Droga

Avion sa 500kg kokaina se srušio na putu ka Australiji

Nadležni veruju da je avion bio toliko krcat gudrom da mu je bilo teško da poleti
04 Avgust 2020, 3:09pm
Aircraft
Foto arhiva

Laka letilica krcata drogom namenjenom Australiji srušlia se prilikom poletanja sa Papua Nove Gvineje prošle nedelje - a nadležni veruju da je problem bio u tome što je pola tone kokaina u avionu možda bilo previše za dve elise kojima je opremljen.

Cesna 402C je pronađena na kraju improvizovane piste u Papa Lea Lei, u blizini Port Morezbija, u nedelju 26. jula. Koliko znamo, avion je poleteo sa Maribe na severu Austraije dan ranije, leteći na visini od ispod 1000 metara da bi izbegao radare, sletevši na nelegalni aerodrom.

Nekoliko sati kasnije, u nekom trenutku između 1 i 2:30 popodne po lokalnom vremenu, u avion je utovareno kokaina u vrednosti od preko 50 miliona dolara. Kada su lokalne vlasti našle avion, u nedelju popodne, bio je potpuno prazan. Ni pilota, ni putnika, ni droge.

“Verujemo da su članovi ove kriminalne grupe sa Papua Nove Gvineje pomogli pilotu i pokupili drogu iz aviona”, izjavio je šef policije Papua Nove Gvineje, Dejvig Mening. “Policija ima informacije u veza sa osumnjičenima sa Papua Nove Gvineje koji su ranije bili umešani u kriminalne aktivnosti, uključujući njihove lične opise i tetovaže”.

Tek kasno uveče u petak, lokalne vlasti u saradnji sa australijskom Federalnom policijom (AFP), pronašle su 28 vreća za koje se pretpostavlja da su pune kokain. Ova zaplena od preko 500 kilograma je najveća u istoriji Papua Noe Gvineje, a i jedna od najvećih koje je AFP ikada izveo.

Iz australijske policije su saopštili da "ne mogu isključiti mogućnost da je težina kokaina uticala na sposobnost aviona da poleti". Ovaj pokušaj krijumčarenja se povezuje organizovanom kriminalnom grupom sa sedištem u Melburnu, koja ima veze sa italijanskom mafijaškom grupom Ndrangeta, koja posluje van Kalabrije.

Pet ljudi je uhapšeno u Australiji - troje u Kvinslendu i dvoje u Viktoriji - nedugo nakon što je avion napustio Maribu. Četvorica su optužena za zaveru za uvoz komercijalnih količina droge koja je pod kontrolom granice, između ostalog, dok je peti, 31-godišnji muškarac iz Viktorije, optužen jer se pretpostavljda da je njegov zadatak bio da prevezi drogu kamionom, nakon što ona sleti u Australiju.

Pilot Cesne, koji se predao ubrzo nakon pada, optužen je za ilegalni ulazak u zemlju, a očekuje se da će se suočiti sa dodatnim optužnicama koji se odnose na prevoz ilegalnih droga.

Zamenik komesara AFP-a Ian Mekartni rekao je da su hapšenja rezultat dvogodišnje istrage. Ali određeni detalji operacije i dalje ostaju pod velom misterije. Za početak, avion korišćen u operaciji registrovan je na ime kompanije koja posluje na Papua Novoj Gvineji u zove se Ravenpol No 69 Ltd, u januaru ove godine - pet meseci nakon što je jedini direktor i akcionar te kompanije, Dževri Bul Pol, izboden na smrt u Port Moresbiju.

Premijer Papua Nove Gvineje Džejms Marape naredio je australijskoj i domaćoj policiji da dalje istražuju sumnjivi let, izrazivši ogorčenje zbog činjenice da je njegova zemlja postala tranzitna tačka za međunarodne kriminalne sindikate i trgovce drogom.

"Zabrinjava me što je neoznačena laka letelica uletela u naš vazdušni prostor i sletila u važno područje naše zemlje bogato resursima", rekao je. "Mi nismo banana republika gfe bilo ko može da avionom prosto uleeti nenajavljeno ... [i] nema mesta za one koji misle da bi mogli da rasturaju drogu po ovoj zemlji."

Policijski komesar Mening ponovio je zabrinutost premijera. „Ono što sada izaziva ozbiljnu zabrinutost je čijenica da je Papua Nova Gvineja - sudeći po veličini ove zaplene - sada potvrđeno tranzitna tačka za takve droge“, rekao je.

Južni Pacifik je postao jedan od najunosnijih svetskih tranzitnih puteva droge poslednjih godina, a ovo nije prvi put da su vlasti Papua Nove Gvineje identifikovale veliku pošiljku na tom području. U 2018. policija je presrela modifikovanu deregliju kojom su gusari krijumčarili drogu, u ovom slučaju kokain vredan više od 50 miliona australijskih dolara.

U tom slučaju, policajci su bili prisiljeni da napuste brod nakon što su otkrili da su po njemu postavljene zamke, predajući ga i njegov teret na milost i nemilost okeanu. Nakoksani brod se na kraju nasukao na obali vulkanskog ostrvca blizu Siasi ostrva - sa više od 300 kilograma kokaina koji je još uvek u njemu. Nema izveštaja koji bi ukazivali na to da su brod i njegov teret ikada pronađeni.