ALL PHOTOS BY SAMANTHA FRIEND

Princeze, superheroji i prve trans lutke na Sajmu igračaka u Njujorku

I industrija igračaka se ukrcala na voz nostalgije i savremenosti.

|
04 mars 2017, 7:00am

ALL PHOTOS BY SAMANTHA FRIEND

Svake godine na Sajmu igrački u Njujorku, proizvođači lutaka, figurica i ostalih dečijih mamipara nasrnu  na Menhetn da bi predstavili najnovije proizvode. Nema baš previše dece na Sajmu na kome se mešaju novinari i razni tipovi iz industrije da bi videli najnovije sprave, lutke i plišane mede. Slučajni prolaznik može da oseti nostalgiju za detinjstvom, ali i da bude zaslepljen prizorom plastičnih igračaka koje sjaje pod vrelim reflektorima.

Puno je princeza i još više superheroja, ali je ove godine kompanija Toner Dol prvi put predstavila lutku napravljenu po  Džez Dženings, transrodnoj tinejdžerki koja je postala prava zastupnica LBGTQ prava i slavna ličnost na Instagrama. Ova igračka je prva lutka u masovnoj prodaji koja je zasnovana na trans ženi. 

Fotografkinja Samanta Frend, koja često snima tematske parkove i druge čudesne igračke i  predmete napravljene od plastike, otišla je na sajam da slika lutku Džez, prvu igračku trans zajednice, ali i da zabeleži bizarne trenutke ovog godišnjeg skupa.

Više na VICE
VICE Kanali