Napadi na novinare

Pretučeni novinar iz Banjaluke za VICE: Jasno je da sam napadnut zbog posla

"Novinari su u svakom stabilnom društvu psi čuvari demokratije. Psi dobiju po glavi često, ali sami smo birali poziv," kaže Vladimir Kovačević za VICE.
28 Avgust 2018, 9:11am
Sve fotografije posredstvom sagovornika

Novinar BN televizije Vladimir Kovačević koji je u nedelju teško pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo, trenutno se oporavlja i za VICE kaže da je jasno da napad na njega ima veze sa poslom koji radi.

- U nedelju navečer sam brutalno pretučen po povratku sa posla ispred zgrade u kojoj živim. Dva muškarca su me napala sa šipkama na razvlačenje i izudarali po glavi i tijelu. Zatim su otišli, a ja sam završio na hirurgiji. Ne znam ko su napadači jer u brzini nisam uspio mnogo da vidim, a oni su bili djelimično maskirani. Ali jasno je da napad ima veze sa poslom koji radim - kaže Kovačević za VICE.

Napadnut je nakon što je na banjalučkom Trgu Krajine pratio skup "Pravda za Davida", koji se održava svako veče od 26. marta - protest se održava zbog ubistva mladića Davida Dragičevića, čiji roditelji tvrde da su u njegovu smrt umešani pripadnici policije Republike Srpske - i sa kojeg svako veče ima direktno uključenje u centralni Dnevnik TV BN.

Predsednik RS Milorad Dodik osudio je napad na Kovačevića, ističući da je takvo nešto nedopustivo, ali Kovačević kaže da Dodik indirektno snosi veliku krivicu za ovakvo stanje.

- Pohvalno je što je Dodik izrazio zabrinutost i osudio napad, ali bojim se da on indirektno snosi veliku krivicu za ovakvo stanje. Ne mislim da on nekome naređuje da napada novinare. To nipošto. Ali svojim medijskim nastupima - možda i nesvjesno - štiteći svoju politiku novinare targetira kao izdajnike, što je vrlo opasno jer njegova riječ kod dobrog dijela stanovnika ima veliku važnost. Neko njegove izjave može protumačiti kao dozvolu na linč što se sigurno i dešava - kaže Kovačević za VICE.

Govoreći o svukupnoj medijskoj slici u RS i BiH, gde se od početka godine desilo nekoliko napada na novinare Kovačević ističe da je opasno raditi posao "kako treba".

- U načelu niko ne upada u medije i ne zabranjuje njihov rad, ali se iz vrha vlasti stvara slika da su novinari izdajnici interesa RS, a stvarnost je potpuno drugačija. Novinari su najveći zaštitnici interesa RS. Malo je velikih medija koji su potpuno nezavisni od stranke na vlasti ili pojedinaca bliskih njima koji novcem kontrolišu mnogo medija - kaže Kovačević.

Upitan da li se plaši i šta su njegovi naredni koraci za VICE kaže:

- Ja nastavljam svoj posao kao i do sada. Republika Srpska zaslužuje da bude mnogo bolja nego što je sada jer su je stvarali naši očevi. To se može postići demokratizacijom društva, a novinari su u svakom stabilnom društvu psi čuvari demokratije. Psi dobiju po glavi često, ali sami smo birali poziv - opisuje Kovačević svoj posao.

U Banjaluci je u ponedeljak održan protest podrške Kovačevću kom je prisutvovao veliki broj novinara iz RS. Okupljanje je organizovano, simbolično, u 5 minuta do podneva, a pre toga održana je konferencija za medije na kojoj su Kovačevićeve kolege poručile da očekuju od policije da što pre pronađe počinioce, i dala im je rok do kraja nedelje da izađu sa onim što su do sada otkrili.

Reklame