Reklame
stanovi

Vodič za brucoše: šta oglas za stan govori o tvom budućem gazdi

Ponekad više nego sam stan.

pisao Iva Parađanin
18 Avgust 2017, 2:45pm

Foto: VICE Srbija

Na izmaku je i poslednje leto pre početka fakulteta. Upisao si se, dogovorio sa kim ćeš da živiš i dobro istražio sve što kao brucoša može da te snađe u Beogradu. Sada je na redu onaj mukotrpniji deo posla koji spada u jednu od najstresnijih situacija koje će te snaći u životu: selidba i traženje stana.

Ovo zaista može postati noćna mora s obzirom na to da su oglasi prepuni lažnih informacija, rupčagi od stanova i agencija koje samo gledaju da te opelješe. Naoružaj se strpljenjem i pomiri se sa činjenicom da ćeš u narednom periodu gledati bar tri stana na dan dok ne naiđeš na nešto što ti odgovara.

Ukoliko ti naša ovonedeljna ponuda stanova nije bila od pomoći, rešili smo da pomognemo da u startu eliminišete neke oglase koje u pojedinim rečima otkrivaju osobine gazdi koje nisu baš poželjne. Jedan veliki i važan savet je: Izbegavajte sve oglase u kojima se stan izdaje "isključivo" određenoj grupi ljudi. U nastavku slede oglasi koji o gazdama otkrivaju verovatno više nego sami stanovi. Oglase pod ruku i srećno.

IZDAJEM STAN PORED GROBLJA SAMO STUDENTKINJAMA - STEPEN VEROVATNOĆE DA JE GAZDA MATORI PERVERZNJAK

Čim oglas počinje sa "Samo studentkinjama" ili "Isključivo devojkama" odmah znajte da nešto tu nije u redu. Gazda kome je bitno da budete ženskog pola, a u blizini čijeg stana se nalazi groblje, nema časne namere. Muškarci će ređe naići na slučaj gde se stan izdaje "isključivo muškarcima", ali devojke, bolje budite obazrive oko ovakvih oglasa i dobro ispitajte zašto je gazda rešio da stan izdaje isključivo vama. Ukoliko se ispostavi da vaš gazda jeste serijski ubica, neće vam pomoći ni internet konekcija koju je naveo u oglasu.

IZDAJEM STANO ISKULJUČIVO SAMCIMA - GAZDA VEČITI NEŽENJA, BISEKSUALAC, NIKAKO DA NAĐE PRAVU-PRAVOG

Ovde su namere više nego jasne. Gazda je probao sve. Od sastanaka na slepo, izlaženja pa do Tindera, ali mrka kapa. Zašto se onda malo ne bi igrao sudbine? Šta ako baš onaj pravi ili prava zakucaju na njegova vrata u potrazi za krovom nad glavom? Njegov stan nalazi se odmah ispod vašeg, ili je čak u istoj kući sem što vi imate zasebni ulaz (od kog on, naravno, ima ključ). Počeće sa pozivima za kafu, a onda će mu sve češće faliti kašičića šećera, brašna i jaja po koje će dolaziti kod vas. A onda će mu zafaliti i fen. I šrafciger. I topli zagrljaj u sred noći.

Ukoliko ste samac ili "samica" željna avanture i verujete u ljubav na prvu kiriju, ovo je gazda za vas.

IZDAJEM STAN ISKLJUČIVO OZBILJNIM OSOBAMA - GAZDA OZBILJNI SMARAČ

Gazda koji ne voli pušače, kućne ljubimce, usisavanje posle pet popodne i smeta mu ako se tuširate više od jednom dnevno. On bi želeo da osoba koja će živeti u njegovom stanu ne puši, ne pije, piše levom rukom i veruje u Boga. Njegov daljinski je umotan u najlon, kao i većina predmeta u stanu. Deca ne dolaze u obzir, kao ni mačke, a da ne pričamo o tome da vam neko slučajno, ne daj bože, dođe na kafu ili večeru. Pre nego što vam dopusti da živite u njegovom stanu, Gazda Smarač će vam dati test ozbiljnosti na koji ne smete da date nijedan netačan odgovor. Samo za ozbiljne igrače.

IZDAJEM STAN, MOŽE SVE - GAZDA CAR, NE PROPUŠTAJ

Ovo je takozvani "može" gazda. Na skoro svako pitanje odgovoriće ovom rečju. Kašnjenje kirije kod njega je okej, jer on sve razume. Može i pas i mačka i zmija i tarantula, njemu je samo važno da neko živi i održava njegov stan. Može da prespava i devojka, može i žurka do ujutru, a može i da plati majstora za bojler. Zaokruži ovaj oglas i pozovi, odmah!

IZDAJEM STAN, NEKOLIKO KIRIJA UNAPRED - GAZDA "POŠTENI BIZNISMEN" U DUGOVIMA

Tip je u očiglednoj panici. Scenariji na koji je zapao u tolike dugove su brojni, ali novac mu je hitno potreban. Ima izuzetan strah od muškaraca, jer se tripuje da bi mogli da ga provale, ili da ga kontaktira tip kome duguje toliki novac. Zbog toga spas nalazi u ženama. Zaposlena žena će mu dati dvanaest rata unapred. Studentkinja neće sigurno, a učenica mu se neće ni javiti. Zapravo, nijedna normalna žena mu se neće javiti.

IZDAJEM STAN, SAMO LUKS - GAZDA AKO SLOMIŠ NEŠTO NAJEBAO SI

Uložio je mnogo u stan. Sve lepo stoji u opisu oglasa, stan je prava bombonica. Hteo je da ugradi i roletne na daljinski, ali bi to već bilo previše jer je stavio gipsane lavove kod lifta. Čovek je kul i sve sa njim možete da se dogovorite. Ne napinje za kiriju, bitno je samo da mu svakog meseca platite. Stavio je blindirana vrata da biste se vi osetili sigurno, ali i kako bi sačuvao inventor. Ali ako samo nešto pokvarite ili slomite, najebali ste. Žurke – može. Kućni ljubimci – bez problema. Međutim, bude li nešto falilo staklenoj prizmi ili halogena rasveta počne da treperi, spremite se za sudsko ganjanje.

IZDAJEM STAN U KNEZ MIHAILOVOJ, 50 KVADRATA ZA 150 EVRA MESEČNO - GAZDA KOJI NE POSTOJI, KAO NI STAN

Nažalost, ovakvi oglasi su uglavnom maslo bezboraznih agencija koje samo gledaju kako da ti izmuzu što više para. Naime, one izmisle stanove i obećaju ti da će ti ih pokazati ukoliko prvo sklopiš ugovor sa njima na određenu sumu. Nakon što te opelješe, najčešće izjave da se stan od milion kvadrata u strogom centru grada za samo sto evra izdao baš nekoliko minuta pre. Moša.

Još na VICE.com:

Mladi u Beogradu koji žive sa roditeljima

Pet sranje stanova u kojima ćeš živeti u dvadesetim

Nedeljna ponuda stanova: 'Hvala ti bako' i život u lokalu

Tagged:
studenti
beograd
kirija
Oglasi
brucoši
Izdavanje stanova