličkih naselja u ovom delu Evrope, u napuštem barakama iza Železničke stanice u Beogradu.

Skrinšot iz filma "Grad u gradu".

Routes festival teži da približi lokalnu zajednicu i izbeglice. Kako organizatori kažu, negov cilj je da se kroz različite radionice, nastupe, grupne razgovore, izložbe, zanimljive igre i muziku olakša komunikacija i razumevanje između ove dve zajednice. Kao i svaki drugi festival, Routes festival je zamišljen kao dan zabave i uživanja za sve posetioce.

- Ovo je takođe prilika da pokažemo javnosti drugačiju sliku izbegličke krize tako što ćemo predstaviti ambiciozne inicijative koje pomažu izbeglicama u Beogradu još od 2015. godine - poručuju organizatori.

Položaj i budućost izbeglica i migranata sa Bliskog Istoka i severne Afrike koji trenutno borave u Srbiji čekajući šansu sa azil u EU iz dana u dan postaju sve neizvesniji. Na teritoriji Srbije trenutno boravi oko 4,705 izbeglica i migranata, kažu zvanični podaci UNHCR-a.

U potrazi za domom bez ratnih sukoba, bez terorističkih i ekstremističkih pretnji, ogroman broj ovih žena, muškaraca i dece prinuđeno je da ostane u Srbiji dok čekaju mogućnost da svoj put nastave ka zemjama Evropske Unije. Tamo ih, kako se većina njih nada, čeka svetlija budućnost od realnosti od koje su pobegli - sistem koji će im omogućiti da nastave svoje živote, da nastave svoje obrazovanje, da se zaposle, da postanu korisni i odgovorni članovi društva.

Politike EU, i pre svega Mađarske i Hrvatske koje se nalaze na prvoj liniji "odbrane" Evrope, ovim ljudima u nevolji ne omogućavaju (lakši i brži) prelaz preko granica, niti poštovanje osnovnih ljudskih prava koja su garantovana nizom međunarodnih dokumenata i deklaracija. U Srbiji mnoge izbeglice provode od devet meseci do preko godinu dana, čekajući da im se otvore vrata ka Evropi.

Detaljnu satnicu i program festivala možete pronaći ovde, kao i na FB strani Refugee Aid Serbia.

Još na VICE.com:

Zaboravljeni na minusu, snegu i ledu: Izbeglice u Beogradu

Novi dokumentarni film VICE Srbija: "Grad u gradu"

Najpopularniji filmovi VICE Srbija na jednom mestu