Reklame
Sport

Specijalni pobednik dana: Južna Koreja!

Jel'te, kako se na nemačkom ono kaže "danas svako igra fudbal"?

pisao Miloš Jovanović
27 Jun 2018, 4:47pm

youtube screenshot

Uopšte nisam imao plan da vam se obraćam u ovo vreme dana. Danas je sve trebalo da protekne po planu, da Šveđani odsmrde svojih 0-0 sa Meksikom i da Nemci rutinski iskecaju Korejance, i da se onda mi na miru ložimo na tihoj vatri sve do početka utakmice sa Brazilom. Ali fudbal...

Fudbal je jebeno čudo.

Kada je Nemačka pre neki dan izbacila Švedsku slobodnjakom Tonija Krosa u devedeset i petom minutu, hteo sam da eksplodiram. Branili su se Skandinavci kako su znali i umeli, ali sreće nije bilo. Da li je to sreća? Danilo Bata Stojković, tj. njegov lik iz Ko to tamo Peva, bi vam sad rekao da to nije sreća nego poslovična nemačka efikasnost. To je, kaže, već sve bilo viđeno. Znali smo da će ući. Rutina. Gari Linekerov citat. I sve što uz to ide.

E pa, izgleda da i čuda imaju ograničeni rok trajanja. U prilično nadrealnom mundijalskom popodnevu prvo je Švedska obrisala patos sa Meksikom 3-0, a onda je meksička agonija najednom prerasla u odu radosti kad je iz Kazanja stigao aber da je Južna Koreja - da, da, JUŽNA KOREJA - zabila dva komada Nemcima u zaustavnom i tako ih ceremonijalno poslala kući. Južna Koreja 2, Nemačka 0. Eh, pročitajte ovo još par puta dok vam ne uđe u glavu.

Stavimo neke stvari ovde u perspektivu. Kada je Nemačka poslednji put ispala u prvom krugu jednog svetskog prvenstva u fudbalu, konjska zaprega je još uvek bila legitimno prevozno sredstvo u većem delu sveta, na čelu naše zemlje bio je kralj, a na čelu nemačke jedan austrijski moler sa velikim ambicijama. Osamdeset godina nakon događaja iz 1938, kada je Rajh ispao od Švajcarske na penale u Parizu, jedna nova generacija Nemaca ide kući podvijenog repa.

Ja bih sad jako voleo da vam složim par viceva ovde o tome kako Nemci istorijski loše prođu kad puni entuzijazma krenu put Rusije, ali ću se zaustaviti ovde i sad. Pozabavimo se pre svega fudbalom. Ova Nemačka je, prostim jezikom govoreći, još pre četiri godine prešla igricu i došlo je do zasićenja, koje se ogledalo u neverovatnoj indisponiranosti ključnih elemenata. Tomas Miler, čovek kojem su falila dva gola da stigne Miroslava Klozea, jedva da se i video na ovom turniru. Još gori je bio prvi napadač Elfa Timo Verner, a ostali su se isticali samo na kašičicu.

Nemcima kvaliteta nije falilo ni pod razno, ali im je falila glad za trofejom. Generacija koja je 2014. osvojila "Boginju" u Brazilu bila je orna da vrati primat nemačkom fudbalu, da se njihova himna ponovo čuje dok oni stoje na podijumu. Sada, činilo se da ih odbrana titule uopšte nije interesovala. Odigrali su prilično mlitave pripreme, u kojima su stigli i da izgube od Austrije i na jedvite jade pobede Saudijsku Arabiju. Kada je trebalo uletati u meso, oni su se snebivali. To nije ta Nemačka od pre četiri godine - to, uopšte, nije bila Nemačka kao takva. Ovo je bila neka čudna skupina momaka kojima su slučajno dati nemački dresovi.

Ali dosta sad o njima. Hajdemo malo i pokoju reč o Koreji. "Crveni đavoli" su ispali još pre početnog udarca, ali se ni oni, kao Peruanci juče, nisu dali. Hteli su da ostave dobar utisak, i dobar utisak su vala i ostavili. Da im je bilo malo više umeća stavili bi Nemcima barem dva komada u regularnom toku, jer celo drugo poluvreme su ovi napadali sa po devet igrača. Par kontri je tu otišlo u nepovrat, ali srećom na kraju su ipak bili dovoljno prisebni da im ubace dva komada.

Da notiramo ovde i da je zlonamerni linijski sudija iz Severne Amerike (jedan je bio Kanađanin a jedan Amer, i ne znam koji je napravio ovu svinjariju) imao najbolju nameru da im sjebe prvi gol jer je on video ofsajd koji ni gledaoci u Pjongjangu nisu videli, ali je VAR presudio u njihovu korist - apsolutno opravdano. Sve u svemu, dubok naklon za Korejance koji su nam upriličili ovu feštu, pamtićemo ih jednako dugo koliko i majstore iz 2002.

I na kraju i malo o Švedskoj, koja je u meč sa favorizovanim Meksikom ušla znajući da im treba pobeda od dva gola razlike kako bi bili sigurni - dali su im tri, i to ne samo što su im uterali tri komada, nego su suvereno šefovali terenom od prvog do poslednjeg sekunda. Meksikanci su bili bleda senka ekipe koja je iz prve dve utakmice uzela šest bodova, ali im je prolaz ipak na tacni poslužila već spominjana Koreja. Pošaljite im cveće, momci, jer vi danas ninašta ličili niste.

E tako, sad možete da se vratite redovnim zadacima, tj. loženju pred meč sa Brazilom. I zamislite samo kakav će ovo dan tek biti kada i Nemačka i Brazil pre vremena pođu kući!