Reklame
ZAMRZAVANJE JAJNIH ĆELIJA

Žene zamrzavaju svoje jajne ćelije zbog ’deficita’ obrazovanih muškaraca

Razgovarali smo sa istraživačicom koja stoji iza studije koja poriče da žene koje se odluče za veštačku oplodnju to obično čine da bi „očuvale“ svoje karijere.

pisao Kimberly Lawson
10 Jul 2017, 7:52am

Prema rezultatima jedne nove, za sada neobjavljene studije, na svetu jednostavno nema dovoljno obrazovanih muškaraca sa kojima bi žene tog statusa pravile decu. Zbog toga se žene odlučuju za zamrzavanje jajnih ćelija, izveštava istraživačica sa Jejla u svojoj prezentaciji na nedavnoj konferenciji Evropskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Ženevi, u Švajcarskoj.

Profesorka antropologije i međunarodnih poslova na Univerzitetu Jejl, Marša Inhorn, zajedno sa svojim koautorima, bila je zainteresovana za to da istraži zašto se sve više žena odlučuje za krioprezervaciju embriona (ili zamrzavanje jajnih ćelja). Angažujući učesnice sa osam klinika za veštačku oplodnju iz SAD i Izraela, antropolozi su sproveli intervjue sa 150 žena (114 iz odabranih klinika u SAD i 36 iz inostranstva), koje su već obavile jedan ciklus zamrzavanja jajnih ćelija, između juna 2014. i avgusta 2016.

Istraživači su utvrdili da veći broj žena ne „čuva" svoju plodnost zato što žele da se fokusiraju na svoju karijeru, što je uobičajeno objašnjenje. „Od početka je bilo jasno, ali na kraju je studija i potvrdila da je glavni razlog zašto ova grupa visoko obrazovanih žena zamrzava svoje jajne ćelije, obično krajem svojih tridesetih i početkom četrdesetih godina, to što nisu bile u stanju da nađu partnera koji bi se u suštini posvetio braku i zasnivanju porodice sa njima", kaže Inhorn za Broadly. „Gotovo u svim slučajevima, žene su mi rekle da su tokom čitavog procesa svog obrazovanja i karijera pokušavale da nađu životnog partnera, ali da se to do sada nije dogodilo".


Pogledajte film Materinstvo: Odloženo


U studiji se primećuje da je to „reakcija na sve prošireniji, ali malo pominjani rodni trend, da u obe zemlje broj obrazovanih žena sve više nadmašuje broj obrazovanih muškaraca". Drugim rečima, kaže Inhorn, „to je demografsko pitanje".

Ona istiže da podaci o popisu u SAD, koje je prikupio autor Džon Binger u svojoj knjizi Dejtonomija: Kako je dejting postao igra nejednakih brojeva, dokazuju da postoji sve veći disparitet u obrazovanju muškaraca i žena. Na primer, primećuje se u studiji, u gradovima kao što su Vašington i Majami, razlika između fakultetski obrazovanih muškaraca i žena je 49 i 86 procenata, tim redosledom (I Majami i Vašington su bili gradovi izabarani za ovu studiju).

„Zbog ovog nedostatka obrazovanih muškaraca za koje bi se udale, žene pribegavaju zamrzavanju jajnih ćelija, kao reakciju na 'deficit muškaraca'", navodi se u studiji. Skoro sve žene koje su učestvovale u ovoj studiji su heteroseksualke, i želele su da postanu udate majke. Žene su lamentirale o 'nepostojećim muškarcima' u svojim životima, gledajući na zamrzavanje jajnih ćelija kao na način da kupe vreme, dok nastavljaju (onlajn) potragu za posvećenim partnerima.

Inhorn kaže da se žene često osećaju kao da nešto nije u redu s njima, kada nisu u stanju da nađu partnera sa kojim bi zasnovale porodicu. Međutim, ova otkrića govore da „nisu žene problem", kaže ona. „Radi se o tome da bukvalno postoji oštar demografski disparitet za žene koje bi želele da budu sa obrazovanim partnerom".

Ona takođe primećuje da je mogućnost da zamrznu svoje jajne ćelije mnogim učesnicama dala osećaj moći. „Skoro svim ženama sa kojima sam razgovarala je bilo drago što su to učinile. Imale su osećaj da im je to dalo određenu količinu kontrole, na neki način ih umirilo, i zapravo uklonilo osećaj očajanja kada je u pitanju traženje partnera, kao i osećaj pritiska da im biološki časovnik otkucava".

„Žene su stvarno govorile da im je to dalo osećaj moći", nastavlja Inhorn, „Ali problem je u rodnim odnosima i obrazovanju, a niko to zaista ne proučava, niti govori o činjenici da su žene pretekle muškarce. Divno je što su žene sve obrazovanije, ali to stvara i određene probleme koji nisu dovoljno dobro istraženi".

JOŠ na VICE:

Klinike za matične ćelije uništavaju ljudima živote

Vodič kroz menstruaciju za muškarce

Sociopate su šarmantne, manipulativne i fantastične u krevetu