Emi nagrade

Kada će 'Billions' dobiti Emi nagradu koja im pripada

Ova Showtime serija je među najboljim TV dramama. A gde joj je onda Emi, jebote?
17 Jul 2018, 5:47am
Chris Pizzello/Invision/AP; Showtime

Tekst je prvobitno objavljen na VICE US.

Prošlog četvrtka, objavljene su nominacije za dodelu Emi nagrada 2018. Na žalost svih nas kojima je stalo do televizijske umetnosti, "Billions“ su ponovo preskočili. Treća sezona ove Showtime drame je nedavno završena; u njoj legendarni Pol Đijamati glumi Čaka Roudsa, javnog tužioca Južnog okruga države Njujork, odlučnog da stane u kraj Bobiju Ekslrodu (Demijan Luis), milijarderu i berzanskom mešetaru koji bez oklevanja krši sva pravila igre. Začkoljica je u tome što Roudsova supruga Vendi radi za Ekslroda kao terapeut zadužen da zaposlenima preko psihoanalize pomogne da ostvare što veći profit.

„Billions“ pričaju priču o dva beskrupulozna genijalca i njihovim zapetljanim planovima na ivici zakona kojima pokušavaju da razreše lični animozitet. Serija je prepuna poetičnog, akademskog dijaloga, što je uzdiže iznad prosečne TV drame: scenario je pametan koliko i likovi kojima se bavi. Đijamati nastupa divlje, izražava se u grandioznim alegorijama. Dijalog mu je nezaboravno kitnjast, kakav se viđa samo u prestižnoj televiziji najvišeg reda: "Pravi matador ne pokušava da ubije svežeg bika. Čeka da mu se prvo pusti krv nekoliko puta“, objašnjava Rouds u pilot epizodi. "Biti proračunat nije osobina vredna prezira. To je strateško sredstvo. Ja ga koristim često i ponosito“, kaže u trećoj sezoni.

Oba lika su duboko upletena u svoje nezamislivo beskrupulozne zavere koje grade jedan protiv drugoga, a radnja „Milijarda“ se odvija u svetu ne tako različitom od našeg – samo ima bolji scenario. Pozitivnih likova nema, sve antiheroj do antiheroja, a razlike su u nijansama. Đijamatijev lik radi na ovoj strani zakona, naizgled legalno, i bori se protiv bogataškog šljama, ali toliko je korumpiran u toj borbi da nije sasvim jasno za koga ti treba navijati.

U neku ruku, gledalac navija za svakoga. Tu je Tejlor, Ekslrodov genijalni polno ne-binarni štićenik nezaboravnih citata poput: "Zašto imati dovoljno para da svakog možeš da napušiš ako nikad nikog ne napušiš?"; Dolar Bil, broker i stipsa koji potajno živi dvostruki život; Ari Spiros, nepodnošljivi kofeinski snob i bivši istražitelj u Komisiji za hartije od vrednosti, kog Ringer opisuje kao "najgenijalniji TV lik kog ćete ikada mrzeti“.

"Billions“ nisu baš kulturna senzacija u rangu "Igre prestola“, što samo znači da je još zabavnije biti kultni sledbenik ove serije – kad god naiđem na nekog ko je gleda, obožava je ništa manje nego ja. Ali dosta smo bili opskurni. Dajte više tu Emi nagradu, jebote, ili bar nominaciju.

Reklame