Reklame
lični stav

Srbija je zemlja u kojoj je homofobija jedini konsenzus svih političkih struktura

Partnerka premijerke Ane Brnabić je dobila dete, i to je bilo dovoljno da se sve gadosti našeg društva izliju u etar.

pisao Jovana Šesterikov
21 Februar 2019, 11:29am

Fotografija: Nenad Vujanović

Premijerka Ana Brnabić i njena partnerka u sredu su dobile sina. Tehnički, zakonski gledano, partnerka Ane Brnabić je dobila sina. Ali da li je zakon jedino što te određuje kao roditelja? O toj temi, nadam se, više će se raspravljati ovih dana, civilizovano, sa argumentima.

Možda se otvori prostor da druge LGBT i singl žene ostvare prava. Da Ana Brnabić, i mnoge druge koje odluče da odgajaju decu sa svojim partnerkama ili same i zakonski budu priznate kao mame.

Da žene ne moraju da putuju van zemlje kako bi postale majke, da se dovijaju na milion načina, daju basnoslovan novac i strepe šta će se desiti kada se vrate u državu koja ih ne priznaje. Da u matičnim knjigama napokon ne stoji otac i majka, nego roditelj.

Možda Ana Brnabić, od koje se očekivalo da će napraviti pomak po pitanju LGBT prava, ponesena nekim novim osećajem zaista to učini. Vreme će pokazati to.

Sa druge ono što je istog dana izbilo na videlo je ružna slika Srbije. Homofobija koja se 2001. izlila na ulice Beograda sinoć se ponovila na društvenim mrežama, i možda nisu bile razbijene glave, ali je verbalno nasilje bilo jednakog intenziteta kao ono fizičko. I ono što najviše brine je što nisu samo desničari bili ti koji su učestvovali u ovom izlivu nasilja - "građanska" Srbija, odnosno deo nje, pridružio se napadu.

Kada predsednik Pokreta slobodnih građana, "urbana gradska faca", Sergej Trifunović u četiri tvita izlije svu homofobiju u etar, pa na to dobije na hiljade lajkova i retvitova postavlja se pitanje da li je Srbija zemlja u kojoj je jedini konsenzus svih struktura - homofobija?

Kada predstavnici urbane i građanske elite iskoriste ovakvu vest za političke napade najniže vrste, da li se razlikuju od onih protiv kojih se bore? Da li postoji razlika između Vučićeve zastrašujuće zloupotrebe deteta u političke svrhe, otvorene homofobije perjanica SNS-a - samo se setite opomene Aleksandru Martinoviću "Ana je tu" - koji danas ćute samo zato što moraju i zloupotrebe bebe? Možemo li isto da očekujemo i od njih jednom kad dođu na vlast?


Pročitaj i:


I sasvim je legitimno u zemlji u kojoj ne postoje zakoni koji štite LGBT i singl žene postaviti pitanje "kako je to Ana Brnabić majka", kada je država koju ona vodi ne priznaje. I pokrenuti debatu, i izvršiti pritisak na vlast i Anu Brnabić da prizna pravo LGBT i snigl žena. Ali nije legitimno, neukusno je i varvarski izbacivati homofobične pošalice na račun zajednice koja je umnogome ugrožena, pa čak i ako je reč o najljućem neprijatelju opozicije.

Šta mogu da očekuju LGBT žene ili singl mame kada vide ovakve reakcije? Da li mogu da veruju da će ih ta "urbana", "gradska" zajednica prihvatit i podržati? Ili će se i one naći u glupim "šalama" i homofobičnim ispadima? Kako ovo društvo misli da napreduje, a opozicija da ga unapredi, ako je ova vrsta verbalnog nasilja prihvatljiva i smešna?

Tagged:
politika
homofobija
Ana Brnabić
LGBTQ roditelji
sergej trifunović