EthicalDrvgs, aka Fine China, performing at trans inclusive strip night Jolene at Cheetahs in Los Angeles
Autor svih fotografija Erik Karter.
Seks

Ovako izgleda seksi trans-inkluzivno striptiz veče u Americi

"Hustlers" nema veze sa Džoulin, događajem u kome i cis i trans performeri slave lepotu svih vrsta rodnog eksperimentisanja.
25 Jun 2020, 10:45am

Večeri u striptiz klubovima obično ne počinju političkim govorima. Ipak, Jolene, prvi trans-inkluzivni događaj koji vodi trans osova u Los Anđelesu u noćnom klubu Cheetahs, počeo je ozbiljnom porukom. Bela Batori, borkinja za prava seksualnih radnika i jedna od cisrodnih organizatora ovog događaja, pozvala je publiku u ovom neonskim svetlom osvetljenom baru da svoj akrtivizam podignu na viši nivo od prostog kačenja sadržaja na društvene mreže, time što će trans ženama dati “mogućnost zaposlenja, ili mogućnost da jebeno imaju krov nad glavom,“ kao i “donacijama na njihovo ime.“ Tokom njenog govora, plesačice su nizale imena trans žena koje su ubijene tokom 2019. godine.

A kada se ovaj otrežnjujući govor završio, počeo je eskapistički spektakl koji je uključivao izazovne plesove uz “Fuck It I Love You” Lane del Rej, kao i ekstravagandni set uz Prodidžijev hit “Firestarter” koji je mirisao na lak za kosu. Publika je takođe oslikavala diverzitet i entuzijazam izvođača - i baš kao što je Batori rekla, veče poput ovog je samo jedan od aspekata u borbi protiv sistematskog nasilja, a Džoulin je uspešni model koji pokazuje da je moguće postići mnogo inkluzivniji nivo u seks industriji. Ovo veče privuklo je eklektičnu klijentelu: LGBTQ ikonu Bak Ejndžel, strejt muškarce i crnkinje - svi su želeli da podrže ove plesačice. Prvi red bio je prepunjen kvir ljudima koji su zasipali binu kešom i oduševljenjem.

Avery St. Germaine, performerka, priprema se u bekstejdžu.

Od prve ovakve večeri u junu, Džoulin, veče koje je ime dobilo po hitu Doli Parton, postajalo je sve popularnije - Dita fon Tiz pucala je iz puške koja ispaljuje novčanice u toku jednog događaja u julu, a organizatorima se stalno javlja sve veći broj performera kako bi možda dobili mogućnost da se pojave na ovoj bini. U svojoj fetiš prodavnici, Demask DTLA, Batori je rekla da organizatori prave radionice za manje iskusne plesačice kako bi jednog dana možda mogle da “osnuju sopstvenu jebenu Džoulin.“

Chanel nastupa na Džoulin.

Ova industrija, već poznata po tome što nije otvorena za sve, postala je još teža za pristup osobama koje nisu bele, cisrodne ili vitke. Kalifornija ima zakone protiv seks trafikinga, a Vrovni Sud u Kaliforniji već je donosio presude koje prisiljavaju noćne klubove da stripere posmatraju kao zaposlene, što je rezultiralo otpuštanjima i incidentima povezanim sa krađom isplata. Misija koju imaju organizatori događaja Džoulin je da izvođačima pruže bolje mogućnosti i odgovarajuće uslove za rad. Remi Solomon, koja drugi put prisustvuje ovom događaju, posebno kako bi slavila LGBTQ zajednicu i pružila podršku izvođačima, kaže da ne razume zbog čega je film Hustlers dobio toliku pažnju. “Ukoliko vam se svideo ovaj film, definitivno treba da date novac,“ kaže ona.

Jaci, takođe performerka.

Plesačice koje su imale osećaj da i nisu dobrodošle u drugim klubovima sada nastupaju na Džoulin. Ejvri, crnkinja koja pleše na ovom događaju, priseća se kako su je u mnogim klubovima u Los Anđelesu odbili kada se pojavila na njihovim audicijama. Šanel, trans plesačica, kaže da je Džoulin drugačiji događaj u odnosu na Divas, trans noćni klub u San Francisku koji je zatvoren ove godine, gde je zaposlena bila samo zbog toga što je transrodna; u heteroseksualnim klubovima, to se obično krije. Džoulin, kaže ona, za cilj ima “zabavu, dobar odnos prema plesačicama, i stvaranje dobre zabave.“

Džejn u bekstejdžu.

EthicalDrvgs, trans žena koja i nastupa kao Fine China, osmislila je i organizovala ove večeri. Sa cirkon suzama ispod očiju, ona je plesala uz “Karma Police” benda Radiohead i očarala sve prisutne. Performeri na Džoulin su kako cisrodne, tako i transrodne osobe. EthicalDrvgs kaže da ona stvara prostor u kome “vam može biti privlačan bilo ko, a da ne morate zbog toga da se osećate na neki način,“ kao i da “ljudi mogu da ostave socijalne stigme na ulazu, i da dopuste sebi da žive sopstvenu istinu.“

Prema podacima Kampanje za ljudska prava, od 2013 do 2018, prijavljeno je 128 slučajeva “anti-transrodnog nasilja sa fatalnim ishodom.“ Osamdeset odsto žrtava su trans žene koje nisu belkinje. Nasilje usmereno protiv trans osoba često je povezano sa muškarcima koji se bore sa svojom transamorijom. Edison Rouz Vinsent, osnivač servisa za podršku LGBTQ osobama Break The Binary, kaže da ova stigma potiče iz osećaja da transamorija čini muškarca “manje muškarcem, inferiornim, pa čak i vrednim ismevanja.“

Veronika Mari u toku nastupa.

U ovom klubu ranije se dešavalo veče posvećeno trans osobama, ali ga je vodio cisrodni muškarac, a nosilo je uvredljiv naziv —Tranny Strip— koje je transamoriju kategorizovalo kao riskantni fetiš. Kada je EthicalDrvgs počela da pleše u okviru Tranny Strip 2019. godine, bila je inspirisana da stvori sopstvenu proslavu trans i plesačica koje se ne identifikuju rodno. Prošlog aprila, ona je osnovala Girls Like Us— kabare veče u kome su nastupale femme izvođači iz svih delova rodnog spektra. EthicalDrvgs se onda udružila sa Batori i instruktorkom poldensa Džordan Kensli kako bi napravile Džoulin, što je, po Kenslinim rečima, pretvaranje “sramote“ u “šljokice - koje sijaju svuda, kao vilinska prašina.“

Oniks Blek u toku svog performansa.

Erika Soliter i Elis izvode gimnastički duet, uvijajući se oko šipke uz elektronsku numeru. Mnogi prisutni poznaju lično ove plesačice. Adam, dvadesetogodišnjak, nosi svetlu odeću sa geometrijskim printom i ima nekoliko pirsinga, a već je bio dva puta na Džoulin nastupima, kako bi gledao svoju prijateljicu, plesačicu Melis. On provodi veče sa svoja dva prijatelja u prvom redu, smeju se, bacaju novčanice i uzvikuju, “Ovaj performans je kao sa neke druge planete!”

Plesačice na Džoulin večeri.

Oniks Blek, plesač sa višegodišnjim iskustvom, nastupa samo na večerima kao što su Džoulin i Teaseher, zbog toga što se bave slavljenjem LGBTQ osoba koje nisu isključivo bele. Kao gej crnac, Yung Pole Master uzbuđen je da pleše na događaju koji se suprotstavlja zapadnoholivudskim standardima o belom gej maskulinitetu. “Mi unosimo svetlo u okruženje koje obično nije puno dobre energije,“ uzviknuo je on nekoliko minuta nakon svog zapanjujućeg performansa na šipki, koji je uključivao i trenutak kada je vojim visokim štiklama sa platformom dodirnuo plafon.

Yung Pole Master.

"Svakoga dana mi radimo u klubovima kako bismo zaradili novac od koga ćemo preživeti. Ovo veče je ipak prevashodno posvećeno zabavi i performansu koji se dešavaju uživo na bini,“ kaže Ejveri.

Onyx Black nastupa na Džoulin.

“Mi vraćamo u modu staromodni Holivud - samo na najinkluzivniji način", kaže Solitaire.

Jolene

Cheetahs je primarno heteroseksualni prostor, ali postoji određeni etos integracije kada se radi o Džoulin večerima. Fin, jedna od prisutnih je rekla, “Kada se radi o Džoulin večerima, važno je to što nisu isključivo namenjene kvir osobama - radi se o prepoznavanju toga da su kvir osobe prosto ljudi; ne moraju nužno biti odvojena grupa.“

Avery St. Germaine na Džoulin večeri.

Plesači na Džoulin večeri gaje snažan timski duh. Kako veče prolazi, oni pomažu jedni drugima da prikupe bakšiš, da se pripreme u bekstejdžu, ali i da se bezbedno vrate kući.

Izvođači na Džoulin večeri.

EthicalDrvgs kaže, “Sanjam o tome da otvorim mesto za LGBT osobe koje će voditi neko iz zajednice, a ne neko ko želi da eksploatiše kvir osobe.“ Za sada, ona neumorno radi na stvaranju raznolike mreže stripera. Trans izvođač Rajder Monro oseća da je položaj trans žena ipak sve bolji. “Ukoliko nešto nije u redu, mogu da progovorim znajući da će me neko čuti i da neće svi biti protiv mene,“ kaže ona. Na Džoulin večerima, marginalizovani plesači mogu nastupati pod sopstvenim uslovima.

Lejla Džejms na Džoulin večeri.

Irina, rodno fluidna osoba iz publike, nabasala je na ovaj klub slučajno, i priča oduševljeno uz širok osmeh: “Videti druge ljude koji su u različitim stadijumima svoje tranzicije daleko je privlačnije nego gledati samo strejt, cisrodne osobe. Interesantnije je; daleko više seksi i uzbudljivo.“ Na jedno veče, u neonskim svetlom osvetljenom kutku Holivuda, bilo da prazne svoje novčanike kako bi dali bakšiš, bilo da aplaudiraju performerima, ili da uživaju u privatnom plesu, publika je oslobođena socijalnih stigmi koje nalažu čemu se treba diviti, i kada će nam se drugi diviti. Oni uživaju pokriveni vilinskom prašinom.

Pratite Daniela Spilbergera na Tviteru.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE US.