Izbori na severu Kosova: uz policiju, KFOR i stare-nove politike

"Koriste nas svi, kako ko stigne. I Priština i Beograd i ovi iz međunarodne zajednice."

|
okt. 23 2017, 12:19pm

Foto: autorka

U predizbornoj kampanji za lokalne kosovske izbore održane pre četiri godine, zvanični Beograd je Srbima poručivao da moraju masovno da glasaju, jer od toga zavisi formiranje Zajednice srpskih opština, tela koje će predstavljati njihove interese. To je bilo 2013. godina, izbori su tada na severu Kosova ponavljeni, jer su neki ljudi s fantomkama na glavi - još uvek nepoznati policiji i pravosuđu - razbijali kutije na glasačkim mestima.

Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana, a evo, odradili smo i druge lokalne izbore na izmaku 2017. godine. U ovoj predizbornoj kampanji, poručeno je da svi oni koju neće da glasaju za Srpsku listu, rade u korist Albanaca i ne vole Srbiju, njenu Vladu i predsednika. Takođe, tokom predizborne kampanje su kandidati Srpske liste ponavljali da će njihovim izborom biti ojačane veze sa Beogradom. Hoće li pobednici održati ovo obećanje i koliko će te veze biti jake, tek ćemo videti.

I pored brojnih plakata i bilborda po celoj Mitrovici, u razgovoru sa mladima stičem utisak da dobar deo njih nije glasao. Kako mi kaže 20-godišnji Slobodan - nije imao za koga i ne dopada mi se nijedan od kandidata.

- Svi se vrte godinama u krug. A i mislim da Srbi ne treba da glasaju na kosovskim izborima. Kako su Albanci bojkotovali naše izbore ranije, tako i mi treba da radimo - kaže on.

Slobodanov drug Janko je glasao, i razmišlja potpuno drugačije. Ipak, iako se suštinski ne slažu po pitanju politike, ne smeta im da zajedno sede i razgovaraju.

- Nije mi se dopala kampanja, bilo je mnogo svađe, ali sam odlučio još odavno da ću glasati za Srpsku listu. Imaju oni mnogo loših stvari, nisam glup da ne vidim, ali mislim da samo oni koje podržava Beograd, mogu nešto ovde da urade. Ne možeš sam protiv svih - kaže Janko.

Na jednom od birališta sam upoznala 24-godišnju Kristinu koja je, sve do proglašenja prvih rezultata, verovala da će pobediti oni za koje je glasala.

- Glasala sam za Olivera Ivanovića, jer mislim da je zaslužio da vodi ovaj grad. Uvek je bio tu, da pomogne svima. A i nevin čovek ležao u zatvoru, možemo da mu se odužimo i da ga podržimo - rekla mi je tada.

Kandidati Srpske liste slave uz šampanjac i Marka Đurića

Nekoliko sati kasnije, kada su pristalice Srpske liste na trgu u Mitrovici otvarale šampanjac, a okupljeni uzvikivali "Aco, Srbine" i "Marko, Srbine" u gunguli vatrometa, petardi i trubača, ponovo sam srela Kristinu. Rekla mi je da je razočarana i da više neće glasati.U toku izbornog dana, sever Kosova je bio preplavljen međunarodnim posmatračima OEBS-a i policajcima, a predstavnici međunarodne zajednice su se smenjivali kao na traci. Nema sumnje da će izbore proglasiti regularnim, jer su na svaku opasku novinara vezanu za kršenje izbornog procesa, odgovarali sa: „To su manje greške, samo neka bude mirno."

Moglo je da bude vrlo nemirno, jer su u autobusu sa raseljenima koji su iz Kragujevca krenuli na glasanje nađene dve bombe. Kako, zašto i kome je to trebalo, ne zna se. A s obzirom na „efikasnost" kosovske policije, neće se ni saznati, jer im je skoro svaga istraga „u toku". Retko koju završe, to jest, pronađu počinioce.

Aleksandri, 22-godišnjakinji, atmosfera tokom izbora je najjači utisak dana.

- Evo kako mi glasamo godinama. Sa sve policijom i Kforom. Svuda naoružani, uniformisani ljudi, a ovamo mi pričaju o prazniku demokratije-izborima - kaže mi Aleksandra.

Glasala je, ali neće da kaže za koga, jer "to može da se zloupotrebi."

- Neću nikom da se zameram i iskreno ne očekujem da će ovde nešto uskoro da se promeni na bolje. Koriste nas svi, kako ko stigne. I Priština i Beograd i ovi iz međunarodne zajednice - rezignirano objašnjava.

_____________________________________________________________________________________________________

Pogledajte VICE Srbija film Podeljeni gradovi: Kosovska Mitrovica

______________________________________________________________________________________________________

Iako rezultati izbora još nisu zvanični, Srpska lista je osvojila pobedu u devet od deset opština gde srpsko stanovništvo čini većinu. Iz toga se može zaključiti da će se nastaviti politika koja je vođena u prethodnih nekoliko godina, a neki od onih koji su se drznuli da budu kandidati drugih stranaka i građanskih inicijativa, provučeni su kroz medijsko blato.

Ipak, danas je novi dan, strasti se smiruju i verovatno da će se mnoge stvari zaboraviti. Političari će možda i sarađivati, bez obzira na teške reči, dok će moji sagovornici nastaviti da žive svoje živote, koji vrlo zavise od politike.

I dok danas kiša spira tragove slavlja, valja podsetiti da će u utorak u Prištini, pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, srpske sudije i tužioci položiti zakletvu i na taj način se integrisati u kosovski sistem pravosuđa.

Još na VICE.com

Lažne patriote i izdajnici: mladi Srbi iz Mitrovice o izboru Haradinaja

Kosovo, "srce Srbije": nametnuti mit, ožiljak i metafora

Dijalozi, kletve i podele: Kosovo u vrelo leto 2017. godine

Više na VICE
Vice Channels