NASA otkrila šokantno topljenje leda na Antarktiku posle rekordno visokih temperatura

Nove fotke sa Antarktika beleže posledice najvećeg talasa visokih temperatura i pokazuju rapidno topljenje leda na jednom od tamošnjih ostrva.
05 Mart 2020, 3:25pm
Eagle Island snimci iz satelita
Eagle Island satelitske slike Feb 2020. Image: Joshua Stevens/Landsat/USGS 

Pre dve nedelje, temperatura na Antarktiku skočila je na čak 18.3°C(64.9°F), što predstavlja najtopliji talas ikada zabeležen na ovom kontinentu. NASA je objavila alarmantne fotke masivnog topljenja ledenih površina uzrokovanonog netipičnim skokom temperature za ovo podneblje, koje se dogodilo u periodu od 5 do 13 februara.

NASA je uspela da zabeleži prizor satelitom, a snimci prikazuju stanje na ostrvu pre i posle otopljenja u trajanju od devet dana na kojima je usled topljenja leda otkriveno više zelenih površina. Snimljena teritorija je 40 kilometra udaljena od baze NASA-e, gde su posledice rekordno visoke temperature zabeležene.

Kako su visoke temperature napredovale, ostrvska ledena površina se povlačila i voda koja se nakupljala topljenjem se sakupljala u udubljenjima koji pokrivaju nešto više od 2,5 kvadratna kilometara. Otopio se snežni prekrivač debljine 10 santimetara, a četvrtina toga se otopila 6. februara, na dan kada je izmerena najviša temperatura. NASA procenjuje da je ovaj toplotni talas uzrokovao topljenje 20 posto snežnog pokrivača cele regije ostrva.

“Nisam nikada video da se jezera stvaraju ovolikom brzinom zbog topljenja leda na Antarktiku,” rekao je u zvaničnom saopštenju NASE Mauri Pelto, glaciologičar na Nichols Univerzitetu koji je izučavao toplotni talas. “Ovakve stvari se viđaju na Aljasci ili Grenlandu, ali ne na Antarktiku.”

Toplotni talas je bio posebno intenzivan ove godine zbog atipičnih šablona promene vremena na obalama Južne Amerike. Na temperaturnom vrhuncu ovog talasa, Antarktik je bio topliji od Floride. Naučnici očekuju da ovo postane učestala pojava zbog uplitanja ljudskog faktora u klimatske promene.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US.