Reklame
vesti

Kada u Novom Sadu prijaviš korupciju, zapale ti auto

Novi Zakon o zaštiti uzbunjivača stupio je na snagu pre dve godine. Odmazde i dalje ne prestaju.

pisao Stefan Veselinovic
12 Oktobar 2017, 11:52am

Foto: Pištaljka.rs

Jaka eksplozija probudila je stanare novosadskog naselja Detelinara u noći između 10. i 11. oktobra. Zoranu Pandurovu, uzbunjivaču zaslužnom sa otkrivanje korupcije u inspekcijskoj službi u Novom Sadu, zapaljen je automobil ispred njegovog stana, javlja Pištaljka.rs.

- Mi u ovom trenutku prikupljamo sve informacije i releventne dokaze o okolnostima ovog događaja. Za sada mogu da kažem samo da je postupak u toku - kaže za VICE Jelena Stojanović, advokat Pištaljke i zastupnik Pandurova u ovom slučaju.

Povređenih, srećom, nije bilo, a u požaru je oštećeno još jedno vozilo.

Pandurov za Pištaljku kaže da nema dileme da mu je auto zapaljen zbog toga što je 2015. godine kolegenici Mariji Beretki 2015. godine pomogao da prijavi koruptivne radnje načelnika Uprave za inspekcijske poslove Vladimira Balabana i njegovog zamenika Dejana Šijaka. Oni su u julu 2017. godine zbog toga i smenjeni, a Balabanu se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja.

- Moram da priznam da sam se bojao da će se ovako nešto desiti. Pretili su mi preko društvenih mreža kada je objavljeno da smo Marija Bereta i ja dobili postupak pred sudom zbog odmazde koju smo trpeli zbog uzbunjivanja - rekao je Pandurov za Pištaljka.rs.

Viši sud tada je utvrdio da se Gradska uprava Novog Sada svetila uzbunjivačima jer su ukazivali na korupciju. Presudu u korist uzbunjivača grad Novi Sad morao je, po nalogu suda, da objavi u dnevnoj štampi, što je prvi put da se tako nešto dešava. To su ujedno i prve takve presude od stupanja na snaku Zakona o zaštiti uzbunjivača juna 2015. godine.

Tada smo i pisali o šestomesečnom vakumu u kome su se oni koji su dobili status uzbunjivača ostali bez pravne zaštite, do stupanja na snagu novog zakona. U pomenutom tekstu više uzbunjivača svedočilo je o pritiscima, pretnjama i odmazdama koje trpe zbog toga što su se usprotivili korupciji.

Zakon o zaštiti uzbunjivača na snazi je već dve godine. Pandurov i Bereta su prvi za koje je sud utvrdio da su trpeli odmazdu zbog toga što nisu ćutali o malverzacijama.

Međutim, zakon očigledno ne štiti od paljenja automobila na parkingu ispred zgrade.

- Inspektori su mi rekli da je vozilo poliveno benzinom, koji je posut sa vrha da se sliva preko šoferšajbne do motora. Šibiva je nađena na vrhu automobila. Kao bivši policajac znam da tako rade profesionalci jer na taj način kriminalci sebi ostavljaju vremena da pobegnu pre eksplozije - kaže Pandurov za Pištaljku.

Uz objavu presuda, Viši Sud u Novom sadu naložio je da se Mariji Beretki i Zoranu Pandurovu isplate novčane nadoknade zbog povrede časti i ugleda i pretprljenih duševnih bolova. Njih dvoje su sada svedoci u krivičnom postupku koji se vodi protiv njihovog bivšeg šefa Balabana.

- Žena i ja smo u strahu. Brinem i za Mariju, koju sam odmah upozorio da uradi sve što može da se zaštiti. Ona nema automobil, pa mogu samo da joj krenu na telo, čega se veoma bojim - rekao je Pandurov za Pištaljku.

Još na VICE.com:

Šta nije u redu sa ljudima koji u Srbiji prijave korupciju?

Istraživanje pokazuje da je korupcija u Srbiji stil života

Četiri pitanja za Vulina o tetki i lovi iz Kanade