Reklame
Tehnologija

Pogledajte robota koji rešava Rubikovu kocku za manje od pola sekunde

Tvorci kažu da robot čak nije radio ni pod punim kapacitetom.

pisao Mack DeGeurin
10 Mart 2018, 6:30am

Fotografija: Jutjub skrinšot

Tekst je prvobitno objavljen na Motherboard.

Roboti su još jednom pokazali svoju superiornost u odnosu na ljude, ovog puta rešivši Rubikovu kocku za manje od pola sekunde. Novi robot, koga su napravili softverski inženjer Džered Dikarlo i master student MIT laboratorije za biometriju Ben Kac, može da reši Rubikovu kocku za 38 stotinki.

Ljudi su skoro povećali rekord u rešavanju Rubikove kocke u poslednjoj deceniji, ali još uvek ne mogu da se mere sa robotima. Trenutni ljudski rekorder, SeungBeom Čo, rešava rubikovu kocku za, u poređenju s robotom sporih, 4.59 sekundi.

Pre Kacovog i Dikarlovog napretka, robot pod nazivom Sub1 Reloaded, kompanije Infineon Technologies je uspeo da reši Rubikovu kocku za 63 stotinke.

Kacov i Dikapriov robot koristi šest ServoDisc U-9 serija motora, šest motor drajvera, dve Plejstešn Aj kamere i Rubikovu kocku.

- Jedna od glavnih fora, kako bi stvari funkcionisale, bila je da Rubikova kocka bude dobro pričvršćena- napisao je Kac na svom blogu.

- Kada je kocka olabavljena (kao što bi bila da čovek pokušava da je reši), spoljne strane bi se samo pomerale ka spolja kada biste pokušali da brzo okrenete središnje strane.

U tekstu Kac takođe ističe da njihova mašina nije čak ni testirana do krajnjih granica.

- Definitivno može da radi brže, ali caka je u procesu okretanja, zato što se rešavanje odvija preko ultra brze kamera i greške često rasture kocku – napisao je Kac.

- Koristili smo najjeftiniju Rubikovu kocku koju smo našli na Amazonu, jer smo mislili da ćemo uništiti gomilu njih, ali smo nekako uspeli da uništimo četiri kocke, a rešili smo ih stotinu puta – napisao je Dikarlo na svom blogu.

Prema Dikarlu, tim je ugradio dvofazni algoritam pod nazivom min2phase kako bi robot mogao da registruje boje. Robot koristi Plejstejšn 3 Aj vebkameru kako bi uočio boje i razmotrio rešenje pre nego što napravi potez. Dikarlo je napisao da čitav proces detektovanja boja traje samo 45 milisekundi i da većina vremena ode na čekanje drajvera vebkamere. Dikarlo i Kac su okačili softver na GitHub.

Kao što je Gizmodo ranije napisao, Ginisova knjiga rekorda tek treba da prizna novog robota. Dikarlo i Kac nisu odmah odgovorili na poziv za intervju.

Tagged:
Motherboard
Rubikova kocka
роботи
Veštačka inteligenicja
rešavanje