13 najboljih noar filmova na Netfliksu pretvoriće vas u detektiva

Uzmite šešir, kišni mantil i omiljene cigarete — život će postati brutalan.

|
06 juli 2018, 6:00am

Skrinšotovi sleva, Poverljivo iz L.A. i Sedam

Neko je mrtav, a neko za to mora da plati. Ili neko je mrtav i moraju da se sakupe parčići slagalice. U svakom slučaju, neko je mrtav i ljudi, uključujući vas, želeće da znaju ko je odgovoran. Kriminalistički žanr je kamen temeljac američke industrije zabave još od najmanje prve polovine 19. veka i kreativna inspiracija koja ne pokazuje znake posustajanja. Ljubitelji zagonetki s ubistvom koji žele redovan fiks ne moraju da traže dalje od ovoga: sastavili smo listu najboljih kriminalističkih dokumentaraca, filmova i TV serija na Netfliksu (US) u ovom trenutku:

Umeće ratovanja (The Art of War)

Vesli Snajps je operativac Ujedinjenih Nacija kome je namešteno ubistvo kineskog ambasadora u akcionom špijunskom trileru kanadskog režisera Kristijana Duguaja. Ne lupajte previše glavu oko ovog: magija je u kaskaderskim vratolomijama post-Nemoguća misija i replikama koje Snajps izgovara mrtav 'ladan.

Zli genije (Evil Genius)

Kad pogledate do kraja ovaj Netfliksov dokumentarac o stvarnom zločinu, nećete otkriti ko je tačno postavio bombu iz domaće radinosti oko vrata sirotog dostavljača pice ili zašto. Ono što ćete, međutim, otkriti jeste nova granica za potencijal čoveka da čini komplikovane svireposti.

Pukotina (Fracture)

Ser Entoni Hopkins igra inženjera genija koji se sučeljava se popularnim tužiocem u sudskom trileru Gregorija Hoblita iz 2007. godine. Nakon što imućni stariji čovek ubije suprugu, slučaj deluje kao da je unapred okončan. Teret dokaza, međutim, mnogo je teži nego što je bilo ko od ove dvojice mogao da očekuje, a njihovo nadmudrivanje nateraće vas da pogađate šta se tu desilo do samog kraja.

Razgovor (The Interview)

Nakon što policajci bez upozorenja dovedu lika u stanicu, sledi formalno eksperimentalni procedural "ko je ubica" koji se odigrava uglavnom u jednoj sobi za ispitivanje. Uvek upečatljivi Hjugo Viving igra glavnu ulogu u ovom australijskom trileru iz 1998. godine, a agent Smit iz Matriksa ovog puta se nalazi sa druge strane detektivskog stola.

Hranitelji (The Keepers)

Da li je zataškavanje katoličke crkve sa najvišeg vrha povezano sa nerešenim nestankom opatice iz Baltimora? To pitanje, i još mnoga druga, uneće vam teskobu i zebnju nakon što sedam epizoda ovog Netfliksovog dokumentarca o stvarnom kriminalističkom slučaju prozuji pored vas poput krvavog lifta u Isijavanju. Loš osećaj, čoveče.

Ubistvo (The Killing)

Skandinavski noar čini odličan materijal za američke rimejkove, kao što smo se već uverili u slučaju Devojke sa tetovažom zmaja, Mostom i ovom atmosferičnom sagom koja je započela na AMC-u a završila se na Netfliksu. Kriminalno neiskorišćena Mireil Enos briljira kao detektivka za ubistva Sara Linden, koja dobija slučaj tinejdžerke iz Sijetla čiji nestanak možda ima veze sa političkom kampanjom.

Poverljivo iz L.A. (L.A. Confidential)

Pored sporog, ali efektnog trilera iz 1992. godine Ruka koja ljulja kolevku, pokojni režiser Kertis Henson ostavio je neizbrisiv trag u američkoj kinematografiji ovom neo-noar detektivskom pričom sa beskrajnom glumačkom postavom zvučnih imena kao što su Rasel Krou, Gaj Pirs, Kim Bejsinger, Kevin Spejsi, Deni Devito, Džejms Kromvel, Sajmon Bejker i Dejvid Strejthern. Složena i besprekorna, detektivska priča o zaveri širokih razmera retko kad je bila urađena sa ovoliko stila i prefinjenosti.

Piskaralo (The Paperboy)

Nikol Kidman se ogolila do kraja u ovom treš dragulju superzvezde Lija Danijelsa iz 2012. godine, u kom igraju još i Metju Mekonahi i Zek Efron. Direktna i nepretenciozna, ova dramatična karakteristično južnjačka zagonetka teraće vas da pogađate ko je ubica sve do žestokog kraja. Takođe, možemo li češće da dobijamo Mejsi Grej, molimo vas?

Sedam

Praotac sirovih, brutalnih noarova iz devedesetih govori o detektivima koje igraju Bred Pit i Morgan Frimen u lovu na sadistu inspirisanog Starim zavetom. Ako već niste gledali Sedam, nikad nećete zaboraviti kraj. Ako jeste, vredi da ga pogledate još jednom zbog neverovatne pažnje posvećene detaljima dizajnera produkcije.

Stepenište (The Staircase)

Dokumentaristička serija o stvarnom slučaju Žana Ksavijera de Lestradea, koja je otpočela emitovanje 2004. godine, sada je našla novi dom na Netfliksu. To znači da će sa novim epizodama tragična priča o smrti Ketlin Piterson iz 2001. godine postati još mutnija. Ako ste zainteresovani za rođenje savremene dokumentarističke kriminalističke serije, popnite se u visine — ili spustite — koristeći Stepenište.

Tanka plava linija (Thin Blue Line)

Na mračnom teksaškom drumu 1976. godine, jedan policajac je hladnokrvno ubijen, a za taj zločin je uhapšen pogrešan čovek. Režiser dokumentaraca Erol Moris koristi majstorski izvedene rekonstrukcije — ozbiljno, o ovakvim stvarima vas uče u filmskoj školi — da bi izradio bogati, uzbudljiv i nužno složeni portret jednog jedinstveno američkog košmarnog scenarija.

Jecaji (The Wailing)

Iako je više natprirodna horor priča nego prosečna kriminalistička priča sa ubistvom, ne dozvolite da vas policijski elementi filma The Wailing uljuljkaju u lažni osećaj sigurnosti. Jeste, pandur posećuje malo selo u Južnoj Koreji da istraži niz neobičnih smrti. Jeste, detektivskog posla je sve više kako se misterija produbljuje. Ne, počinilac u ovoj zastrašujućoj priči nije sasvim ljudskog porekla.

Vind River (Wind River)

Nesumnjivo najbolji kriminalistički film iz 2017. godine bio je ovaj sirovi neo-noar smešten u smrznuti rezervat u Vajomingu. Ono što je ovom filmu nedostajalo usled ozbiljno baksuznog tajminga kad je propao zbog pedigrea Kompanije Vajnstin posle premijere u sezoni Oskara, on to nadoknađuje fotografijom od koje zastaje dah, emotivno potresnom glumom i elegancijom sa kojom pokušava da predstavi današnje uslove živote prvobitnih stanovnika Amerike. Nećete u skorije vreme zaboraviti Vind River, a to je upravo razlog zašto je scenarista i režiser Tejlor Šeridan jedan od najboljih u ovom poslu danas.

Pratite Emersona Rozentala na Instagramu.

Više na VICE
VICE Kanali