Reklame
протести

Suzavac, Molotovljevi kokteli, luk i strele: Kako se Univerzitet u Hong Kongu pretvorio u ratnu zonu

Demonstranti pokušavaju generalnim štrajkom da parališu grad, dok se u kampusu vodi pravi mali rat.

pisao David Gilbert
13 Novembar 2019, 10:25am

Foto: AP Photo/Kin Cheung

Kampus najvećeg Univerziteta u Hong Kongu pretvorio se u ratnu zonu u utorak uveče. Policija je u pokušaju da rastera studente koristila suzavac i palice, a oni su odgovorili vrlo organizovano - paljenjem automobila i ispaljivanjem raznih predmeta ka specijalcima.

Bitka na Kampusu je trajala više sati, a završila se petnaestominutnim upadom specijalaca na Univerzitet. Demonstranti su pre toga zasipali policiju velikim brojem opasnih predmeta sa razdaljine - molotovljevim koktelima i kamenjem, a neki od njih bili su naoružani i sportskom opremom, kopljima i strelama sa obližnjeg atletskog stadiona. Nije poznato da li su neki policajci povređeni tim predmetima.

Sukobi na Univerzitetu zaokružili su napet dan u kojem su demonstranti pokušali da organizuju generalni štrajk i parališu Hong Kong, nakon višemesečni prodemokratskih protesta.

Više hiljada radnika u gradskoj upravi pridružilo se masovnom protestu u vreme pauze za ručak u centru finansijskog kvarta, blokirajući saobraćaj betonskih preprakama. Demonstranti su još jednom zatražili demokratske promene i pokretanje istrage o policijskoj brutalnosti u Hong Kongu. Masa je rasterana još jednom velikim količinama suzavca.

Protesti su se iz radnog vremena prelili u večernje sate kada je došlo i do blokade nekoliko metro stanica i ulica u centru grada, uz konstantne sukobe sa policijom.Organizatori su ovonedeljnu akciju nazvali Operacija Zora i ona podrazumeva svakodnevne proteste manjih grupa demonstranata koji na više lokacija počinju u 7 ujutru. Protesti su organizovani preko zaštićene mesedćing aplikacije Telegram.

"Moramo da nastavimo sa ovim zamahom i pretvorimo ga u novu naviku građana", stoji u poruci koju su dobili demonstranti. „Poslovno srce sistema neće moći da izdrži ove napade radnim danima na duži period.“

Ponedeljak je bio najopasniji dan u prvih šest meseci protesta, pošto je jedan demonstrant upucan u stomakod strane policije i to dok je radio Facebook live. Njegovo stanje je posle operacije stabilno, ali je uhapšen u bolnici nakon operacije. Policija je istovremeno stala u odbranu kolege koji je pucao u studenta.

Iste večeri jedna osoba je zapaljena na ulici nakon rasprave o nacionalnosti i nacionalnom identitu sa demonstrantima. On je i dalje u kritičnom stanju. Policija je saopštila da je tog dana uhapšeno 260 demonstranata, čim je broj uhapšenih porastao na 3,560, dok je u blonicu primljeno njih 128.

Troje demonstranata ranjeno je vatrenim oružjem u poslednjih mesec dana. Zvanični Peking izrazio je kroz štampu divljenje zbog uzdržanosti snaga reda u Hong Kongu, podsećajući da lokalni ustav dozvoljava intervenciju kineskih vlasti ukoliko je to potrebno.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US.

Tagged:
Hong Kong
Κina