vesti

Tako je govorio Vulin

Kada jednom uđete u dimenziju zvanu 'sve Vulinove izjave', teško vam je da iz toga izađete nepromenjeni.

pisao Stefan Veselinovic
20 Maj 2016, 5:25am

Malo morate biti i genije da biste, među informacijama o aktuelnom izbornom brlogu u centralnim beogradskim opštinama, frci zbog fantomskog i noćnog rušenja više od hiljadu kvadrata poslovnih objekata u centru Beograda i navoda da je Đoša uhvaćen sa pedeset grama kokaina, uopšte primetili još jedan brilijantan nastup Aleksandra Vulina.

Aleksandar Vulin. Vulin. Vu. Sebe i svoj Pokret Socijalista je jednom prilikom, u svojoj Samson fazi, nazvao autentičnim levičarima. Nije to ništa, jednom prilikom je čak i Karla Marksa sproveo kroz centar Beograda, a najupečatljivi momenat je onaj kada jednom od najvećih kritičara političke ekonomije ispred spomenika Nikole Pašića objašnjava da je taj trg jednom i po njemu nosio ime, ali eto, to ti je naš radni narod. Na veliku nesreću radnog srpskog naroda video zapis te eksperimentalno-marketinško-izmišljene posete više ne postoji na Jutjubu. O Vulinovoj političkoj biografiji bi se moglo naširoko pisati ali možda je o tom autentičnom borcu za prava srpskog radnika, kako sebe doživljava, a u čijim ste kancelarijama mogli da vidite i poster Če Gevare, dovoljno pomenuti nekoliko značajnijih skraćenica - JUL, SPS, PS (Pokret Socijalita) + SNS.

Pročitajte i: Poslednja lekcija mog profesora Vladimira Pavićevića srpskoj politici

Danas je ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike u tehničkoj Vladi republike Srbije. Dakle, tehnički ministar. Ili, što bi se reklo, tehničar:

- U Zakonu o radu smo uveli novinu po kojoj obračunski listić koji dobijete od svog poslodavca ima status dokumenta i na sudu bez advokata možete prinudno da naplatite svoju zaradu pod uslovom da poslodavac ima novca. Ako poslodavac nema novac za isplatu, ne možemo da pomognemo osim da se Inspekciji rada skrene pažnja ukoliko ne dobijete obračunski listić ili zarada - rekao je Vulin novinarima u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Šuuuut... bez koske! Dakle, tehnička država je svoje uradila. Dobijete papir koji vam potvrđuje da, čak i bez advokata, možete prinudno naplatiti zaostalu zaradu od poslodavca. Osim ako on nema love. Onda ne mora ništa. Zato za resorno ministarstvo sa resornim obračunskim listićem samo jedno tehničko pitanje - šta u celoj toj konstrukciji znači reč prinudno?

Na pitanje dokle smo ono stigli sa reformom javnog sektora i hoće li biti otpuštanja posle sastanka sa MMF-om, odgovorio je: "Ne radimo mi to zato što nam naređuje neki MMF ili Svetska banka, već zato što smatramo da je to dobro za našu državu".

Neka bude da je tako, ali MMF je, očigledno, nečime zadovoljan, a to nije reforma javnog sektora, kako je posle sastanka preneo premijer Srbije Aleksandar Vučić, a za koga je Vulin jednom rekao da podjednako voli svako selo i svakog čoveka. Dirljivo.

Nije ni to ništa, jednom je i ovo rekao:

-Moj desničarski premijer razmišlja kao levičar.

Vulinove tvrdnje potvrđene su ili opovogrnute novim Zakonom o radu, usvojenim 2014. godine, za koji je kao ministar tvrdio da je donet radi "bolje zaštite zaposlenih, a ne na njihovu štetu", ali se i malkice ogradio rečenicom da se sve to radi u skladu sa evropskim propisima. Uostalom, taj Zakon je sasvim prigodno oslikan u jednoj od poslednjih investicionih reklama o Srbiji na CNN-u, zbog koje, konačno, možemo da odahnemo jer više nismo predstavljeni kao zli, neobrijani i pijani teroristi, već kao pravi prosvećeni levičari. Ili?

Kada jednom uđete u dimenziju zvanu "sve Vulinove izjave", teško vam je da iz toga izađete nepromenjeni. Evo kako je Vulin govorio u jeku izborne kampanje pre dve godine, malo pre nego što je donet Zakon o radu pomoću kog danas možete da dobijete i zvaničnu potvrdu od države da vam je poslodavac dužnik do kraja života:

Ima toga zaista mnogo. Jednim klikom na Jutjub kanal Pokreta Socijalista otvoriće vam se neverovatna galaksija tužno-dramatičnog sadržaja. Kliknite ako smete. Evo moje omiljene kompilacije izjava, koja je čak nazvana PROMO, a iz koje se vidi da rad ministra Vulina, nema apsolutno nikakve veze sa onim što čovek Aleksandar 'Če', zaštitnik radnika, gonitelj imperijalizma, ispitivač privatizacija, protivitelj NATO-a, iz Kuće Vulina ume da izgovori:

Taj preteći kažiprst u vazduhu i vibracije u glasu zbog kojih nijednog trenutka ne možete izgovoreno da shvatite ozbiljno, možda mnogo lakše padaju kada ne znate da je Aleksandar Vulin imao kolumnu u tabloidu 'Svet' koju je počinjao citatima pesama Džonija Štulića, ili da je u izdanju Alana Forda 'Color media press-a' potpisivan kao recenzent.

Sve i da zaboravimo na to da ni sam nekada nije siguran da li je čovek ili ministar, ili da vidi stvari koje mi ostali ne vidimo, pitanje je dokle ćemo na sve to reagovati poput prefinjenih gospođa koje su prvi put čule Žiku Šarenicu da psuje. Pa šta ste očekivale?

Jer, što se Aleksandra Vulina tiče kada god to poželite on će vam govoriti i o NATO zlu, o konspirativnom Briselu čiji je cilj da pokori Srbiju, o prokletoj Americi koja nam je vratila Šešelja, o bivšima i onima pre bivših vlasti. Doduše, malo šta će imati da kaže o nehumanim uslovima na koje se radnici koreanske Jure žale, a koja je postala zabranjeni grad. Ili na činjenicu da gotovo 50 hiljada ljudi u Srbiji nikada nije dobilo plate koje su zaradili, a prema nekim procenama i 400 hiljada onih čije plate kasne. A kada, pak, ministra socijalne politike pitate, recimo, koliko je dece sa posebnim potrebama kojima je dostupna usluga personalne asistencije, one će vam odgovoriti KAD ON HOĆE.

Poyy.

Naslovna Foto: Skrinštot: Jutjub

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
jura
platen
Vice Blog
politika
Levica
Aleksandar Vulin
poslodavci
radnička prava
zaostale plate
ministar rada