Odin ovan pozira sa španskim vojnicima
fotografije

Upoznajte Odina, ovna i zvaničnog ljubimca španske vojske

Ovan Odin ne može baš da se bori u ratu, ali je prilično zabavan u društvu.
fotografije Davit Ruiz
21 Oktobar 2018, 6:00am

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE Spain

Prošlog petka, hiljade ljudi okupilo se u Madridu na godišnjoj paradi proslave 12. oktobra, Španskog dan nacionalnosti, koji označava vreme kada je Kristofor Kolumbo prvi put kročio u Ameriku.

Zvezda događaja bio je definitivno Odin, zvanični ljubimac Španske Armije koji nije jarac kao što mi je jedan vojnik rekao, već je očigledno, ovan. Nije baš tako lako stati uz vojnu jedinicu, sa svim njihovim pevanjem i apsurno uskim uniformama, ali Odin se fino uklopio sa zastavom preko leđa i rogovima ofarbanim u zlatno.

Dvogodišnji ovan ne poseduje specijalne talente koji bi pomogli u ratu. On je jednostavno zabavan. "Odin je sa nama još od malih nogu" priča mi jedan od legionara. "Nije prošao nijedan stručni trening. Na kraju krajeva on je nama više kao pas ljubimac – neko ko nam pravi društvo dok smo u jedinicama i dok imamo probe za paradu."

Španska legija – vojna jedinica koja je originalno osnovaa kao španski ekvivalent francuskoj Legiji stranaca, je tokom svoje devedesetoosmogodišnje istorije čuvala mnoge životinje kao ljubimce. Životinje su birane uglavnom iz regija gde su smeštene jedinice. Pa je tako među njima bilo majmuna, gazela, papagaja, a glasine kruže da je 1954. ljubimac bio i meda po imenu Megan.

Kasnije tokom proslave, i posle mnogo selfija i maženja, Odin se pridružio Legiji u paradi šetajući pored kralja Felipea VI i španskog predsednika Vlade, Pedra Sančeza.

U nastavku pogledajte više Odinovih fotografija sa ove parade: