Reklame
VICE vodič za sad i odmah

Ako iznerviraš Berghajn to može da te košta 50 hiljada evra

Legendarni noćni klub je dobio parnicu protiv proizvođača igre pod nazivom ’Bergnajn’.

pisao Jonas Grönvik
18 Novembar 2018, 7:00am

Fotografija: Bergnajn

Prethodno objavljeno na VICE Švedska

Pre dve godine, švedski dizajner igara Aleksander Kandiloros i njegove kolege, Joakim Bergkvist i Andre Forsblom, kreirali su igru kartama zasnovanu na Berghajnovoj čuvenoj striktnoj politici za ulazak. U ovoj igri, igrači se smenjuju na poziciji čuvenog šefa vratara ovog kluba, Svena Markuarda, i biraju koga će pustiti unutra na osnovu karata koje opisuju tipične goste kluba. Gosti dobijaju poene na osnovu svog društvenog statusa, a trik je u tome napraviti ispravnu mešavinu klabera, da bi veče bilo savršeno.

„Ako uspeš unutra da ubaciš medveda, na primer, dobijaš najveći mogući broj poena“, objašnjava Kandiloros. „Hipsteri su u redu, dokle god ne pustiš unutra previše njih. Pustiti turistu je jednostavno loše. Igra je osmišljena kao satira, zeza se sa klupskom kulturom i aurom koja okružje Berghajn. Najbolja grupa karata koju možeš da dobiješ zapravo su LGBTQ karte. Prava svrha igre je da se širi svest o LGBTQ kulturi“.

Nakon uspešne Kikstarter kampanje, tokom koje su ova tri prijatelja prikupila 7000 evra, izbacili su oko 1500 primeraka Berghain ze game, i rasprodali ih u odabranim prodavnicama u Švedskoj.

Na nesreću po njih, Berghajnu se ova igra nimalo nije dopala, pa su tužili dizajnere, tvrdeći da su naziv „Berghajn“ i svaki opis noćnog kluba zaštićene robne marke. Kandiloros i njegove kolege su uzvratili time da su oni zaštitili to ime u Švedskoj – ali kao ustupak, odlučili su da igru preimenuju u „Bergnajn“.

To nije bilo dovoljno za Markuarda i klub, koji su ih svejedno tužili, pa čak i podneli zahtev za zaštitu naziva „Bergnajn“. Ubrzo nakon toga, u novembru 2017, VICE je razgovarao sa Kandilorosom o ovom slučaju, koji je tada rekao da je siguran da će sud odlučiti u korist dizajnera.

To se nije dogodilo. Nakon godinu dana trajanja procesa, okružni sud u Geteburgu je prošlog četvrtka presudio u korist Berghajna, naredivši švedskoj kompaniji za društvene igre Beware of Ninja da do 29. novembra plati oko 46 hiljada evra na ime sudskih troškova i odštete Markuardu.

„Berghajn je učinio sve što je mogao da zabrani našu igru“, kaže mi Kandiloros. „Mi nismo želeli da se povučemo, i s toga smo je svejedno pustili u prodaju“. Objavivši svoju odluku na Fejsbuku, nakon što je Berghajn prvobitno prijavio grupu Kikstarteru, Kandiloros je napisao: „Nakon dve godine razvoja i testiranja igre, i nakon sedam meseci pretnji Berghajna, mi smo rekli ’ko ih jebe’, i poslali Bergnajn u štampu“.

1542209259458-1507709922338-171006-by-m-diesel
Aleksander Kandiloros. Fotografija: Matias Dizel

Markuandovi advokati su tvrdili da su dizajneri eksploatisali njegovo ime da bi bez njegove saglasnosti promovisali igru. Međutim, iz Beware of Ninja su tvrdili da je igrica satirična i da bi trebalo da potpadne pod zakon o slobodi štampe u toj zemlji.

Ali ovaj argument nije pridobio sudije. Prema presudi, svrha proizvodnje igre je bila zarada, i s toga slučaj potpada pod zakon o uređenju marketinga, a ne o slobode štampe.

„Naravno da je to bezveze“, priznaje Kandiloros. „To je apsurdno velika svota novca. Sada imam nedelju dana da prikupim novac, pre nego što slučaj pređe u ruke švedskih izvršitelja“. Momci su uložili žalbu, ali ipak moraju da plate kaznu do datuma koji je odredio sud, dok čekaju njegovu odluku.

1542285163531-berg
Karte za igranje koje opisuju tipične podgrupe berlinskih klabera.

Sud je takođe presudio da dizajneri objave odluku u Aftonbladetu, jednoj od najvećih švedskih dnevnih novina, kao kompenzaciju za 1.500 kompleta igre koje su već prodali. I konačno, sud je takođe naložio da svi primerci igre budu uništeni.


Pogledaj i:


Ali ipak, Kandiloros razmišlja o tome da pusti u prodaju novu verziju igre, za koju veruje da će ostati u okvirima zakona. „To će biti najekskluzivnija igra koju smo ikada napravili, sa ograničenim rokom koji će biti u prodaji, što će nam pomoći da povratimo nešto od novca“, kaže on. Šta god da se sledeće dogodi, malo je verovatno da će Kandiloros ikada ponovo biti pušten u Berghajn.

„Za klub koji je poznat po toleranciji i prihvatanju, mislim da je veoma korporativno s njihove strane da na nas pošalju vojsku advokata. To je čudan način da brane svoj andergraund imidž“.

Tagged:
Berlin
tužba
игра
Kazna
berghajn
bergnein