Šta se nalazi među 250 stranica tajnih Fejsbuk mejlova koje objavila Britanija

Eksplozivni set dokumenata demantuje Zakerbergove konstantne tvrdnje da Fejsbuk ne želi da unovči pristup podacima korisnika.

|
06 Decembar 2018, 1:25pm

Fotografija: AP Photo/Andrew Harnik

Prethodno objavljeno na VICE News.

Britanski parlament objavio je 250 stranica tajnih internih mejlova Fejsbuka za koje zvaničnici tvrde da pokazuju da je kompanija - a posebno njen vlasnik Mark Zakerberg - planirala da proda diveloperima pristup podacima korisnika i to za najmanje 250.000 dolara godišnje.

Eksplozivni set dokumenata demantuje Zakerbergove stalne tvrdnje da Fejsbuk ne želi da unovči pristup podacima korisnika. Vlasnik Fejsbuka, čini se, otvoreno razmišlja o biznis modelu koji bi iskoristio podatke korisnika:

“Razmišljao sam dosta ovog vikenda o biznis modelu platforme", piše Zakerberg u mejlu poslatom 7. oktobra 2012. “Ukoliko učinimo da diveloperi mogu da generišu prihod od nas na različite načine, onda bi bilo prihvatljivo da im korišćenje platforme naplaćujemo nešto više”.

Zakerberg zatim nastavlja da piše da je 0,10 dolara po korisniku godišnje bilo prihvatljivo.

Imejlovi predstavljaju još jedan udar na javni imidž Fejsbuka, posle dve godine skoro neprekidne krize i veoma je verovatno da će zainteresovati anti-monopolske komisije sa obe strane Atlantika, pošto se u njima razotkriva kompanija koja nastoji da agresivno koristi svoju trenutnu poziciju kako bi nastavila da dominira tržištem i prebacuje vruć krompir developerima i konkurenciji.

Britanski Komitet za digitalizaciju, medijsku kulturu i sport, koji je objavio dokumenta, istražuje Fejsbukove probleme sa zaštitom podataka u slučaju Kembridž Analitike. Predsednik ovog tela Demjan Kolins je u više navrata, bezuspešno, pozivao Zakerberga da svedoči pred komitetom.

“Smatram da postoji ozbiljan javni interes u objavljivanju ovih dokumenata", rekao je Kolins u sredu. "Ona pokreću važna pitanja o tome kako Fejsbuk koristi podatke korisnika, kakva je njihova politika u saradnji sa diveloperima aplikacija, i kako koriste svoju dominantnu poziciju na tržištu društvenih mreža.”

Komitet tvrdi da dokumenta. takođe, prikazuju da je Zakerberg bio voljan da blokira konkurentske aplikacije koje prete Fejsbukovoj dominantnosti. U jednom slučaju, njegov kolega je napisao da planira da odbije pristup Tviterovoj aplikaciji Vine nakon njenog lansiranja 2013. Zakerberg je kratko odgovorio "Da, samo napred".

Kompanija je takođe, navodno, imala i belu listu aplikacija - Netfliks, Lift, Hot or Not i AirBnB - koje su mogle da imaju pun pristup podacima prijatelja korisnika čak i nakon što je platforma 2014. isključila ovu opciju.

Dokumenta su zaplenjena prošlog meseca od Teda Kramera direktora Six4Three, američke kompanije koja tuži Fejsbuk na kalifornijskom sudu. Društvena mreža je mesecima pokušavala da dokumenta ostanu "zapečaćena".

Mejlovi, pak, su samo deo onoga što je upleteno u tužbu u Kaliforniji, i čitav kontekst trenutno nije moguće potvrditi. Fejsbuk, koji se u prethodne dve godine suočio sa velikim brojem kriza, tvrdi da ništa pogrešno i loše nije učenjeno.

“Dokumenta koja je Six4Three prikupio u svom slučaju bez osnova su samo deo priče i prezentovani su na varljiv način i bez dodatnog konteksta", rekao je portparol Fejsbuka za VICE News. “Stojimo uz promene učinjene na platformi 2015. godine koje su onemogućile korisnicima da šere podatke svojih prijatelja sa diveloperima".

Komitet je optužio Fejsbuk za šest stvari na osnovu dokumenata koje su zvaničnici zaplenili:

  • Kompanija je dozvolila pojedinim kompanijama pun pristup podacima pirjatelja nakon što je na platformi ova opcija onemogućena 2014 i 2015.
  • Povećanje prihoda velikih divelopera bio je jedan od ključnih povoda za izmene na platformi 2014. “Ideja povezivanja pristupa podacima prijatelja sa finansijskom vrednošću odnosa divelopera i Fejsbuka se u više navrata pojavljuje u dokumentima", navodi Komitet..
  • Iste izmene na platformi prioritizovale su potpuni recipocitet između Fejsbuka i divelopera, što znači da je Fejsbuk imao pristup svim podacima koje su prikupile aplikacije osim u slučaju poruka razmenjenih jedan-na-jedan i manjim grupnim porukama.
  • Fejsbuk je pokušao da sakrije činjenicu da nova politika za Android smarfonove dozvoljava kompaniji da prikupljaju podatke poziva i poruka korisnika.
  • Fejsbuk je istraživao koliko korisnici koriste mobilnu aplikaciju kako bi saznali koliko je ljudi skinulo aplikaciju, koliko često je koriste - ali navodno bez zbanja korisnika, navodi komitet.
  • Fejsbuk je zauzimao agresivnu poziciju portiv određenih aplikacija - poput zabrane pristupa .- što je dovelo do propasti tih biznisa.